A dietetikus tanácsai szerint az inzulinrezisztenciával élőknek nem kötelező száműzniük a szénhidrátokat.
A rendszeres, meghatározott szénhidrát tartalmú étrend kulcsfontosságú az inzulinrezisztenciával élők számára, hangsúlyozza Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa . Nem szükséges teljesen elhagyni a szénhidrátokat, csupán a minőség és a mennyiség kérdését kell figyelembe venni. A burgonya, mint sokak kedvelt körete, magas glikémiás indexű szénhidrát, ezért sokan kiiktatják étrendjükből. Fontos azonban megjegyezni, hogy a burgonya nem önállóan, hanem ételekkel kombinálva kerül a tányérra , így a készítési mód és az elkészített ételek határozzák meg a vércukorszint-emelő képességét.
A pürésített burgonya például magasabb GI-értékkel rendelkezik , mint a héjában főtt változat. Mikor ehhez fehérjében gazdag húst fogyasztunk, kisebb lesz a burgonya vércukorszint-emelő hatása. Salátával, különösen ha egészséges zsiradékot is adunk hozzá , mint az olívaolaj, a rosttartalom és a vércukor-emelő hatás is javul.
Varga Dóra kiemeli , hogy az inzulinrezisztens étrendet nem korlátozásként kell felfogni, hanem tudatos ételválasztás dietetikus segítségét érdemes kérni az étrend megtervezéséhez.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |