Főoldal > EGÉSZSÉG > Így védekezz a lakásban fellelhető kórokozók ellen!

Így védekezz a lakásban fellelhető kórokozók ellen!

bacilusokegészségkórokozókvírusok
0

Írta:

Környezetünk telis-tele van apró mikroorganizmusokkal, melyek mindenütt megtalálhatóak; a vízben, a

Környezetünk telis-tele van apró mikroorganizmusokkal, melyek mindenütt megtalálhatóak; a vízben, a talajban, az ételekben, a megérintett felületeken, sőt, még a belélegzett levegőben is. Ezek az aprócska vírusok, baktériumok szabad szemmel nem, csupán mikroszkóp alatt láthatóak. A többség ártalmatlan az emberi szervezetre, sőt, közülük jó pár jelentős szerepet játszhat egészségünk megőrzésében is, azonban vannak köztük olyanok, melyek számos kellemetlen betegséget okozhatnak. Utóbbiakat nevezzük kórokozóknak. Ha ezek a szervezetünkbe jutnak és szaporodni kezdenek, akkor beszélünk fertőzésről.

A kórokozók gyakorlatilag mindenütt megtalálhatóak környezetünkben, de különösen szeretik a meleg, nyirkos helyeket. Elővigyázatosnak kell lennünk az olyan helyzetekben, amikor sok emberrel tartózkodunk egy légtérben, például irodában, tömegközlekedési eszközön, repülőgépen, vagy akár kórházban, hiszen ezen esetekben a kórokozók könnyedén cserélnek gazdát. Sokan nem is gondolnák, de az otthonunk is tökéletes táptalaja a baktériumok és vírusok terjedésének – meglepő adat például, hogy az ételmérgezések leggyakrabban otthonunkban történnek.

korokozo2.jpg ()

A kórokozók terjedésének folyamata

Ahogy azt az ábra is mutatja, még saját lakásunkon belül is számos módon juthatnak szervezetünkbe a kórokozók. A fertőzéseket mégis leginkább saját kezünkkel terjeszthetjük. Amikor érintkezésbe kerülünk a kórokozókkal, könnyedén továbbadhatjuk őket környezetünknek vagy akár egy egyszerű reflex mozdulattal, például szemünk megdörzsölésével bevihetjük szervezetünkbe. Ezért a megbetegedések megelőzésének hatékony módja a gyakori és alapos kézmosás, valamint a használati felületek rendszeres tisztítása. Lehetőség szerint használjunk antibakteriális kézmosót és legalább 30 másodpercen keresztül dörzsöljük vele alaposan kezeinket, hogy az kifejthesse hatását, majd meleg vízzel öblítsük le. A használati felületeket legalább hetente tisztítsuk meg alaposan tisztítószerrel, a konyhai felületeket akár 2-3 naponta. Ügyeljünk arra, hogy a kéztörlőket, konyharuhákat és a takarításhoz használt szivacsot, rongyokat is rendszeresen cseréljük.

De mi a helyzet a konyhák egyik leginkább rettegett fertőzésével, a szalmonellával? 

Amennyiben betartjuk és megfelelően alkalmazzuk az előbb említett higiénés alapszabályokat, könnyedén megelőzhetjük akár a szalmonellát is, mely a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a vendéglátó ipari egységekben vagy a menzán leselkedik ránk, hanem akár otthonunkban is.

A szalmonellafertőzésért többnyire a baromfihúsból, sertéshúsból, vagy nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően tárolt, vagy hőkezelt ételek felelősek, de a baktérium bármilyen élelmiszerre rákerülhet. Ezt azért fontos tudni, mivel a szalmonella és számos más baktérium, akár 4 hétig is képes a száraz felületeken életben maradni. Így az ezekkel érintkező ételekre vagy éppen kezeinkre is egyszerűen átterjedhet a fertőzés.

A fertőzést továbbá elősegíti, ha a baktérium az ételben elszaporodik, így főleg nyáron a nagy melegben kell az ételek megfelelő hűtésére is kiemelt figyelmet fordítani. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható. A higiénés szabályok betartásával és az élelmiszerek megfelelő elkészítésével, hűtésével a betegség csakúgy, mint számos egyéb fertőzés könnyen megelőzhető.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

magnéziumpótlás

Magnézium-pótlás okosan: mire figyeljünk a kiegészítők választásánál?

Írta:
0

A magnézium létfontosságú ásványi anyag, mely nemcsak az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez járul hozzá, hanem a csontok és a szív egészségének megőrzésében, valamint a stressz és fáradtság enyhítésében is fontos szerepet játszik. Az étrend sokszor nem biztosítja a szükséges mennyiséget, ezért sokan kiegészítők formájában pótolják — de nem mindegy, milyen formában, mennyiségben és minőségben tesszük ezt meg.

alzheimer-kórorr

Az orrunk árulhatja el elsőként az Alzheimer-kór közeledtét

Írta:
0

Sokáig úgy tartották, hogy az Alzheimer-kór legkorábbi tünetei a memóriazavarok vagy a gondolkodási nehézségek. A legfrissebb kutatások azonban egy kevésbé ismert, de annál árulkodóbb jelet emelnek ki: a szaglás romlását. Ez a mindennapokban gyakran észrevétlen változás évekkel megelőzheti a komolyabb kognitív problémák megjelenését, és kulcsot adhat ahhoz, hogy a betegséget idejekorán felismerjük.

Kövess Facebook-on!
X