Főoldal > DIÉTA > 5 dolog, amit tudnod kell a mandulatejről

5 dolog, amit tudnod kell a mandulatejről

egészségitalmandulamandulatejtejtejhelyettesítő
0

Írta:

Bármennyire is trendinek számított az elmúlt időszakban, mára a mandulatej is ugyanolyan vitatottá vált, mint a tehéntej. Valószínűleg te is olvastál már róla, hogy mennyi tápanyagot tartalmaz, de vajon rendszeres fogyasztása tényleg egészséges? Mindenképp olvasd el az alábbi összeállítást, mielőtt megveszed a következő kartonnal.

1. Nem megfelelő fehérjeforrás

Bár tej helyett fogyasztjuk, és a mandula is gazdag fehérjében, ne hidd el, hogy a vízzel hígított mandulás ital remek fehérjeforrás. Míg egy bögre tehéntej 8 g fehérjét tartalmaz, addig ugyanennyi mandulatej csupán 1 g-ot. Ha ételintolerancia vagy diéta miatt, a reggeli kávéd vagy épp zabkásád tej helyett mandulatejjel fogyasztod, a jelentős fehérjedeficitet más étellel kell pótolnod.

2. Rákkeltő karragént tartalmazhat

A hínárból származó karragén gyakori alapanyaga a természetes ételeknek, többek között megtalálható joghurtokban, fagylaltokban és növényi tejhelyettesítőkben. Ez az összetevő gondoskodik róla, hogy az adott termék elérje sűrű, krémes textúráját. Az utóbbi időben napvilágra került gyomorirritáló és gyulladásgátló hatása, a rákkeltő anyagok listán is szerepel. Szerencsére egyre több forgalmazó rájött, hogy tanácsos elkerülni ezt az adalékanyagot, így a mandulatejek többségéből is kivonták. Mielőtt kosárba teszed kedvenc márkádat, mindenképp ellenőrizd le, hogy tartalmaz-e karragént.

50307518 - almond milk in glass with almonds

3. Nem teljesen természetes

Ha azt hiszed, hogy a karragén az egyetlen hozzáadott anyag, akkor nagyot tévedsz. A mandulatej előállításához rengeteg mandulára lenne szükség, emiatt a gyártók igyekeznek más, olcsóbb anyagokkal dúsítani termékeiket, hogy még eladható áron tudják értékesíteni azokat. A mandulatejet házilag csupán két alapanyagból készítheted el, ezek a mandula és a tej. Azonban a bolti italok többsége emellett cukrot, karragént, trikalcium-foszfátot, szentjánoskenyér lisztet, gellángumit és napraforgó lecitint is tartalmaz.

4. Magas a cukortartalma

A mandulatej egészséges és diétás italnak számít, de a fajtájától függ, hogy fogyasztása valóban jótékony hatású-e. A legtöbb natúr mandulatej összetevőinek listáján előkelő szerepet foglal el a cukor. Sokkoló, de egy bögrényi mennyiség akár 16 gramm cukrot is tartalmazhat. A natúr megjelölés sokszor csalóka, mindenképp ellenőrizd le cukortartalmát, mielőtt megveszed az adott terméket.

5. Nem a legjobb kalciumforrás

Könnyen azt hihetjük, hogy a tehéntej és a mandulatej nagyjából azonos mennyiségű kalciumot tartalmaz. Ebben sokszor megerősít bennünket a „kalcium hozzáadásával készült” feltüntetés a címkén. A mandulatej azonban szó szerint hozzáadott kalcium karbonátot tartalmaz, amelyet sokkal nehezebben hasznosít a szervezet, mint a tehéntejben található kalciumot.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X