Főoldal > AKTUÁLIS > Ismerjük meg a homok aranyát!

Ismerjük meg a homok aranyát!

bőrápolásegészséghomoktövisszépségszépségápolás
0

Írta:

„Homok aranya”. Narancssárga, apró bogyók egy lombhullató cserjéről, avagy fáról. Őshonos

„Homok aranya”. Narancssárga, apró bogyók egy lombhullató cserjéről, avagy fáról. Őshonos, védett növény, amely homoktalajon él, így hazánkban is sok helyen jól érzi magát, főleg a Duna és a Tisza mentén. Kevesen ismerik, pedig igazi kincs. Ez a homoktövis, amely nem csupán rendkívül gazdag C-vitaminja miatt fontos számunkra, hanem bőrünkre is remek hatással van.

Nem újkeletű felfedezés, hiszen már az ókorban is ismert tény volt, hogy a homoktövis bogyója és levele is gyógyhatással bír, tibeti gyógyítók előszeretettel alkalmazták. Augusztus elejétől szeptember végéig érik, ekkor szüretelhető a termés. A bogyók húsából, és magjából, valamint a levélből is értékes olajakat tudnak kinyerni, amelyek védik és erősítik az immunrendszert, zsíroldó hatással bírnak és fokozzák az anyagcserét is. Ily módon segítenek az optimális testsúly megtartásában, de a gyomor és a máj védelméért is sokat tesznek.

100 g friss homoktövis kb. 450 mg C-vitamint tartalmaz, ez nagyjából tízszer annyi, mint amennyit egy narancs elfogyasztásával nyerhetünk. A kalcium, magnézium, és cinktartalom, valamint a béta-karotin, és a benne lévő E- és F-vitaminok pedig már csak a hab a tortán… Télen, meghűléses időszakban különösen ajánlott lenne a fogyasztása, bár egyszerre savanykás és kesernyés íze miatt sokan idegenkednek tőle, igaz, gyümölcs formájában nem is nagyon elérhető.

A vízben oldódó sárga flavonoidok és értékes növényi olajok azonban nem csupán az egészségünk megőrzésére vannak jótékony hatással, hanem kozmetikai célokra is kiválóan alkalmazhatok. Így természetesen nem kerülte el a Weleda figyelmét sem, hiszen a cég 1920 óta azt tartja filozófiája középpontjában, hogy mindazokat a természeti kincseket felhasználja, amelyek a szervezet regenerálódási képességét be tudják indítani. Cél: a vitalitás és természetes egyensúly helyreállítása, mesterséges módon előállított vegyi anyagok használata nélkül.

homoktovisuj2.jpg ()

A homoktövis kozmetikai hatása, hogy lassítja a ráncok kialakulását, erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól. Ha pedig a tiszta homoktövisolaj, némi szezámolajjal kísérve házasságra lép a napérlelte narancs, mandarin és grapefruit illóolajakkal, akkor csakis valami olyan csoda születhet, amely az egész testre éltető erővel hat. A Weleda Homoktövis tusfürdője éppen ilyen, védi a bőrt a kiszáradástól, segít megőrizni a bőr természetes nedvességtartalmát. Ezt az ápolást teszi tökéletessé a napsütötte Toscanából, biodinamikus termelésből származó homoktövis olajjal gazdagított testápoló is, amely vitalizáló és regeneráló hatású. A mályvakivonat és a shea vaj tartalom által a bőr selymesen finommá, puhávé válik, kipihent és láthatóan simább lesz. A gyümölcsös illat pedig igazi házi wellnessé varázsolja a mindennapi bőrápolást.

Aki pedig nemcsak a bőrét, hanem a szervezetét is szeretné kényeztetni, annak mindenképpen ajánlott a homoktövis juice felfedezése, amely a különösen magas C-vitamin tartalom mellett antioxidánsokkal, nyomelemekkel és flavonoidokkal is támogatja a szervezetet. Fokozott szellemi- vagy testi igénybevétel esetén, vagy megnövekedett C-vitamin igény esetén különösen ajánlott.
A homoktövis ugyan a régi legenda szerint a tél gyümölcse, de ez ma már nem így van: élvezzük előnyeit egész évben!

Forrás: weleda.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X