Főoldal > AKTUÁLIS > Mit egyél a nagy hidegben?

Mit egyél a nagy hidegben?

egészségételfagyhideg
0

Írta:

Ilyenkor fokozottan oda kell figyelnünk immunrendszerünk erősítésére, ebben segíthet a helyes étrend. Tévhit azonban, hogy télen nehezebb ételekre van szükségünk. Ha szervezetünket nem terheljük meg zsíros ételekkel, amelyeknek megemésztése több energiát igényel, akkor szervezetünk a hőtermelésre tud koncentrálni. Ha nagy tápértékű, melegítő hatású ételeket eszünk, akkor nagyobb az esélyünk arra, hogy megfázás és pluszkilók nélkül […]

Ilyenkor fokozottan oda kell figyelnünk immunrendszerünk erősítésére, ebben segíthet a helyes étrend. Tévhit azonban, hogy télen nehezebb ételekre van szükségünk. Ha szervezetünket nem terheljük meg zsíros ételekkel, amelyeknek megemésztése több energiát igényel, akkor szervezetünk a hőtermelésre tud koncentrálni. Ha nagy tápértékű, melegítő hatású ételeket eszünk, akkor nagyobb az esélyünk arra, hogy megfázás és pluszkilók nélkül vészeljük át a fagyos napokat.

1)  Több C-vitamint! Télen nagyobb mennyiségű C-vitaminra van szükségünk: karban tartja a keringést és erősíti az ellenálló-képességet. Hiányában vérellátási zavarok léphetnek fel, emiatt könnyebben elkezdünk fázni. Ha keveset fogyasztunk belőle, akkor csökken egyes immunsejtek aktivitása, így könnyebben megbetegszünk. C-vitaminban gazdagok például a citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit), a kiwi, a zöldpaprika, a fejes saláta, a káposztafélék. Fogyasszuk őket frissen és nyersen, mert fagyasztás, főzés, sütés közben veszítenek vitamintartalmukból.

2) Fogyókúra stop! Az éhes ember sokkal fázékonyabb, mivel a szervezetnek energiára van szüksége a hőtermeléshez. Hideg időben tehát nem érdemes magunkat fogyókúrával vagy szigorú diétákkal sanyargatni.

3)  Nem zsíros! Tévhit, hogy télen a nehezebb ételekre van szüksége a szervezetnek. Azoknak, akik egész nap fizikai munkát végeznek kint a hidegben, valóban több kalóriára van szükségük ahhoz, hogy felfűtsék a szervezetüket. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a plusz energiát zsíros, a szükségesnél nagyobb mennyiségű ételekből kellene elfogyasztani. Nagy tápértékű, nagyobb energiatartalmú ételeket készíthetünk káposztából (például: burgonyás káposztasaláta, töltött káposzta, rakott káposzta), de ilyen a rakott burgonya, a lencsefőzelék/leves, a babfőzelék/leves.

Az irodai dolgozóknak is szüksége van energiára, de nem túlzott mennyiségű pluszkalóriákra, mert csak hízás lesz a végeredmény. Aki pedig síeléskor zsírban gazdag, kiadós menüt választ a pálya menti hüttékben, minden nap alkoholt (például forralt bort) iszik, sőt este jól bevacsorázik, ne csodálkozzon, hogy pár kiló súlyfelesleggel tér vissza az aktív pihenésből. Nem mozog ugyanis annyit, hogy ezt a tetemes többletkalóriát el is égesse.

hideg2.jpg ()4) Ne engedjük a gyereket havat enni! Még a tiszta fehér hóban is vannak szennyező anyagok a levegőből. Sőt, egy maroknyi hó nem tartalmaz túl sok vizet, míg a szervezetnek sok kalóriára van szüksége, hogy felolvassza azt.

5) Fűtsünk be gabonával! Válasszuk a nagy energiatartalmú és egyben magas tápértékű ételeket! Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonafélék (kenyerek, rizs, kuszkusz, bulgur, köles, quinoa), a burgonya, a hüvelyesek, a sovány húsfélék, a halak, a növényi olajok, az olajos magvak, stb.

6)  Hadd csípjen! A csípős fűszerektől ugyanúgy kimelegszünk, mint a pálinkától. Ezért használjuk bátrabban a fűszereket: a chili, a Cayenne bors, a fokhagyma vagy a fahéj kellemesen fűtenek és még az immunrendszert is erősítik. 

7) Alkoholt mértékkel! Tévhit, hogy az alkohol majd alaposan felmelegít. Valójában a tömény alkoholos italok egy-két perc melegség érzet után növelik a hőleadást, elősegítik a kihűlést. Napi 1 pohár jó minőségű vörösbor megengedett, de ez ne forralt bor legyen, hiszen tele van cukorral, ráadásul hajlamosak vagyunk üdítőként kezelni és nem megállni egy pohárkánál.

8) Legalább napi 2 liter folyadék! A hidegben kevésbé érezzük magunkat szomjasnak, ezért tudatosan figyeljünk arra, mennyit iszunk! Azok, akik a szabadban dolgoznak vagy sportolnak, még a napi 2 liternél is többet igyanak, mivel a test folyadékot veszít a mélyebb légzés, az izzadás és a fizikai megterhelés következtében.

Az ásványvíz és a gyümölcslevek mellett válasszuk a meleg teát, lehetőleg cukor hozzáadása nélkül. A tea gazdag antioxidáns-forrás, így amellett, hogy felmelegít, még az immunrendszerre is jótékony hatással van. Ha nem iszunk eleget, a bőrünk is sokkal hamarabb kiszárad.

9)  Mozogjunk! Az intenzív mozgás, a sport hőt szabadít fel a szervezetben, így segít védekezni a nagy hidegben.

10)  Többször keveset! Aki egész nap az utcán vagy fűtetlen helyiségben tartózkodik, ügyeljen arra, hogy többször, kis mennyiségeket egyen. Így nem terheli meg az emésztőrendszerét, és a szervezetnek több energiája marad a hőtermelésre. Folyadékot fogyaszthat meleg, tartalmas levesekből (lencseleves, gulyásleves, tyúkhúsleves) is, így az emelkedett folyadék- és energiaszükségletről is gondoskodhat egy kalap alatt. Ha nincs alkalma meleg étel fogyasztására napközben, akkor reggelire és/vagy vacsorára egyen meleget, a nap folyamán pedig tartalmas szendvicseket (csirkemellel, főtt tojással, tonhallal, teljes kiőrlésű kenyérből/zsemléből, zöldséggel) fogyasszon.

Forrás: www.mdosz.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X