Főoldal > DIÉTA > Készíts egészséges, házi müzliszeleteket!

Készíts egészséges, házi müzliszeleteket!

diétafogyásgasztromüzliszeletrecepttáplálkozás
0

Írta: and

Ennéd is meg nem is? Kis helyen elfér, energiadús, ezért akár egy-egy főételt is helyettesíthetn&

Ennéd is meg nem is?

Kis helyen elfér, energiadús, ezért akár egy-egy főételt is helyettesíthetnél vele? Igen, ezek a müzliszelet legfőbb jellemzői. És bár régebben előszeretettel turbóztad fel magad egy-egy finom szelettel, ám erről ma már kezdesz leszokni, mert bár sok fajtával találkozol a boltok polcain, a legtöbb túl sok cukorral készül. Ez pedig igencsak megterheli a szervezeted, hiszen a fehér cukortól átmenetileg ugyan felélénkülsz, de a teljesítményed ezzel arányosan romlik is a vércukorszint hirtelen csökkenése miatt. De van megoldás: ha szánsz egy kis időt magadra, te is előállíthatod otthon ezt a finom és egészséges nasit.

Mit szerezz be?

Gyakorlatilag a fantáziád szab határt: tehetsz bele aszalt gyümölcsöket, datolyát, fügét, ananászt, alma- vagy banánchips-et, sőt, ha édes szájú vagy, étcsoki darabkákkal is megspékelheted. Jóízű és kihagyhatatlan kellék még bármilyen dióféle: dió, mogyoró, mandula, pisztácia, kesudió, makámdió, szezám- vagy napraforgómag és a kókuszreszelék.

Persze, adhatsz hozzá pörkölt és puffasztott gabonaféléket és gabonapelyhet is. Ha például előzőleg egy kicsit serpenyőben megpirított tönköly-, zab- vagy búzapelyhet keversz a müzliszeletbe, azzal fokozhatod a nasid aromáját.

Az összetevők összeragasztásához pedig használj mézet, agavé szirupot, valamint egy kis barna cukrot és némi citromlét.

cereal2.jpg ()Így csináld!

1. Keverd össze a dióféléket, a gabonadarabkákat és az apróra vágott aszalt gyümölcsöket.

2. Főzőedényben olvassz meg egy kis vajat, rakj bele mézet, barna cukrot és citromlevet, majd kezdd el főzni az egészet.

3. Ha elkezd karamellizálódni, add hozzá a többi adalékot is.

4. Ezután teríts egy tálcára sütőpapírt, és a pépet kend rá evőkanál vagy tortalapát segítségével.

5.    Takard le alufóliával, majd sodrófával nyomkodd meg és dolgozd el simára.

6. 20 perc múlva vedd le a fóliát és a megszáradt, lehűlt masszát szeleteld fel.

A müzliszeletedet elkészítheted sütőben is. Ekkor a kötőanyagokat ‒ a mézet vagy az agavé szirupot és az olvasztott vajat ‒ keverd össze, majd ezt követően add hozzá a többi hozzávalót. A masszát simítsd rá egy sütőpapírral letakart sütőlemezre. A sütő középmagasságában, 100 fokon szárítsd ki, majd vedd ki a masszát. Hagyd kihűlni, és már szeletelheted is.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X