Főoldal > AKTUÁLIS > Az ütős prezentációk 10 titka

Az ütős prezentációk 10 titka

előadásmunkaprezentáció
0

Írta: and

Utálsz sok ember előtt beszélni? Folyton megakad a nyelved, remeg a hangod? Nem vagy ezzel egyedül. Egy kutatás szerint a

Utálsz sok ember előtt beszélni? Folyton megakad a nyelved, remeg a hangod? Nem vagy ezzel egyedül. Egy kutatás szerint a nyilvános beszédtől jobban félünk, mint a haláltól. Pedig az előadói készségek tanulhatók, fejleszthetők. Eláruljuk, mitől lesz igazán hatásos és emlékezetes a prezid.

Komáromi Kolos prezentációs tréner korábban rettegett a szerepléstől. Egy nagy multi cégnél dolgozott, és amikor több száz ember előtt kellett beszélnie egy új termékről, egyetlen hang sem jött ki a torkán. Akkor határozta el, hogy megtanulja a prezentálás művészetét. Olyan jól sikerült neki, hogy létrehozta Emlékezetes prezentációk című tréningjét. Meggyőződése, hogy ha ő el tudta sajátítani az előadói készségeket, bárki képes rá. Megosztott velünk néhány hasznos tippet.

1.    Kezdj egy jó sztorival! Fontos, hogy megragadd valamivel a hallgatóság figyelmét. A bemutatkozás erre nem igazán alkalmas. Jobb, ha egy vicces történettel vagy egy érdekes, meghökkentő adattal kezdesz. Bármi jó lehet, amibe bele tudják élni magukat, vagy ami elindítja a gondolkodásukat.

2.    Legyen egy fő üzenet! A prezentációkra is érvényes a szabály: „a kevesebb több”. Ne akarj mindent belesűríteni egyetlen előadásba. Döntsd el már a legelején, hogy ha egy fő üzenetet szeretnél átadni, akkor mi lenne az. Úgy építsd fel az prezidet, hogy minden ezt támassza alá. Csupaszítsd le és tedd olyan egyértelművé ezt az üzenetet, hogy mindenki ugyanazt értse meg belőle.

3.    Alkalmazd a hármas tagolást! Az elején határozz meg három fő irányt, amiről szó lesz. Az egyes pontokat a testbeszédeddel is nyomatékosítsd, például lépj hármat oldalra, minden lépésnél állj meg, és ismertesd röviden a fő irányvonalakat.

4.    Mondd el, mit nyerhetnek/veszíthetnek! Ha csak információkat közölsz, azzal nem tudsz hatni a közönségre – márpedig ez lenne a prezentáció célja. Száraz tények helyett próbálj meg az érzelmeikre hatni. Mondd el, mit nyerhetnek azzal, ha végighallgatnak, de legfőképpen mit veszíthetnek, ha nem hasznosítják a tanultakat. Azt emeld ki, hogy számukra miért hasznos a prezentációd.

5.    Ne jegyzetet vetíts! Gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy a diáinkon szöveges felsorolások szerepelnek. Ezzel az a gond, hogy gyorsabban olvasunk, mint ahogy az előadót hallgatjuk, és nem tudunk egyszerre két dologra figyelni. Sokkal hatásosabb, ha keresel egy beszédes, figyelemfelkeltő képet, és egy rövid üzenetet teszel mellé. Így a dia illusztrálja, képileg megerősíti azt, amit szóban elmondasz.

6.    Vond be a közönséget! Nincs is annál unalmasabb, mint amikor végig egy ember beszél. Időnként tegyél fel kérdéseket, késztesd közös gondolkodásra a hallgatóságot. Bevethetsz teszteket, feladatokat, gyakorlatokat, akár csapatmunkában is. Ezzel elmélyíted a tudásukat, és fenntartod a figyelmüket.

7.    Dobj be történeteket! Nagyon hitelessé tudja tenni az előadásodat, ha saját, személyes sztorikat hozol – például elmeséled, neked hogyan sikerült megoldanod egy-egy problémás helyzetet.

8.    Tartsd be a 10 perces szabályt! Kutatások szerint 10 percig tudunk folyamatosan odafigyelni valamire, utána akaratlanul is elkalandozunk. A prezentációdat ezért oszd fel blokkokra. 10 perc eltelte után történjen valami, ami megváltoztatja az addigi ritmust: mutass egy videót, mesélj el egy történetet, vagy adj a közönségnek feladatot.

9.    A lezárás legyen ütős! A legjobban egy előadás elejére és végére emlékszünk, ezért nem mindegy, mivel zárod le a prezidet. A „köszönöm a figyelmet” sablonos és teljesen felesleges. Sokkal hatásosabb, ha megkérdezed a közönséget, mi volt számukra a leghasznosabb, és mi az, amit már holnaptól alkalmazni fognak. Egy közös összefoglalás, kulcsszavak gyűjtése is jó ötlet lehet.

10.     Gyakorolj sokat! A jó előadó nem feltétlenül ösztönös tehetség, sokkal inkább attól jó, hogy nagy rutinja van. A prezentációdat legalább ötször gyakorold el, elejétől a végéig, megszakítás nélkül, fennhangon, a tükör előtt. Még jobb, ha megkéred a barátaidat vagy a párodat, hogy legyenek a közönséged, és adjanak azonnali visszajelzést a hibáidról: az ő-zésekről, akaratlan mozdulatokról és egyéb rossz berögződésekről. Minél többet gyakorolsz, annál magabiztosabb leszel, annál kevésbé fogsz izgulni, és annál jobban fog sikerülni a prezentációd. A gyakorlásoknál mindig csak egy fejlesztendő területre koncentrálj, ne akard egyszerre az összes hibádat kijavítani, mert úgysem fog menni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X