Főoldal > AKTUÁLIS > Egész nyáron vár a Lupa Fesztivál!

Egész nyáron vár a Lupa Fesztivál!

fesztiválingyenesLupaművészetprogramrendezvény
0

Írta:

Ahogy a fesztivál mottójából is kiderül, ez egy igazi időutazás múlt és jelen között, amellyel végre létrejött egy olyan programsorozat, amely egész nyáron át tart, és ahol egyszerre találkozhatunk történelmi értékeinkkel és kedvenc zenekarainkkal is. A szervezők célja elsősorban az volt, hogy mindenki számára olyan rendezvényt biztosítsanak, ahol kulturált körülmények között, valóban az egész család […]

Ahogy a fesztivál mottójából is kiderül, ez egy igazi időutazás múlt és jelen között, amellyel végre létrejött egy olyan programsorozat, amely egész nyáron át tart, és ahol egyszerre találkozhatunk történelmi értékeinkkel és kedvenc zenekarainkkal is.

A szervezők célja elsősorban az volt, hogy mindenki számára olyan rendezvényt biztosítsanak, ahol kulturált körülmények között, valóban az egész család együtt tudjon szórakozni, mindezt elérhető formában. Ugyanis maga a programsorozat Budapest határában, a Budakalászi bányatavak mellett a Luppa-szigeti úton található, így első nagy előnye, hogy nem kell több száz kilométert utaznunk ahhoz, hogy elérjünk a rendezvényre. Másodsorban ingyenes programról van szó, amely manapság igényes fesztivál esetében valóban ritkaság számba megy.

A Lupa Fesztivál a nyári esték és művészetek tökéletes találkozása, egyfajta gyűjteménye az igényes rendezvények egész sorának.  Érthető tehát, miért nevezik igazi összművészeti fesztiválnak, hiszen a hagyományos népi előadások és táncprodukciók mellett komolyzenei és könnyűzenei koncertek, családi főzőversenyek, kézműves bemutatók és kiállítások, vetélkedők, hagyományőrzők bemutatói, sportrendezvények és rengeteg gyermekprogram gazdag kínálatával találkoznak a kilátogatók. Az érdeklődők „Hagyományaink a honfoglalástól-napjainkig” elnevezésű belső programsorozat keretében betekintést nyerhetnek elődeink életkörülményeibe is. Megnézhetik belülről, milyen egy jurta, őseink milyen tárgyakat használtak. A bemutatókon működés közben ismerhetik meg az 1848-as szabadságharc katonáinak életét, felszereléseit, ágyúit, elöltöltős fegyvereit.

toborzas.JPG ()Ebbe a magával ragadó környezetbe kijöhet fiatal és idős, a könnyű és a komoly zenét kedvelő, de a hagyományokat kedvelő és őrző ember, akár egy időben is. Itt átélhetjük, milyen egy közösen főzött pörkölt után látni a gyerkőcöt, amint épp nekünk készíti az agyagcsuprot emlékként, miközben mi íjászkodunk vagy a betyár show-t nézzük és a végén közösen hallgatjuk kedvenceinket a színpadon.

A szervezők mindezek mellett fellépési lehetőséget kínálnak fiatal művészek számára is, hogy tehetségüket megcsillogtassák, akár ének, zene, tánc vagy néptánc területéről érkeznek. Az sem titkolt céljuk, hogy a csalogató programokkal kimozdítsák a gyerekeket a televízió és számítógép bűvöletéből, egyúttal megismertessék őket történelmi értékeinkkel úgy, hogy még jól is érzik magukat. Aki kilátogat, testközelből ismerkedhet meg és próbálhatja ki a régi szakmákat – pl. kovács, fafaragó, fazekas. Kemencében megsütheti és kifestheti saját mézeskalácsát és megkóstolhatja a korhű ételeket a családi főzőversenyek vagy akár ökörsütések alkalmával. A kisebbek a játszóparkban érezhetik jól magukat, míg a kicsit nagyobbak íjászkodhatnak, patkót dobhatnak, lovagolhatnak és párhuzamosan akár szereplőként részt vehetnek egy rögtönzött színi előadáson is. 

Ha elérkezik a hétvége, esténként olyan könnyűzenei együttesek lépnek fel a Lupa Fesztivál színpadán, mint pl. Török Ádám és a Mini, Bikini, United, Karácsony János, Zanzibár, Éliás Jr. vagy a  Dinamit. A fellépők sora állandóan bővül, így érdemes nyomon követni azt a fesztivál hivatalos honlapján.

Mint Dombovári Gyula, a Lupa Fesztivál egyik főszervezője elmondta: „Célunk, hogy a fesztivál a jövőben minden évben megrendezésre kerüljön, hiszen egy elérhető, széles körben népszerű, igényes és egyedi rendezvénysorozatot hoztunk létre, amely egész nyáron vonzza az erre vágyókat. Minden korcsoport, minden család életében szeretnénk opcionális kikapcsolódásként megjelenni, és ezért nem kell se messze mennie, se mélyen a pénztárcájába nyúlnia senkinek.” A Lupa Fesztivál ez év augusztus végéig várja az érdeklődőket.

Forrás: Lupafesztival.hu

5 megdöbbentő tévhit a dezodorokról

Öveket becsatolni, irány a tenger!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X