Főoldal > AKTUÁLIS > Bomba alak a zsigeri zsírok csökkentésével

Bomba alak a zsigeri zsírok csökkentésével

derékbőségmozgástáplálkozástestzsírzsigeri zsír
0

Írta:

Dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical humánkineziológusa elmondása szerint a zsigeri zsírok arányának csökkentésével nem csak csinosabbak lehetünk, de az egészségünkért is sokat tehetünk. A derékbőségért felelős zsírok Vajon tudatában vagyunk annak, hogy a hájas pocak ugyanakkora kockázatot jelent a koszorúér-betegség szempontjából, mint a magas koleszterinszint vagy a napi egy csomag elpöfékelt cigaretta? Azoknak az […]

Dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical humánkineziológusa elmondása szerint a zsigeri zsírok arányának csökkentésével nem csak csinosabbak lehetünk, de az egészségünkért is sokat tehetünk.

A derékbőségért felelős zsírok

Vajon tudatában vagyunk annak, hogy a hájas pocak ugyanakkora kockázatot jelent a koszorúér-betegség szempontjából, mint a magas koleszterinszint vagy a napi egy csomag elpöfékelt cigaretta? Azoknak az embereknek pedig, akik koszorúér-betegségben szenvednek, és egyre szélesedik a derekuk, kétszer akkora az esélyük a végzetes kimenetelre, még akkor is, ha a testtömeg-indexük (BMI) a normál tartományban van.

Ezekre a következtetésre jutott a Mayo Klinika kutatása, amelyben közel 16 ezer embert vizsgáltak meg. A tudósok szerint azonban a probléma mélyebb ennél, és közel sem csak a látható zsír jelenti a veszélyt. Az úgynevezett viszceláris (zsigeri) zsírok azok, amelyek a hasüregben helyezkednek el és körülveszik a belső szerveket. Valójában ezek a belső zsírok teszik ki a derékbőség nagy részét.

Ezek a zsírok jóval aktívabbak az anyagcserében, ráadásul hormonokat és más anyagokat is termelnek, amelyeknek negatív hatásai vannak az egészségre. Következményként megjelenhet például szívbetegség, magas vérnyomás, stroke, 2-es típusú diabetes, metabolikus szindróma, alvási zavarok és a rák bizonyos fajtái.

zsigeri2.jpg ()Felejtsük el a BMI-t!

Az általános vélekedéssel szemben ilyen szempontból nem a BMI a legjobb mérőszám, hiszen sok embernek normál BMI mellett is magas a viszceláris zsír-aránya. A BMI csupán a testmagassághoz viszonyított súly mutatója.

– A hagyományos skáláknak már nem sok haszna van – mondja dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical humánkineziológusa. – Sokkal jelentősebb mérőszám a testzsír-százalék, amelynek mérése a személyre szabott életmódprogramok egyik kiinduló pontja.

A nem megfelelő táplálkozás és a mozgáshiány a problémák gyökere, amely a zsigeri és s bőr alatti zsírok tömegét és növeli. Az növekvő stressz-szint csak ront a helyzeten, mivel fokozza a kortizol hormon termelődését, ami miatt a máj többlet cukrot termel. A cukor pedig éhségérzetet generál, vagyis következményképpen még többet eszünk, vagyis egyre több zsír rakódik ránk. A kör bezárult.  

Az elérhető megoldás

Kizárólag egy megfelelően kialakított táplálkozási rendszer (amely gazdag gyümölcsben, zöldségben, magvakban és halban) és egy személyre szabott mozgásprogram hozhat egészséges, biztonságos és hosszútávú megoldást.
Ráadásul az egyéni életmód-programoknak figyelembe kell venniük a meglévő betegségeket – legyenek azok akár bármilyen jellegűek – hiszen a megalapozatlan változtatások veszélyesek lehetnek többek közt a magas vérnyomással élőknek, a cukorbetegeknek, a szív- és érrendszeri-, vagy mozgásszervi problémákkal küzdőknek. Vagyis a tartós, egészséges fogyás alapja egy megreformált és megfelelően beállított és követhető életmód.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Epilálás – 8 tévhit, amit el kell oszlatnunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X