Főoldal > AKTUÁLIS > December az év legveszélyesebb hónapja

December az év legveszélyesebb hónapja

betörőkegészségkarácsonytélünnepekveszélyes
0

Írta:

Gondot okozhatnak a fűtési szezon előtt nem ellenőrzött kazánok, a szétfagyó kerti csapok, a nyaralókban pedig

Gondot okozhatnak a fűtési szezon előtt nem ellenőrzött kazánok, a szétfagyó kerti csapok, a nyaralókban pedig a le nem kapcsolt gáz- és villanyhálózat. Karácsonykor a fenyőtüzek és a betörések hozhatnak kellemetlen pillanatokat.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint december az év legveszélyesebb hónapja – hívja fel a figyelmet Kaszab Attila az egyik biztosító üzletágvezetője. Sokan megfeledkeznek a fűtőberendezések – kályhák, kazánok – ellenőrzéséről, ami akár lakástüzekhez, robbanáshoz, szén-monoxid mérgezéshez is vezethet. A kertben szintén akad teendő, hiszen az első mínuszok előtt fagymentesíteni kell a kinti vízcsapokat, és érdemes beburkolni az aknában lévő vízórát. A nyaralók megkésett téliesítése – például a le nem kapcsolt gáz- és villanyhálózat – is több tízmillió forintnyi kárt okoz évente.

A karácsony előtti rohanásban olykor elkerülhetetlenül figyelmetlenebbé válunk. Márpedig a véletlenül nyitva hagyott ajtók, ablakok csalogatják a betörőket, tolvajokat, akik közül sokan egyébként is egész évben erre az időszakra várnak. Egy bekapcsolva felejtett sütő, le nem zárt kályha pedig lakástüzet okozhat.

Bár a szakemberek évről évre elmondják, mire kell odafigyelni, ennek ellenére karácsonykor minden évben jó néhány család lakásában, házában keletkezik jelentős kár a csillagszórók, gyertyák, zárlatos égők okozta tüzek miatt. A kisebb gyerekek könnyen leboríthatják a karácsonyfát, ráadásul a kiszáradt fenyő extrém gyorsan lángra kap, és a tűz rövid idő alatt átterjed a szoba berendezésére.

Érdemes felkészülten várni a veszélyeket. Ha még nem történt meg, a fűtőberendezéseket mielőbb ellenőriztetni kell szakemberrel. Az ünnepek alatt semmiképpen ne hagyjunk égő gyertyát, csillagszórót könnyen lángra kapó anyagok és berendezési tárgyak közelében. A karácsonyfát lehetőleg rögzítsük, és tartsunk a közelében tűzoltásra alkalmas eszközt, például pokrócot. Fontos tudni, hogy már a karácsonyi ajándékokra szánt összeg töredékéből köthetünk lakásbiztosítást. Ez az év többi hónapjában is biztonságot nyújt értékeinknek – hívja fel a figyelmet Kaszab Attila.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X