Főoldal > AKTUÁLIS > Az alvászavarok népbetegségnek számítanak

Az alvászavarok népbetegségnek számítanak

alvászavar
0

Írta:

A minőségi alvás hiánya valós problémát jelent a világ különböző területein élő emberek számára, az általános levertség mellett akár cukorbetegséghez, stroke-hoz, vagy szívbetegségekhez is vezethet. Az alvási problémák globális veszélyt jelentenek, a Föld népességének közel 45%-a szenved valamilyen mértékű alvászavarban. Az olyan betegségek, mint az inszomnia, a nyugtalan lábak szindróma, vagy az alvással összefüggő légzészavarok […]

A minőségi alvás hiánya valós problémát jelent a világ különböző területein élő emberek számára, az általános levertség mellett akár cukorbetegséghez, stroke-hoz, vagy szívbetegségekhez is vezethet.

Az alvási problémák globális veszélyt jelentenek, a Föld népességének közel 45%-a szenved valamilyen mértékű alvászavarban. Az olyan betegségek, mint az inszomnia, a nyugtalan lábak szindróma, vagy az alvással összefüggő légzészavarok (pl. obstruktív alvási apnoé) a minőségi alvás hiányához vezetnek, amelynek következtében számos egészségügyi probléma alakulhat ki. Az elégtelen alvás koncentrációzavarokhoz, a figyelem lankadásához, teljesítménycsökkenéshez és akár végzetes közúti balesethez is vezethet. Az alvászavarok jelentős része gondozást igényel, ennek alapfeltétele, hogy a beteg maga is részesévé váljon e folyamatnak.

Az alvás nagyon fontos összetevője, feltétele az általános jólétnek, hiszen hatással van a mentális, fizikai és érzelmi állapotra is, legyen szó gyerekről vagy felnőttről.

Az alvás egy emberi kiváltság, amelyet sajnos gyakran veszélyeztetnek a modern, rohanó világ megváltozott körülményei, valamint a különböző alvászavarok. Az ember átlagos alvásszükséglete 7 óra, azonban Dr. Szakács Zoltán, alvás specialista szerint legalább 6 órán át tartó, nyugodt alvásra mindenkinek szüksége van.

alvas2.jpg ()Mivel az alvással összefüggő betegségek azonnali és látványos tünetekkel nem járnak, ezért sokan nem is tekintik komoly gondnak ezeket a problémákat. Az alvázavarok azonban – ahogy azt Dr. Szakács Zoltán is elmondta – olyan szövődményekhez is vezethetnek, amelyek jelentősen megnövelik többek között a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, tartós éjszakai légzéskimaradást okozhatnak, ezáltal könnyen szív- és érrendszeri betegségek kifejlődéséhez vezethetnek.

Az egyik legnagyobb problémát okozó alvásbetegség a sokat emlegetett narkolepszia, amely az alvás-ébrenlét szabályozásának zavara. A narkolepsziában szenvedő betegek állandó fáradtságot, álmosságot éreznek, életüket leküzdhetetlen nappali alvásrohamok keserítik meg. Ez az alvászavar megközelítőleg minden kétezredik embernél fordul elő, Gesztesi Károly példája is mutatja, hogy bárkivel megeshet. A diagnózis felállítása és a megfelelő terápia beállítása előtt a Jóban Rosszban sorozat színésze rendszeres alvásrohamokon esett át, hol az uszodában, hol az autóban, hol pedig a forgatáson vagy éppen a színházban merült néhány percre álomba. Súlyproblémái is az alvászavarnak voltak tulajdoníthatók. „Hála az alvásdiagnosztika korszerű megoldásainak mára ezek a kellemetlenségek megszűntek, több mint egy éve tartom a súlyom, a gyógyszereket elhagytam, frissen ébredek, és egész nap intenzíven tudom végezni a feladataimat, munkámat.” – mondta a színművész.

Fontos tehát, hogy amint bármilyen alvási nehézséget egyéb problémát észlelünk, rögtön keressünk fel egy szakembert. Figyeljük folyamatosan gyermekeink álmát is, hiszen az alvászavarokkal nem csak a felnőtteknek kell megküzdeniük. A gyenge minőségű alvás a gyerekek közel 25 százalékát érinti. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hiánya könnyen elhízáshoz, viselkedési problémákhoz (pl. túlzott agresszivitás), tartós frusztrációhoz, memóriazavarokhoz vezethetnek. Az alvászavarokkal küszködő gyerek nehezebben tud koncentrálni, így az iskolában is komoly problémákkal nézhet szembe, könnyen lemaradhat társaitól. A lankadó figyelem következtében a fiatalok a baleseteknek is fokozottabban vannak ki téve.

Aki tartósan nem képes elaludni, elegendő ideig aludni, vagy alvását többször ébredések szakítják meg (inszomnia), esetleg elfojthatatlan alváskényszert érez, amely alvásrohamokban testesül meg (narkolepszia) és folyamatos, állandó fáradtságot, aluszékonyságot érez, haladéktalanul keressen fel egy szomnológus szakembert.

A pihentető alvás tízparancsolata

1.    Vigyél rendszert az alvási szokásaidba, feküdj és kelj ugyanabban az időben!

2.    Amennyiben nap közben le szoktál pihenni, ez semmiképpen se tartson 45 percnél tovább!

3.    Lefekvés előtt 4 órával ne fogyassz túlzott mértékben alkoholt és ne dohányozz!

4.    Lefekvés előtt 6 órával ne igyál koffeintartalmú italokat, és ne egyél csokoládét!

5.    Lefekvés előtt 4 órával ne egyél nehéz, fűszeres vagy cukros ételeket!

6.    Végezz rendszeres testmozgást, de semmiképpen sem közvetlenül lefekvés előtt!

7.    Gondoskodj róla, hogy fekhelyed kényelmes legyen!

8.    Találd meg azt a hőmérsékletet, amelyben kényelmesen tudsz aludni! Ügyelj a hálószoba folyamatos szellőzésére!

9.    Próbálj meg kizárni minden zajhatást, és gondoskodj a szoba gondos sötétítéséről!

10.    Kizárólag alvásra, vagy szexuális együttlétre használd az ágyat, lehetőség szerint a munkádat ne itt végezd!

Forrás: www.aludnijo.hu 

Ez segít majd felállni a kanapéról és leadni a pluszkilókat!

Ég a gyomrod? Folyton éhes vagy? Itt a megoldás!

Húsból érdemes a magyart keresni


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X