Főoldal > AKTUÁLIS > Együnk jól, hogy elkerüljük a leégést!

Együnk jól, hogy elkerüljük a leégést!

bőrvédelemdiétaétkezésgasztroleégésnapozástáplálkozás
0 0

Írta:

Ma már egyre tudatosabban figyelünk nyáron a bőrünkre, hiszen jól tudjuk, a naptej elengedhetetlen kísé

Ma már egyre tudatosabban figyelünk nyáron a bőrünkre, hiszen jól tudjuk, a naptej elengedhetetlen kísérője a napozásnak és a déli órákban sem fekszünk ki a tűző napra. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy ennél többet is tehetünk az egészséges, napbarnított bőrért és a napégés megelőzéséért. A kulcsszó a helyes étkezés, hiszen nem mindegy, mit fogyasztunk napozás előtt. Egyes ételek és italok ugyanis fokozzák a napsugarak veszélyes és káros hatásait, míg mások éppen csökkentik azt.

Augusztusra már olyannyira rutinosan dobjuk a strandtáskába a naptejet, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb mozdulata, a „fényvédő” ételek fogyasztását mégsem tekintjük ennyire magától értetődőnek. Sokan nem tudják ugyanis, hogy nem mindegy, mit eszünk strandolás előtt és után. Bizonyos ételek és italok, mint a zeller, a citromolaj, a füge, a petrezselyem, a kapor, az ánizskapor, a pasztinák, a hajdina és az Earl Grey tea fokozzák a szervezet érzékenységét a fényre, növelik a napsugarak káros hatásait és akár fényérzékenységet vagy allergiás reakciókat is kiválthatnak. A fenitek fogyasztását napozáskor ajánlatos elkerülni, hiszen a hatásuk erőssége egyénenként változó, a szervezetünk számára mégsem könnyítik meg a napozást követő bőrregenerációt.

Egyes ételek és italok azonban éppen ellenkezőleg hatnak: csökkentik a napsugarak károsító hatását, így a leégés és a bőrrák kockázatát is, ráadásul többségük még az egészséges barnulást is elősegíti. Napozás előtt fogyasszunk antioxidánsokban és vitaminokban gazdag ételeket és italokat: igyunk minél több sárgarépalevet, hiszen ez a zöldség tartalmazza a legnagyobb dózisban a Béta-karotint, ami a gyönyörű barna bőr egyik forrása. A paradicsom és a dióbél az E-vitamin raktárunkat tölti fel, ami mellesleg a kozmetikumok egyik bőrfiatalító összetevője is, a sárgadinnye, az őszi- és sárgabarack pedig bőséges A-vitamin források, mely a hámréteg egyensúlyáért is felel. A zöldségek és gyümölcsök mellett a tojás is természetes forrása az aminosavaknak, melyek csökkentik a napégés okozta bőrsérüléseket. A könnyű salátákhoz bátran használjunk olívaolajat, hisz a magas vitamintartalma mellett revitalizálja és regenerálja a bőrünket, ráadásul még a bőrszépítő és bőrpuhító hatását is élvezhetjük. Borda Attila, az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel séfje is jól tudja ezt, így gyakran lepik meg a kültéri medence partján hűsölő vendégeiket speciális, hűsítő, fényvédő hatású hűtött gyümölcsökkel és csipegetnivalókkal is.

„A hotel életében kiemelt szerepet játszik az egészség, így természetes, hogy nyáron az alapanyagok fényvédő hatását is figyelembe vesszük. Személyes kedvenceim a sárgarépa alapú különlegességek, hiszen a sárgarépa megannyi jótékony hatása mellett számtalan izgalmas ízvilággal is párosítható” – árulta el Borda Attila.

Tipp: könnyű nyári ebéd napozáshoz
Paradicsomos sárgarépás rákfarkak szarvacskatésztával

Hozzávalók:
20 dkg rákfarok
3 közepes méretű sárgarépa
1 édesköménygumó
2-3 evőkanál olívaolaj
2-3 darab friss paradicsom
1 kiskanál méz
friss idény zöldségek, szőlő, rukkola, csírák
1 dl frissen préselt narancslé
só, durva bors

Elkészítése:
Az édesköményt vékony karikákra szeljük. A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd serpenyőben hevített olajon pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, az édesköményt, a sót, a borsot és a mézet. Ezt követően adjuk hozzá a vágott zöldségeket, melyet az ízesített paradicsom levében készre főzünk. Ezután hozzáadjuk a narancslevet és a rákfarkakat, felforraljuk, majd melegen tálalunk. 

Forrás: Front Page Communications / Spirit Hotel Thermal Spa *****


További cikkeink a témában