Főoldal > AKTUÁLIS > Már nem annyira egészséges a mediterrán életmód

Már nem annyira egészséges a mediterrán életmód

diétaegészségéletmódmediterránveszély
0

Írta:

Ricardo Gomez-Huelgas, az andalúziai Carlos Haya Kórház orvosa és kutatótársai 2270 betegnél mérték fel a szív-és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit. A legtöbb spanyol túlsúlyosnak bizonyult, keveset mozgott és túl magas volt a koleszterinszintje. Különösképp az alacsonyan képzett embereknél volt magas a betegség kialakulásának kockázata – írták a kutatók az International Journal of Clinical Practice című […]

Ricardo Gomez-Huelgas, az andalúziai Carlos Haya Kórház orvosa és kutatótársai 2270 betegnél mérték fel a szív-és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit. A legtöbb spanyol túlsúlyosnak bizonyult, keveset mozgott és túl magas volt a koleszterinszintje. Különösképp az alacsonyan képzett embereknél volt magas a betegség kialakulásának kockázata – írták a kutatók az International Journal of Clinical Practice című szaklapban.

A szív- és érrendszeri megbetegedések számos fejlett ország leggyakoribb halálozási oka. Számos tényező növeli az ilyen betegségek kialakulásának kockázatát, többek közt a kor, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás, a mozgáshiány, az alkohol, illetve az egészségtelen táplálkozás. Míg egyes tényezők, mint a kor elkerülhetetlenek, másokat az életmód változtatásával befolyásolni lehet.

Eddig gyakran a mediterrán országokat hozták fel ennek bizonyítékaként. Az ottani emberek nyugodtabbak, és elsősorban értékes, helyben termesztett, nem iparilag előállított termékeket fogyasztanak, többek közt sok halat és zöldséget – szólt a fáma.

Ez az ideális kép azonban már rég nem fedi a valóságot – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de). Az azt kialakító tanulmányok egyrészt igen régiek, másrészt elsősorban a vidéki lakosságot vizsgálták. Az azóta eltelt negyven évben az élet a Földközi-tenger közelében is megváltozott. A fizikai munka ott is ritkább lett, a kalóriadús étkezés azonban megmaradt. A táplálkozás mikéntje is megváltozott, felgyorsultak az étkezések, és egyre többen kezdtek el dohányozni.
 
Spanyolországban, mint ahogy máshol is különösen a csekély jövedelmű, és alacsony képzettségű emberek veszélyeztetettek. E csoportban nagyobb a dohányosok és túlsúlyosak aránya. Gomez-Huelgas szerint az érintettek számát jelentősen lehetne csökkenteni, ha az alacsony képzettségű emberek részére célzott felvilágosító programok indulnának.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X