Első hallásra finom és egészséges párosnak tűnnek, de az alábbiakat jobb, ha az érzékeny gyomrúak külön-külön fogyasztják – méghozzá ezért.
1. Banán és tej
Ki ne lenne oda egy mennyei banánturmixért? Naná, hogy a legtöbben azonnal lecsapnánk rá. De a szakértők szerint jobb, ha mégsem tesszük, mert ennél jobban kevés étel vagy ital terheli meg a gyomrot. Ha mégsem tudnál neki ellenállni, szórd meg fahéjjal vagy szerecsendióval, hogy stimuláld emésztőrendszeredet.
2. Gyümölcslé tejjel és gabonapehellyel
A tej kazeintartalma és a narancslé savtartalma olyanok, mint a Dallasban Ewingék és Barnes-ék – összetűznek, aminek nincs jó vége. Ezért, ha együtt fogyasztod a tejet, a gabonapelyhet és a narancslét, az emésztőrendszeredben kölcsönhatásba lépnek: a tej megalszik, és a gabonapehelyben lévő enzim lebomlik. Hogy ezt elkerüld, idd a narancslédet egy órával a tejes-müzlis reggelid előtt vagy után.
3. Sajt és bab
Csípős szósz, guacamole, bab és sajt – ezektől olyan isteniek a mexikói kaják. Akinek viszont gyengébb a gyomra, annál puffadás, fokozott gázképződés és egyéb emésztési probléma követheti a mennyei étkeket. Szakértők szerint a babtól önmagában nem fújódunk fel, de figyeljünk arra, mivel párosítjuk – a sajtot lehetőleg mielőbb vegyük le a listáról.
4. Sajt és hús
Bár valóságos ízorgiát hoznak létre, amint eggyé válnak a szánkban, érzékeny gyomrúaknak mégsem ajánlott a húsok és sajtok együttfogyasztása, mert ezeket a magas fehérjetartalom miatt nehéz lehet megemészteni így együtt.
5. Paradicsom és tészta
Sokunk kedvencei az olasz tésztaételek, például a bolognai spagetti – tészta sok sajttal, paradicsommal, darált hússal. Ha viszont az érzékeny gyomrúak táborát erősíted, akkor jobb, ha egyszerű pesto szószra cseréled a bolognait. Mert hogy a paradicsomban lévő savak kölcsönhatásba lépnek a tésztában lévő enzimekkel – gyengítik azokat -, és megalvasztják a sajtban lévő tejet. Emellett a szénhidrát és a hús sem a legjobb kombináció azoknak, akiket megvisel, ha nehezen emésztenek meg bizonyos ételeket.
Fotó: 123RF