Főoldal > AKTUÁLIS > Készíts magad meglepetést Anyák Napjára!

Készíts magad meglepetést Anyák Napjára!

ajándékanyák napjakézművesség
0

Írta:

Avagy nem a drága ajándék a fontos: a Fine Living és egy magyar tervező tippjei

Anyák Napján igazi kihívás, mivel lepjük meg anyut. Vehetünk persze márkás csokit vagy ékszert –  de igazi örömet az okoz, ha valami személyeset adunk, amit magunk készítettünk, akár  gyermekünkkel együtt. A Fine Living tévécsatorna Gazdaságos luxus műsorának vezetője, a belsőépítész és művész Sabrina is ezt vallja: kisebb költséggel, némi energiával elérhetjük az a hatást, mintha sok-sok pénzt költöttunk volna. Akár Anyák Napján is.

A már magyarul is látható Gazdaságos luxus sorozatban Sabrina Soto igen hatásos dolgot művel: egy család vagy házaspár számára berendezi álmaik nappaliját, hálóját vagy konyháját több ezer dollárból. Aztán azt mondja: ugyanezt a feléből meg lehet oldani! És meg is teszi. Sabrina egyik titka, hogy számos tárgyat nem a drága boltokból szerez be, hanem helyi kézművesektől, vagy épp maga készíti el. Anyák Napjára mi is alkalmazhatjuk ezt: készítsük el magunk az ajándékot, akár a gyermekünket is bevonhatjuk!

Az alábbiakban négy olyan tippet találtok, amelyek könnyen kivitelezhetők otthon, anya/nagyi biztos örülni fog! Az összeállítás Csiszár Margaréta tervező munkája, de további remek ötleteket leshettek el a Fine Living műsorából is.

Illatos fürdősó

Szükséges eszközök és alapanyagok:

-Kémcső (Hobby boltban kapható), vagy tetszőleges üvegcse

-Durva szemű tengerisó

-Illóolaj pl. levendula és rózsa

-Szárított virágszirom (pl. rózsa és hibiszkusz), szárított levendula

-Papírcímke, toll és zsinór vagy szalag a díszítéshez

Elkészítés:

Egy tálkában keverjük össze a tengerisót és az összemorzsolt virágszirmokat illetve a szárított levendulát! Cseppentsünk rá néhány csepp illóolajat, és alaposan forgassuk át, hogy az olaj mindenhol átjárja a virágszirmos sókeveréket! Egy kiskanállal kanalazzuk az illatos fürdősót a kémcsövekbe, és zárjuk le a dugóval! Az üvegeket csinosíthatjuk egyedi címkével, személyes felirattal, melyet egy szép masnival a kémcsőhöz rögzítünk.

Színpompás selyempapír csokor

Szükséges eszközök és alapanyagok:

-Egy tekercs zöld krepp-papír

-Selyempapír, tetszőleges színekben

-Hurkapálca

-Ragasztóstift

-Cérna, zöld hímzőfonal

-Műanyag virág bibe (Hobby boltban kapható)

Elkészítés:

A hurkapálcához szorosan hozzákötözzük a virágbibéket, és egy kisebb csík becakkozott selyempapírt – ez lesz a virág közepe. A formára vágott 5-6 darab virágszirmot a bibe köré rendezzük, és szorosan hozzákötözzük a zöld hímzőfonallal. Kivágunk két levélformát a krepp-papírból, és ezeket a szirmok tövében szorosan rákötözzük a hurkapálcára, és a ragasztóstifttel összeragasztjuk. Vágunk egy 2-3 cm széles átlós csíkot a krepp-papírból, és a virág alatt indulva betekerjük a hurkapálcát, a végén a ragasztóstifttel összeragasztjuk.

Növénylenyomatos medál

Szükséges eszközök és alapanyagok:

-Fehér színű levegő száradó modellező gyurma (Hobby boltban kapható)

-Bőr zsinórok

-Szárított növények, levelek a lenyomatokhoz

-Hurkapálca

-Ecset, akrilfesték , tetszőleges színben

-Sodrófa, kés és sütőpapír a formázáshoz

– Süti kiszúró forma

Elkészítés:

Nyújtsuk ki a gyurmát 0,5 cm vastagra, majd kör alakú sütemény szaggatóval készítsünk medál-formákat! Amíg még nedves a gyurma, fúrjunk egy lyukat bele a hurkapálcával, hogy a bőrszálakat át tudjuk fűzni, így nyakba lehet majd akasztani a medált! Jöhet a nyomat, vagy karcolhatunk bele bármilyen nekünk tetsző mintát, aztán várunk a száradásra. Ezt követően a festés már csak opcionális lehetőség.

Festett ékszertartó tálka

Szükséges eszközök és alapanyagok:

-Levegőn száradó modellező gyurma (Hobby boltban kapható)

-Akrilfesték, tetszőleges színekben

-Sodrófa, kés és sütőpapír a formázáshoz

-Finom szemcsés körömreszelő

Elkészítés:

A tálkák megformázásához nyújtsuk ki a gyurmát 0,5 cm vastagra, majd alakítsuk a nekünk tetsző formára! Amíg még nedves az anyag, simítsuk és lapítsuk le az egyenetlen részeket! Ha szeretnénk, ezután karcolhatunk, vájhatunk mintát a tálba, vagy jöhet a levelek, virágok belenyomkodása a különleges textúra eléréséhez. Használhatunk levelet, kisebb termést, száraz virágot. A száradás általában egy napot vesz igénybe. Másnap jöhet a festés. Bízzuk a fantáziánkra!

Csiszár Margaréta munkáról itt tudhattok meg többet: http://clashingcolours.blogspot.hu/

A Fine Livingen a Gazdaságos luxus epizódjai hétfő-csütörtök közt 14:35-tól dupla részekkel, csütörtökönként 18:00-tól pedig további dupla részekkel láthatók április-májusban számos remek lakberendezési és DIY ötletekkel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X