Főoldal > DIÉTA > 9 étel, melyet sohasem szabadna nyersen enned

9 étel, melyet sohasem szabadna nyersen enned

burgonyadiétaételnyers
0

Írta:

A következő élelmiszereket nemcsak nem javasolt, de egészséged érdekében kifejezetten tilos nyersen fogyasztani.

1. Burgonya

Puffadást, emésztési nehézségeket és más gasztrointesztinális (azaz a gyomrot és a beleket egyaránt érintő) betegséget okozhat a nyers krumpli fogyasztása – különösen akkor, ha sokáig tárolták magas páratartalmú, meleg helyen.

Figyelem! Ha a burgonya már zöldes színű, semmiképpen se egyél belőle, mert nagy valószínűséggel mérgezést okozó szolanin vegyület termelődött benne!

50025134 - potatoes in an old box on a wooden table

2. Jukka

A spárgafélék családjába tartozó jukkában rengeteg ásványi anyag és vitamin található, ugyanakkor mérgező összetevői is vannak. A nyers jukka levelei és a gyökerei például cianogén-glikozidot tartalmaz, így a cianid mérgezés veszélyeit rejti magában. Fogyasztása csak alaposan megmosott, hámozott, párolt, majd alaposan átfőzött állapotban javasolt.

3. Vesebab

Ez a szuperegészséges étel is nagy káoszt okozhat, ha nyersen fogyasztod: az ebben található fitohemagglutin lektin nevű vegyület miatt ételmérgezésre, valamint különböző gyomor– és bélbántalmakra kell számítanod, ha nem főzöd legalább 10 percig tálalás előtt.

4. Hot dog

Ha egészségesen táplálkozol, valószínűleg nem fogyasztasz gyakran hot dogot. Viszont fontos, hogy tudd: ha a virslit nem főzték meg, nagy valószínűséggel tartalmazhat lisztéria baktériumot, melynek fogyasztása a legenyhébb esetben is influenzaszerű-tüneteket okoz.

5. Tehéntej

A modern technológiának köszönhetően a boltokban kapható ESL és UHT tejet fejés után azonnal lehűtik, ami miatt nem szaporodhatnak el a benne lévő baktériumok, azt azonban érdemes tudod, hogy a nyers tej 150-szer nagyobb eséllyel okoz ételmérgezést (pl. szalmonella), mint bármilyen más tejtermék!

Tudtad? A legújabb kutatások szerint napi fél liter tejet, vagy annak megfelelő mennyiségű tejterméket kell fogyasztani az kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás érdekében!

6. Csírák

Szuperegészségesek, mégis tele vannak veszélyekkel! A lucerna- és a retek például lisztéria, szalmonella és E. coli baktériumokat is tartalmaz, mely a csíráztatóedények párás és meleg környezetének köszönhető. Ha te is szereted a csírákat, mindig mosd és főzd meg őket fogyasztás előtt!

7. Tojás

Akárcsak a burgonya, a természetes jelenlétéből adódóan a tojás is tartalmaz szolanin vegyületet, melynek fogyasztása hányingert, puffadást és más gasztrointesztinális problémákat is okozhat.

28757668 - top view of eggs in bowl

8. Liszt

Kevesen tudják, de pont olyan veszélyes, mint a nyers tojás: a nyers liszt ugyanis nagy eséllyel tartalmaz E. coli baktériumot, melyet csak főzéssel és sütéssel lehet elpusztítani!

9. Vadgomba

Bár sok antioxidáns, kálium és B-vitamin található meg benne – és ezek nagy része elvész, ha megfőzzük. Ennek ellenére magasan ellenjavalt a vadgombák nyersen való fogyasztása, hiszen nemcsak nehezen emészthető, de egy agaritin nevű toxikus vegyületet is tartalmaz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X