Főoldal > DIÉTA > Nem eszel húst? Akkor egyél gombát!

Nem eszel húst? Akkor egyél gombát!

ásványi anyagcsiperkegombadiétaétkezésfogyásgombahúshúspótlótáplálkozásvitamin
0

Írta:

A gombák közül a csiperkegombát termesztik és fogyasztják a legtöbben a világon. A fehér és barna kalapú gombafajta számos jótékony hatással rendelkezik, és különösen ajánlott a vegetáriánus étkezés kedvelőinek.

Évezredek óta kedvenc

A gombák fogyasztása egyidős az emberiséggel. A görögök és a rómaiak is felfedezték tápértékét, Kelet-Ázsiában pedig már kétezer évvel ezelőtt is termesztettek bizonyos gombafajtákat. A Kárpát-medence legismertebb és legkedveltebb gombafajtája a csiperkegomba, amely körülbelül 300 különböző fajtával rendelkezik. A két leggyakoribb változata a kerti (mezei) csiperke és az erdőszéli csiperke, de a konyhában leginkább a termesztett csiperkét használjuk, melynek kalapja fehér, vastag, húsos, félgömb alakú.

Jelentős a tápértéke

A csiperkegomba legfontosabb tápanyaga a fehérje, amely összetételében az állati fehérjéhez hasonló, így húspótlóként is használható. A fehérjén kívül zsírokat, szénhidrátokat, ásványi sókat, A-, B-, D-vitaminokat, és glutaminsavakat tartalmaz. Kiváló forrása a riboflavinnak, a káliumnak, a réznek, a thiaminnak, a niacinnak, a folsavnak és a szelénnek. Éppen ezért a táplálkozásunkban egyre nagyobb jelentősége van, mert tápláló, nem hizlaló, nagy a telítő értéke, koleszterinmentes és nem tartalmaz vegyszereket.

csiperke2.jpg ()

Erős gyógyhatással bír

A magas tápértéken kívül a gyógyhatása is jelentős. A csiperkegomba számos olyan pozitív tulajdonságot mutat, ami jótékonyan hat az emberi egészségre. Egyes gombafajok TBC-ellenes, míg mások tífusz-, illetve rákellenes antibiotikumot is tartalmaznak. A csiperkegomba rendszeres fogyasztása segíthet a rákos megbetegedések és a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben. Csökkenti az ösztrogénszintet megemelő aromatáz enzim aktivitását, ez azért fontos, mert a mellrák kialakulásáért felelős. De a koleszterin szintet és az immunrendszert is rendben tartja.

Gomba-kisokos

A gombák többségére – így a csiperkére is – igaz, hogy magas víz- és fehérje tartalma miatt gyorsan romlik, így könnyen szaporodnak a kórokozók benne. A romlott gomba súlyos mérgezést okoz, ezért fontos, hogy csak frissen fogyaszd! Nem szükséges hámozni, elég, ha alaposan megmosod. Kiváló választás lehet a gombából készült leves, pörkölt, de töltheted, grillezheted és párolva salátába is rakhatod.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X