Főoldal > AKTUÁLIS > Mit tegyél, hogy ne őrjítsen meg az ünnepek előtti fogyókúra?

Mit tegyél, hogy ne őrjítsen meg az ünnepek előtti fogyókúra?

diétafogyókúratáplálkozás
0

Írta: and

Így kompenzálják a későbbi, ünnepek alatti súlygyarapodást. Hogy ez mennyire jó ötlet,

Így kompenzálják a későbbi, ünnepek alatti súlygyarapodást. Hogy ez mennyire jó ötlet, mindjárt kiderül.

Mivel igazán szereted a karácsonyt, így bár nagyon várod ezt az ünnepet, mégis már most összerándul a gyomrod arra a gondolatra, hogy pár nap alatt búcsút mondhatsz, vérrel, verejtékkel összehozott alakodnak. Pedig csak ellent kellene állni a sok csábítóbbnál csábítóbb finomságnak, de ugye ez megy a legnehezebben legtöbbünk számára. Így vannak ezzel az angol társaink is, akik közül sokan inkább előre menekülnek. Nem várják meg, míg felesleg rakódik rájuk az ünnepek alatt, hanem már akár hónapokkal előtte megkezdik a fogyókúrát, bízva abban, hogy a nagy partikra a legtökéletesebb formájukat hozzák majd.

Fogyással készülni az ünnepekre

Arra voltak kíváncsiak a korábbi internetes felmérés során, hogy mikor és hányan kezdenek fogyózni az ünnepek előtt, és vajon miért teszik ezt. A 3000 hölgy által kitöltött kérdőívből kiderült, hogy a válaszadók mintegy 60%-a kezd valamilyen súlyvesztést ígérő kúrába elsősorban azért, mert úgy vélik, így könnyebben tudják meghódítani férfi kollégáik szívét. Ugyanis a multiknál dolgozó brit nők ezeket a nagy év végi bulikat kifejezetten jó ismerkedési lehetőségnek tartják. De voltak a válaszadók közt weightloss2.jpg ()olyanok, akik jó benyomást kívánnak tenni a rég nem látott rokonokra, ismerősökre, sőt olyanok is, akik azért vágnak bele egy-egy nagyobb fogyókúrába, hogy a többfogásos, ünnepi ebédet nyugodt szívvel ehessék végig.     

Már a férfiak is

És mielőtt bárki felháborodna azon, hogy mi az, hogy csak mi nők fogyókúrázunk az ünnepek előtt, megnyugtatunk mindenkit, hogy ez koránt sincs így. Lassan a férfinem is felzárkózik e téren hozzánk, hiszen közülük is egyre többen kezdenek diétázásba, hogy december végén ne érje őket meglepetés, és ne kelljen az új év első hónapjait önsanyargatással kezdeniük.

Náluk sem telik ugyanis el a bő egy hétnyi dőzsölés nyom nélkül, hiszen ilyenkor sokkal több kaját kell megenniük a rokonok asztalánál, hogy meg ne sértsenek valakit, mint teszik azt az év bármely más szakában. És akkor még nem beszéltünk az ilyenkor esedékes nagy baráti összejövetelekről, ahol sós és édes sütikék gondoskodnak a jó hangulatról, a különféle bor és egyéb innivalók mellett, melyek szintén kalóriabombának számítanak.

Böjt: előtte vagy utána?

A drasztikus lemondás soha nem vezet hosszú távú eredményre. A szakemberek szerint ugyan nagyon jó, ha gyomorilag is fel akarunk készülni az ünnepekre, de az egyáltalán nem jó, ha ezt koplalással tesszük. A „nem evéssel” ugyanis csak ártunk magunknak. Az étkezések kihagyásával csak azt érhetjük el, hogy amikor aztán elkezdünk végül enni, sokkal több jön vissza. Nem beszélve arról, hogy a hosszabb koplalás miatt rossz lesz a közérzetünk is, és mivel fogy az erőnk, így jóval fáradékonyabbá válunk. Márpedig ezek nem tesznek jót az általában zilált idegrendszerünknek. Ne csodálkozzunk azon, hogy ilyenkor komoly hangulatingadozásaink vannak, ami kiborít minket és megőrjíti a környezetünket is.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy ezekben a hónapokban, amikor gyakoriak az influenzás megbetegedések, nem túl szerencsés íly módon önként legyengíteni a szervezetünket. Épp ezért a dietetikusok többsége szerint a legjobbat akkor tesszük magunknak, ha kevesebbet eszünk az ünnepek előtt és után, és akár beiktatunk egy-egy gyümölcs- és zöldségnapot is. Ugyanakkor a szakemberek úgy vélik, hogy rengeteget segíthet az is, ha a karácsonyi menüsorokat nem esszük kötelező módon végig, degeszre tömve magunkat, ami akár gyomorrontást is okozhat. Legyen a mottónk a mértékletesség!

Megoldás: apró trükkök

Ettől azonban nem kell elkeserednünk, léteznek ugyanis olyan apró trükkök, amelyeket alkalmazva, ünnep ide vagy oda, továbbra is kellemesen érezhetjük magunkat a bőrünkben.

1. Ha fogyókúrába is kezdünk, maradjunk a napi négyszer-ötszöri étkezésnél, gondosan elosztva a napi mennyiségeket. Ez azt jelenti, hogy amennyiben kevés felesleg van rajtunk, akkor csupán az egyéni energiaszükségletnél 600 kilokalóriával együnk kevesebbet naponta, mint a kúra előtt. Ne felejtsük, hogy a nőknek általánosan naponta 1200, a férfiaknak pedig 1500 kilokalória-mennyiséget kell ahhoz elfogyasztaniuk, hogy sikerrel fogyjanak.

2. További segítség lehet, ha a nagy, ünnepi ebédek között közös sétákra indulunk, ugyanis a testmozgással is elégethetünk néhány szelet sütit és megelőzhetjük a fölös kilók lerakódását.

3. Amennyiben mi magunk is lelkes készítői vagyunk a finom étkeknek, úgy jó ötlet lehet, hogy zsírszegényebb összetevőkkel próbáljuk meg elkészíteni a finomságokat. Például főzhetjük zsírszegényebb halból és kevesebb olajjal a halászlét, vagy a töltött káposztába ne tejfölt, hanem kefirt tegyünk.

4. Ha csak pár pohárral iszunk az ünnep tiszteletére, már nyerünk. A zsíroknak és az alkoholoknak van ugyanis a legmagasabb kalóriaértéke. A zsírok grammonként 7, míg az alkoholok 9 kilokalóriával növelik értékeinket. Igyunk egy-egy ünneplés alkalmával csupán 4 egységnyi alkoholt maximum, ami nőknél négyszer 1-1,5 deci bort vagy pezsgőt, a férfiaknál négyszer 2-2,5 decit jelent. A szakemberek szerint egyébként azzal is foghatunk a kalóriákon, ha édes bor helyett a szárazakat részesítjük előnyben, valamint, ha kiiktatjuk az égetett szeszeket az italok repertoárjából. 

5. Mindig tartsuk szem előtt, hogy hiába szedünk bármilyen csodaszert, tartunk ilyen- olyan fogyókúrát, tartós hatást csak életmódváltással lehet elérni, melynek alapja a kevesebb kalóriabevitel mellett a több mozgás. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X