Főoldal > DIÉTA > Tehéntej vagy növényi tej? Melyik az egészségesebb?

Tehéntej vagy növényi tej? Melyik az egészségesebb?

étkezésfehérjeitalkókusztejlaktózmandulatejnövényi tejrizstejtehéntejtejtejhelyettesítőzabtej
0

Írta:

A vegánoktól a „hogy lehet hús nélkül élni?”  után a „mit iszol tej helyett?” az egyik leggyakrabban feltett kérdés. Bár nehéz elképzelni, hogyan lehet ezen alapélelmiszerek nélkül élni, mára már sokan divatból isszák a különböző tejhelyettesítőket.

Azonban, ha nem elvi okokból vagy laktózintolerancia miatt választjuk a növényi tejeket, felmerül a kérdés, hogy ez a döntés egészségünket szolgálja-e.

Tehéntej

A tehéntej fogyasztása egészséges, hiszen tele van kalciummal, D-vitaminnal és káliummal. Ez természetesen nemcsak a tejre igaz, hanem a különböző tejtermékekre is, mint a joghurt és a sajt. Gazdag kalciumban, ezáltal szolgálja a csontok és a fogak egészségét. A benne található kálium pedig csökkenti a vérnyomást. A kutatások eredményei szerint a tehéntej rendszeres fogyasztása szabályozza a vércukor szintjét. A benne található B-vitaminok és ásványi anyagok az anyagcsere szabályozásában kapnak kiemelt szerepet.

A tehéntej főleg szénhidrátból, fehérjéből és vízből áll. Szénhidráttartalma leginkább laktózból, azaz tejcukorból adódik. Nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmaz, ezáltal támogatva az izomépítést. Kétféle fehérje található benne: 80%-a kazein, 20%-a tejsavó protein. A kazein lassú felszívódású fehérje. Este fogyasztva remekül feltölti a szervezetet fehérjével egész éjszakára. 100 g félzsíros tejben 3,4 g fehérje rejlik, zsírtartalma pedig 1,7 g, amelynek nagyobb része telített zsír.

Diétás szempontból történő nélkülözésével, jelentős mértékben kiiktathatjuk a laktóz és a telített zsír fogyasztását, ugyanakkor a fehérjét is.

43264094 - different vegan milk: almond milk, hazelnut milk and oat milk

Növényi tejek

A növényi tejek segítségével nemcsak remekül tudjuk helyettesíteni az állati fehérjéket, de igen sokféle választék is rendelkezésünkre áll, így sokszínűbbé tehetjük étrendünket. A boltok polcain többek között megtalálhatjuk a szója-, a mogyoró, a kesudió-, a mandula-, a rizs-, a zab-, a chia magos zab- és a kókusztejet is. Ezek a natúr mellett sokszor ízesített változatokban is kaphatóak. Nagy előnyük, hogy laktózmentesek, így laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják őket. A tehéntej sokszor tartalmazza az állatnak adott hormonokat és antibiotikumokat, a növényi tejeknél azonban nem kell ettől tartanunk.

Az őrölt mandulából és a vízből készült mandulatej az egyik nagy kedvenc, hiszen édesebb, mint a tehéntej, ugyanakkor alacsonyabb a zsír- és a cukortartalma, mindemellett sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Omega-3 tartalma védi a szív- és érrendszerünk egészségét. Bár fogyasztása rengeteg előnnyel jár, fontos megemlíteni, hogy fehérje tartalma igén csekély. Egy bögrényi, azaz 250 ml csupán 1 g-ot tartalmaz.

A mogyorótej szintén nagyon finom, viszont ez már gazdagabb kalóriában és zsírban is. B- és E-vitamin tartalma kimagasló.

A szójatej a legkorábbi kedvenc, jó fehérjeforrás, ugyanakkor fele annyi zsír és harmad annyi kalória van benne, mint a tehéntejben. A benne található rákellenes izoflavonoidok nagy mennyisége miatt kiemelkedően jó. Kerüld a magas karragéntartalmú termékeket, amelyek arra érzékenyeknél gyomorproblémákat okozhatnak.

A kókusztej a tehéntejhez hasonlóan gazdag telített zsírokban, így ha a sovány izomtömeg építése a cél, nem túl minőségi a csere. Kiemelendő egyik összetevője, a laurinsav, amely gomba- és vírusölő hatású.

A zabtej gazdag telítetlen zsírsavakban és fehérjében, így a sportos életmódot folytatóknak jobban ajánljuk, mint a kókusztejet. A többi tejkészítménynél lényegesen rostosabb, és tele van fitotápanyagokkal. Azonban cukortartalma egyáltalán nem alacsony, illetve fontos megemlíteni, hogy gluténérzékenyek nem fogyaszthatják.

A rizstej gazdag niacinban, B6-vitaminban, magnéziumban, vasban és rézben. Viszonylag magas szénhidráttartalma (egy bögrényiben 33 gramm szénhidrát rejlik) miatt azonban cukorbetegek nem ihatják, és fogyókúrázóknak sem ajánlott a fogyasztása.

A növényi tejek változatosságot visznek étrendünkbe, aminek pénztárcánk kevésbé fog örülni, hiszen áruk akár háromszorosa is lehet a tehéntejének.

55585025 - rice milk

Összegzés

A tehéntej remek fehérjeforrás, amelynek izomépítésnél nagy hasznát vehetjük. A növényi tejeknek is számtalan jótékony hatása van, de fehérjetartalmúk jóval alacsonyabb. Általában rostban és vitaminban gazdagok, laktózérzékenyeknek fogyasztásuk kifejezetten ajánlott. Saját elhatározásból azonban nem érdemes kiiktatni a tehéntejet, inkább a változatosság kedvéért néha kiegészíthetjük növényi helyettesítőivel. A tehéntej mentes diétát gyerekeknél egyáltalán nem ajánljuk, mert komoly csontfejlődési zavart, illetve D-vitamin-, kalcium-, B12-vitamin- és fehérjehiányt okozhat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X