Főoldal > AKTUÁLIS > Ma van a Csók Világnapja! Érdekességek a csókról

Ma van a Csók Világnapja! Érdekességek a csókról

csókcsókolózásmítosz
0

Írta:

Az egész világon július 6-án ünnepeljük a Csók Világnapját. Máig tisztázatlan, hogy ki kezdeményezte e jeles nap megünneplését, ahogy az is miért szeretünk csókolózni. Annyi azonban bizonyos, hogy az emberek szeretik, ha hosszan összeforr az ajkuk. Az ajkakban számtalan idegvégződés található, ezáltal nagyon érzékenyek az érintésre, valamint a hőmérsékletet érzékelő receptorok miatt a hidegre és […]

Az egész világon július 6-án ünnepeljük a Csók Világnapját. Máig tisztázatlan, hogy ki kezdeményezte e jeles nap megünneplését, ahogy az is miért szeretünk csókolózni. Annyi azonban bizonyos, hogy az emberek szeretik, ha hosszan összeforr az ajkuk. Az ajkakban számtalan idegvégződés található, ezáltal nagyon érzékenyek az érintésre, valamint a hőmérsékletet érzékelő receptorok miatt a hidegre és a melegre is. Ezek a receptorok felelnek azért a varázslatos érzésért, ami csók közben eluralkodik rajtunk.

Csók edzés

Csókolózás közben ingerületátvivő anyagok és boldogságért felelős hormonok termelődnek, mint például endorfin, szerotonin és adrenalin, ezáltal kerülünk mámoros állapotba.  Ezek a pozitív stressz hatások megemelik a pulzust és javul a szív teljesítménye is. Csókolózás közben az átlagos 20-ról 60-ra emelkedik a lélegzetvételek száma egy perc alatt. Ráadásul egy intenzív csókolózás közben 34 különböző arcizmot használunk, ez felér egy kimerítő edzéssel, amely megakadályozza a bőr öregedését. A csókolózás jótékony mellékhatása, hogy két perc alatt 15 kalóriát égethetünk el.

csok2.jpg ()Hormon koktél

Az ajkak érintésének hatására, több milliárd idegsejt küld ingerületátvivő anyagokat az agyon keresztül, amely hormon kibocsátást eredményez. A nők nyálában magasabb az oxitocin szintje. Ez a hormon más néven „ölelési hormonként“ is ismert és olyan érzelmekért felel, mint a szerelem, bizalom és a nyugalom. A kutatók szerint erős összefüggés lehet az oxitocin hormon és a társas emberi kapcsolatok között. A jól ismert „boldogsághormon“ a dopamin is felelős azért, hogy a csókolózás igazán különleges élmény legyen. 

A csókolózásnak egészséges hatása lehet

A csókolózásnak a védőoltáshoz hasonló hatásai lehetnek. Közel 4 000 db baktérium cserél gazdát egy-egy- alkalommal, így aktivizálva a szervezet védekező rendszerét és erősítve az immunrendszert. Azoknak, akik sokat csókolóznak a fogaik is egészségesebbek maradhatnak, mert több nyál termelődik, amely a zománcot erősítő kalciumot tartalmazza.

Jól csókolsz?

Kutatások alapján a férfiak és nők 60%-a állítja, hogy az első csóknak döntő hatása van a megfelelő partner kiválasztásában. Különösen igaz ez a nőkre, akiknél fontos szerepe van a “Nagy Ő” megtalálásában. Az első csók sokszor meghatározza egy kapcsolat kezdetét vagy korai végét.

6 csók mítosz

1. Egy átlagos 70 éves élet időtartama alatt az ember 110. 000 percet tölt csókolózással.

2. A csókolózás egy bonyolult fizikai folyamat, mely jelentős izomkoordinációt igényel. Egy csók összesen 34 arcizmot és 112 tartóizmot vesz igénybe.

3. A férfiak 63, a nők 97 százaléka csukott szemmel csókolózik.

4. A leghosszabb csók rekordját folyamatosan próbálják megdönteni. Az aktuális rekorder egy bangkoki pár, akik 46 óra 22 perc 9 másodpercen keresztül csókolóztak Thaiföldön a szerelmesek napja alkalmából rendezett csókmaratonon.

5. A Nature magazin egyik cikkében 2003-ban arról számolt be, hogy kétszer annyian fordítják jobbra a fejüket, mint balra.

6. A csókokkal foglalkozó tudomány a filematológia. A csókolózás feltehetően tanult viselkedés, nem minden kultúrában van szokásban. Az eszkimó és maori kultúrákban például az orrokat dörzsölik össze helyette.

Forrás: Labello

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X