Főoldal > DIÉTA > A 4 leginkább félreértelmezett fogyókúrás tanács

A 4 leginkább félreértelmezett fogyókúrás tanács

diétaenergiamítoszszénhidráttestzsír
0

Írta: and

1. Mítosz: Az éjszakai evéstől hízol Tény: Ha adott számú kalóriát kell a fogyáshoz vagy a súlyod megtartásához bevinned, előnyös lehet, ha eszel valamit vacsora után, ha még nem fogyasztottad el a teljes mennyiséget a nap folyamán. A késő este elfogyasztott kalóriák a következő napon kerülnek felhasználásra (vagy alvás közben). Ahhoz, hogy megfelelő zónában tartsd […]

1. Mítosz: Az éjszakai evéstől hízol

Tény: Ha adott számú kalóriát kell a fogyáshoz vagy a súlyod megtartásához bevinned, előnyös lehet, ha eszel valamit vacsora után, ha még nem fogyasztottad el a teljes mennyiséget a nap folyamán.

A késő este elfogyasztott kalóriák a következő napon kerülnek felhasználásra (vagy alvás közben). Ahhoz, hogy megfelelő zónában tartsd az energiaszintedet, jobb, ha a kalóriákat napközben viszed be, amikor a szervezetednek üzemanyagra van szüksége.

A cél, hogy 2-3 óránként egyél kis adagokat. Így ugyanis stabilizálod a vércukorszintedet, ez pedig segít, hogy egész nap jóllakott és energikus maradj. Ha hajnali 1-2 felé térsz nyugovóra, felesleges betartanod, hogy ne egyél semmit 18 óra után, ez a szervezetednek sem tesz jót. Csupán arra figyelj, hogy lefekvés előtt 2-3 órával már ne egyél.

2. Mítosz: Az éhség mindig annak a jele, hogy ételre van szükséged

Tény: A tested sokszor küld éhségre utaló jeleket, amikor dehidratált, esetleg kialvatlan vagy, sőt, akkor is, ha lelki problémákkal küzdesz. Ha nem iszol elég vizet, vagy nem alszol eleget, ez már önmagában okozhat éhségérzetet még annak ellenére is, ha tele vagy.

mitosz2.jpg ()3. Mítosz: Lefogyni nehezebb, mint megtartani a súlyodat

Tény: A fogyókúrázók több mint 90 százaléka hízza vissza azt a súlyt, amit elvesztett (néha még többet), miután “befejezi” a diétát. Ha a súlyvesztés után ugyanúgy folytatod a káros élelmiszerek bevitelét, mint a fogyás előtt, mindent vissza fogsz hízni (kamatostul). A fogyás után ugyanis a karcsúbb test kevesebb kalóriát igényel a működéséhez. Plusz, ha a súlycsökkentő étrended nem tartalmazott elég fehérjét, a felesleges zsír mellett valószínűleg veszítettél az izomtömegedből is. Ez pedig azért nem kívánatos, mert az izom több kalóriát éget el, mint a zsír, tehát ha csökken az izomtömeged, azzal lelassul az anyagcseréd is.

Minden nap hozz egy egészséges életmódhoz kapcsolódó, pozitív elhatározást. A megfelelő étkezési szokásokat ugyanis csak komoly elhatározással és kitartással lehet fenntartani egy életen át.

4. Mítosz: Csak akkor egyél szénhidrátokat, ha sokat sportolsz

Tény: Ez a mítosz azon a meggyőződésen alapszik, hogy mivel a szénhidrátok a szervezet elsődleges energiaforrásai, ezért amikor nem vagy túl aktív, nem kellene fogyasztani őket. Gondolj csak az esti tévézés közben elkövetett nassolásokra. Azonban sokan edzenek munka után, számukra kifejezetten előnyös lehet a megfelelő mennyiségű szénhidrát esti fogyasztása, hogy energiával lássák el a testüket.

Ha nem sportolsz esténként, válassz egy kisebb fehérjetartalmú ételt, mint például 2/3 csésze zsíros túrót vagy egy fehérjeturmixot, ezek ugyanis segítenek a karcsúság megőrzésében. A kutatások kimutatták, hogy a rendszeres időközönként elfogyasztott kiváló minőségű fehérje elősegíti a jobb testösszetételt.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Légy magabiztos nő, kívülről – belülről!

Legyél két hét alatt bomba nő!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X