Főoldal > AKTUÁLIS > Így szerezz könyvet ingyen!

Így szerezz könyvet ingyen!

könyv
0

Írta:

Nem bírja a büdzséd a tempót, ahogyan falod a könyveket? A könyvtár nem megoldás, mert a legmenőbb k

Nem bírja a büdzséd a tempót, ahogyan falod a könyveket? A könyvtár nem megoldás, mert a legmenőbb kötetek előjegyzési listája végtelen? Eláruljuk, hogyan juthatsz akár a legújabb olvasnivalókhoz is, ingyen!

Egyet be, egyet ki

Mit szólnál egy nonstop nyitva álló könyvszekrényhez, amelyből bárki kivehet és betehet olvasnivalót? Budapesten – a Nyugat-Európában elterjedt utcai könyvtár mintájára – a III. kerületi önkormányzat úgynevezett KönyvMegállókat létesített. A jelenlegi három helyszín (Római tér, Csillaghegy, Szentlélek tér) a tervek szerint legalább még kettővel (Békásmegyer, Kaszásdűlő) bővül a kerületben. Óbuda mellett nemrég a XIX. kerületi Wekerle-telepen (a Pannónia út és Kós Károly tér sarkán), valamint a Köki terminálon is felállítottak egy-egy ingyenkönyvtárat. Ráadásul a példa ragadós: már több vidéki városban (pl. Miskolcon a Szinva-teraszon és az Európa téren) életre keltek a könyvcserepontok. A „hozz, vigyél, olvass” elv alapján működő – olykor telefonfülkéből kialakított – szekrényekből a nap bármely időszakában vehetsz ki könyvet. Cserébe viszont neked is bővítened kell a kínálatot legalább egy kötettel, amely nem lehet sem tankönyv, sem magazin, sem újság.

read2.jpg ()Személyes cserebere

Ha épp nem esik utadba egyik könyvcserepont sem, menj fel a netre, és cserélgess olvasnivalót a virtuális térben. Klikkelj a Rukkola.hu oldalra, amely nem más, mint egy könyvcserélde, ahol igazi könyvek (nem pedig e-bookok vagy pdf-ben tárolt olvasmányok) forognak egy folyamatosan bővülő közösség tagjainak kezén. Akárcsak a Könyv Megállóknál, úgy a Rukkolán is az a szabály, hogy ha felraksz (rukkolsz) a virtuális polcra mások által elvihető (happolható) kötetet, akkor választhatsz magadnak a többiek által feltöltött művek közül. Ez a könyvcserélde azonban sokkal személyesebb, mint ha egy szabadtéri „könyvespolcon” válogatnál, hiszen kapcsolatba kell lépned a könyvek gazdáival (így akár új barátokra is szert tehetsz). Sőt az is rátok hárul, hogy eljuttassátok egymásnak a kiszemelt kötetet. Mindezt ma már megkönnyítik az országszerte kialakított Happ-pontok (a Rukkola saját könyvátadó és -leadó helyei), ahol leadhatod megőrzésre a könyvedet, vagy happolóként az olvasnivalódért mehetsz.

Veszítsd el direkt!

Ugyancsak ingyen olvasnivalókra tehetsz szert, ha bekapcsolódsz a BookCrossing (Veszíts el egy könyvet!) névre keresztelt mozgalomba, és rálelsz egy-egy kallódó kötetre. Az olvasás népszerűsítése érdekében létrehozott ingyenes online könyvklub magyar változata négy éve létezik, és azóta már több mint 3000 mű vándorol az országban. Ha találsz valahol egy könyvet (parkban, buszon…), és van benne azonosító, akkor regisztráld a honlapon, majd ha elolvastad, te is bocsásd útjára. Ha viszont te is elhagynád az egyik könyvedet, hogy mások is elolvashassák, tölts le egy elveszítési nyilatkozatot a honlapról, tedd a kötetbe, és egyszerűen hagyd ott valahol. A honlapon pedig – akárcsak egy geocaching játék esetében – végigkövetheted egy-egy könyv vándorútját.

A cikk folytatását elolvashatod a legújabb Maxima magazinban!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X