Főoldal > AKTUÁLIS > 2011 az önkéntesség éve – önkénteskedj te is!

2011 az önkéntesség éve – önkénteskedj te is!

elfoglaltságönkéntességprogramsegítségszabadidő
0

Írta: and

Az önkéntesség európai éve Az Európai Unió már 1983 óta rendez minden évben különböző tematikus programokat. Idén az önkéntességre esett a választás, így a cél, hogy minden európai ország bemutathassa jó gyakorlatait az önkéntesség terén, valamint, hogy jobban megismertesse a jelenséget az országok lakosaival. Magyarországon is egyre gyakoribb a jelenség, de nyugaton sokkal elterjedtebb az […]

Az önkéntesség európai éve

Az Európai Unió már 1983 óta rendez minden évben különböző tematikus programokat. Idén az önkéntességre esett a választás, így a cél, hogy minden európai ország bemutathassa jó gyakorlatait az önkéntesség terén, valamint, hogy jobban megismertesse a jelenséget az országok lakosaival. Magyarországon is egyre gyakoribb a jelenség, de nyugaton sokkal elterjedtebb az önkéntesség gyakorlata. Olyan szabadon választott tevékenység az önkéntes munka, amelyért az önkéntes nem kap anyagi ellenszolgáltatást. Hasznos a társadalomnak, és annak is, aki végzi, hiszen rengeteg tapasztalatot lehet szerezni ezen a módon.

Miért önkénteskedj?

Az önkéntes munka több szempontból is hasznos elfoglaltság. Ha van valamennyi szabadidőd, amit egyébként a tévé bámulásával, vagy a facebookos farmod ápolgatásával töltesz, válassz helyette valami olyat, amivel másoknak segítesz. Bizonyos munkákhoz elég, ha hetente néhány órát tudsz rá szakítani, de ha több időd van, akár minden nap is tehetsz egy jó ügy érdekében. Megismerhetsz új embereket, köztük olyanokat is, akiknek az élete nagyban különbözik a tiedtől. Szervezetek, alapítványok munkájába pillanthatsz bele, és nem utolsó sorban az önéletrajzodban is jól fog mutatni, ha valahol önkéntes munkát végeztél korábban.

shutterstock_68523916.jpg ()Milyen munkát válassz?

Önkéntes munkát szinte bármilyen területen lehet végezni. Sok szervezet és alapítvány foglalkoztat önkénteseket, így te is sok lehetőségből választhatsz, amennyiben önkéntes munkára vállalkoznál. Többek között a www.onkentes.hu oldalon is találsz olyan szervezeteket, amelyek önkénteseket keresnek valamilyen feladat elvégzésére. A munkakörök a legkülönbözőbbek lehetnek: leggyakoribb a sérült, vagy egészséges gyerekekkel, idősekkel való foglalkozás, de sok szervezet, amely környezetvédelemmel foglalkozik, szintén keres önkénteseket. Van, ahol szervezési feladatokban, vagy épp a marketing területén kell segítség, és van, ahol újságírással, fordítással vagy épp pályázatírással foglalkozhatsz. Gondold végig, hogy téged melyik területek érdekelnek. Választhatsz olyat, ami kapcsolódik a tanulmányaidhoz, vagy a munkádhoz, de olyat is, ami épp azért érdekel, mert nem tudsz róla sokat, és különleges tapasztalatnak ígérkezik.

Utazz külföldre!

Önkéntes munkákat nem csak Magyarországon, de külföldön is találhatsz szép számmal. Így lehetőséged nyílik elutazni, és több időt tölteni egy adott országban úgy, hogy közben megismered a helyi közösség életét is. Az Európai Önkéntes Szolgálat (European Voluntary Service) 30 év alattiaknak kínál rengeteg lehetőséget az EU országaiban. 6-12 hónapot tölthetsz önkéntesként különböző fogadó szervezeteknél, ahol biztosítják neked a szállást, ellátást, és zsebpénzt. Ha teheted, semmiképp se hagyd ki ezt a lehetőséget, hiszen rengeteg tapasztalat és kaland vár rád, miközben segítesz egy jó ügyet előremozdítani!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X