Egy korábbi cikkünkben már olvashattál az Atkins-diéta előnyeiről, hátrányairól. Azt is megtudhattad, hogy az egészség megóvása érdekében, min érdemes változtatnod, ha az Atkins-diétát követed. A helyes étrend összeállítása és betartása nem könnyű feladat - ehhez nyújtunk most segítséget neked a dietetikus által összeállított 7 napos mintaétrenddel! Mit kell tudnod az alternatív 7 napos Atkins-étrendről? Figyelj arra, hogy a diéta ideje alatt a napi […]
Egy korábbi cikkünkben már olvashattál az Atkins-diéta előnyeiről, hátrányairól. Azt is megtudhattad, hogy az egészség megóvása érdekében, min érdemes változtatnod, ha az Atkins-diétát követed. A helyes étrend összeállítása és betartása nem könnyű feladat - ehhez nyújtunk most segítséget neked a dietetikus által összeállított 7 napos mintaétrenddel!
Mit kell tudnod az alternatív 7 napos Atkins-étrendről?
Figyelj arra, hogy a diéta ideje alatt a napi szénhidrát mennyiség kb. 60-90 gramm legyen. Egy-egy hozzávaló szénhidrát tartalmát az étel után zárójelben, grammban adtuk meg. Az ételek elkészítéséhez a fűszer és növényi olajból, a kenyerekre, péksüteményekre a margarinból és vajból tetszőleges mennyiségeket használhatsz. A diéta akkor lesz hatásos, ha az ételek mellé minden nap 2 liter vizet is elfogyasztasz!
Atkins-étrend, 2. fokozat
1. nap
Reggeli:
1 db korpás zsemle (25 g)
10 dkg selyem sonka (2 g)
10 dkg friss gomba (3 g)
Tízórai:
10 dkg alma (7 g)
Ebéd:
Csontleves 10 dkg kelbimbóval (6 g)
1 db sült csirkecomb (0 g)
20 dkg olajjal, fokhagymával párolt parajjal (4 g)
Uzsonna:
5 dkg tökmagbél 2 g
Vacsora:
1 sz. előre szeletelt graham kenyér (12,5 g)
1 db főtt tojás (0 g)
20 dkg savanyú káposzta (3 g)
Pótvacsora:
150 gr natúr joghurt (8 g)
2. nap
Reggeli:
2 sz. előre szeletelt graham kenyér (25 g)
100 gr virsli (1 g)
10 dkg paprika (3 g)
kiskanál mustárral (0 g)
Tízórai:
10 dkg körte (12 g)
Ebéd:
Ntúr csirkemell (0 g)
30 dkg tormás cékla saláta (18)
Uzsonna:
15 dkg paradicsomból 100%-os paradicsomlé (6 g)
1 kiskanál reszelt parmezánnal (0 g)
Vacsora:
1 sz. előre szeletelt graham kenyér (12,5 g)
olajos szardínia, 1 doboz (0 g)
5 dkg újhagyma (4 g)
Pótvacsora: 1,5 dl tej (7,5 g)
3. nap
Reggeli:
1 db korpás kifli (25 g)
10 dkg probiotikumos túróból körözött ( 5 g)
10 dkg cikória saláta (2 g)
Tízórai:
10 dkg mandarin (10 g)
Ebéd:
Csirkeragu leves, vegyes zöldséggel, tészta nélkül (15 g)
Uzsonna:
5 dkg reszelt friss zeller, 1 dkg darált mandulával (4 g)
Vacsora:
1 sz. előre szeletelt graham kenyér (12,5 g)
1 db tükörtojás (0 g)
10 dkg karalábé (8 g)
Pótvacsora:
150 gr kaukázusi kefir (8 g)
4. nap
Reggeli:
1 sz. előre szeletelt graham kenyér (12,5 g)
150 gr cukormentes gyümölcsjoghurt (21 g)
Tízórai:
20 dkg málna (lehet fagyasztott is) (10 g)
Ebéd:
15 dkg rozmaringos sült pulykamell (0 g)
30 dkg köményes karfiol (12 g)
Uzsonna:
10 dkg friss uborka (2 g)
1 db 33 gr-s sajt (1 g)
Vacsora:
10 dkg petrezselymes főtt burgonya, kockázva (20 g)
10 dkg friss bébi cukkini reszelve (5 g)
5 dkg metéltre vágott selyem sonkával keverve (1 g)
Pótvacsora:
2 dkg sótlan mogyoróbél (2 g)
5. nap
Reggeli:
1 db korpás zsemle (25 g)
2 dl tej (11 g)
Tízórai:
10 dkg friss narancs vagy 1 dl 100%-s narancslé (8 g)
Ebéd:
Klasszikus marhapörkölt (2 g)
20 dkg párolt zöldbabbal (14 g)
Uzsonna:
1 db túró rudi-20 grammos (8 g)
Vacsora:
1 sz. előre szeletelt graham kenyér (12,5 g)
1 db tojásból (0 g)
15 dkg gombából rántotta (5 g)
Pótvacsora:
2 dkg tökmagbél (1 g)
6. nap
Reggeli:
2 sz. előre szeletelt graham kenyér – pirítósnak (25 g)
65 gr marha májkrém (kis konzerv) (4 g)
15 dkg fekete retek (2 g)
Tízórai:
10 dkg kivi (11 g)
Ebéd:
100 gr virsiből (1 g)
40 dkg kínai kelből virslis ragu (8 g)
Uzsonna:
5 dkg friss kókuszdió húsa (5 g)
Vacsora:
1 sz. előre szeletelt graham kenyér (12,5 g)
2 dl kefir (10 g)
Pótvacsora:
2 dkg mandulabél (2 g)
7. nap
Reggeli:
1 sz. előre szeletelt graham kenyér (12,5 g)
Borsos tojáskrém 1 db tojásból (0 g)
10 dkg sárgarépa (8 g)
Tízórai:
10 dkg friss grapefruit vagy 1 dl 100%-s grapefruit lé (7 g)
Ebéd:
Újházy tyúkhúsleves (hússal-zöldséggel, tészta nélkül) (5 g)
3 dkg barna rizsből (21 g)
30 dkg spárgából rizses sprága (6 g)
2 dkg reszelt parmezánnal megszórva (1 g)
Uzsonna:
10 dkg piros retek (2 g)
5 dkg petrezselymes túróval (2 g)
Vacsora:
15 dkg sült nyúlhús(vagy csirke) (0 g)
30 dkg fokhagymás párolt padlizsánnal (15 g)
Pótvacsora:
2 dkg dióbél (2 g)
Képek forrása: Profimédia