Főoldal > DIÉTA > A kókuszolaj még a fehér rizst is egészségesebbé teszi!

A kókuszolaj még a fehér rizst is egészségesebbé teszi!

diétaegészségesétkezésfehér rizsfogyáskókuszolajkókuszzsírrizsszénhidráttáplálkozás
0

Írta: and

Igaz, hogy a fehér rizsnek magas a glikémiás idexe, azonban a vércukor-szinted azzal is befolyásolhatod, hogy mivel eszed. Srí Lankai kutatók bebizonyították, hogy a rizs főzés esetében az sem mindegy, hogyan csinálod.

 

A kutatásról:
A vezető tudósok 8 különböző receptet próbáltak ki 38 különböző rizsfajtán. A legjobb főzési metódusnak az bizonyult, amikor kókuszolajat tettek a vízbe, még a nyers rizs előtt. A rizst a főzés után lehűtötték, és 12 óra elteltével fogyasztották. Ez a módszer 10-12 százalékkal csökkentette a rizs kalóriatartalmát.

Hogyan működik?
Néhány táplálkozási iskola azt vallja, hogy csökkenti a bevitt kalóriákat, ha bizonyos zsírokkal keverjük össze a szénhidrátban gazdag élelmiszereket (pl. rizs). Az a módszer, hogy kókuszolajjal együtt főzöd a rizst, majd lehűtöd, megváltoztatja a kémiai összetételét. Az emészthetetlen keményítő emészthetővé válik, így nem okoz súlygyarapodást.
Egy csésze közepes szemű fehér rizs 246 kalóriát tartalmaz. Azonban ezzel a módszerrel csupán 147-et. Továbbá a prebiotikus baktériumokat is támogatja, így az emésztést is segíti.

kokuszolaj3.jpg ()

Recept a csökkentett kalóriatartalmú rizshez:
1. Forralj 2 csészényi vizet és adj hozzá egy teáskanálnyi kókuszolajat!
2. Adj hozzá 1 csészényi rizst!
3. Főzd kb. 20 percig!
4. Tedd hűtőbe 12 órára!
5. Fogyaszd hidegen vagy melegen! (A kutatók szerint a melegített rizs megtartja előnyeit.)

Igaz, hogy a fehér rizs egészségesebb lesz ezzel a módszerrel, de fontos tudni, hogy így sem eheted korlátlanul. Jó választás lehet a barna rizs helyette. A barna rizsről nem távolítják el a csírát és a korpát, így megtartja a vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és esszenciális zsírokat, valamint lassabban szívódik fel, így hosszabb ideig nyújt teltségérzetet, és hosszabban biztosítja a vércukor szinten tartását is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X