Főoldal > AKTUÁLIS > Távol-keleti ízek egyszerűen és egészségesen

Távol-keleti ízek egyszerűen és egészségesen

étkezésfőzésgasztronómiaszakács
0

Írta:

Az ázsiai gasztronómia nagykövete Magyarországon főzött

„Ha az ízek harmonikusak és az alapanyagok frissek, az ételek gyógyítnak” – állítja Ching-He Huang, a kínai gasztronómia legnépszerűbb alakja, az ázsiai konyhaművészet nagykövete. A séfhölgy május közepén Magyarországon járt, hogy a Gourmet Fesztivál színpadán főzzön, és dinamizmusával, humorával, mosolyával percek alatt magával ragadta a közönséget. Aki épp nem a főztjére figyelt, az azt találgatta, hogy 37 évesen hogyan nézhet ki 25-nek a bájos szakács. Receptjeit a magyar nézők már ismerhetik a Food Network tévécsatorna műsoraiból, júniusban új sorozattal jelentkezik.

Ching az ázsiai gasztronómiáról

A séfhölgy Tajvanon született, a farmjukon 25-en laktak együtt. Mindenkinek megvolt a feladata, ő már kiskorától segített a háztartásban, a főzés alapelveit nagymamájától tanulta. Többek között azt, hogy a rendelkezésre álló élelmiszerek mennyisége és fajtája szűkös – nemcsak náluk, hanem az egész országban -, ezért a kínaiak majdnem mindent megesznek, ami mozog, és az állatok, növények szinte minden részét felhasználják.  A nagymamája szerint bármiből lehet finomat főzni, csak kellő figyelmet kell fordítani az elkészítésre. ”A farmunkon szerencsére bőven termett rizs és zöldség, hamar megtanultam, hogy fűszerekkel hogyan tegyem ezeket ízletessé. Húsra azonban nem mindig volt pénzünk, a hentestől a maradékokat vettük meg, amelyek remek ízt adtak az egyébként egyszerű ételeknek. Most pont fordítva van: míg gyermekkoromban, szegényen a friss, organikus alapanyagokban nem volt hiányunk, Londonba költözve azt tapasztaltam, hogy itt épp ezekért kell a legtöbbet fizetni.” A korai élmények meghatározóak voltak számára. Nem szereti pocsékolni az ételt, és maga is vallja a népi bölcsességet, hogy az étel orvosság: ha egészséges ételeket eszünk, kiegyensúlyozottan táplálkozunk – ez a hosszú élet egyik kulcsa. Tévésorozataiban ezt a tudást igyekszik átadni. A „Könnyedén kínaiul” műsorban bemutatja, hogy ha van kéznél friss saláta és egyéb zöldségek vagy rizs, akkor 20-30 perc alatt remek távol-keleti vacsorát készíthetünk. Annyi a titkok, hogy kell öt alaphozzávaló, amiből betárazunk otthon. Ezek a következők: 1. rizsbor (kicsit kesernyés, kiegyensúlyozza az olajos, édesebb ízeket) 2. szójaszósz 3. szezámolaj (ebből csak kicsi kell, nagyon erős az aromája) 4. fekete rizsecet 5. kínai ötfűszer-keverék. Ezek már hazánkban is beszerezhetők az ázsiai vagy kulináris boltokban.  Ching ezenkívül még két fontos aspektust hangsúlyoz. Az egyik, hogy az ázsiai ételeknél figyeljünk az ízek harmóniájára (azaz a keserű-édes-sós-csípős-savanyú egyensúlyára; ettől válik az étel gyógyszerré többek közt). A másik, hogy organikusan termelt zöldséget, gyümölcsöt használjunk, amelyeket ő a minőségük és kedvezőbb áruk miatt helyi termelőktől szerez be.

Ching az utazásról és az ott megismert ételekről

A Food Network csatornán júniusban vasárnaponként látható „Ching: A lenyűgöző Ázsia” forgatása során csodálatos helyeken járt.  Hong Kong, Makaó, Okinava és Tokió legjobb éttermeit, helyi érdekességeit kutatta. Kedvence Okinava szigete volt, ahol az emberek kiegyensúlyozattak, sokan száz év felettiek, rengeteg gyökérzöldséget, tengeriszőlőt, tengerifűt, mungóbabot és tofut esznek. Útja során a legjobb étel, amit kóstolt: Makaóban a Grand Lisboa Buildingben egy három Michelin-csillagos séf készítette sün alakú dim-sum. Az egyik legnagyobb élménye pedig, hogy megismerkedhetett egy tajpeji utcai árussal, akinek a családja 70 éve, három generáció óta árulja pikáns tavaszi tekercsét ugyanott, ugyanúgy.

Ching Magyarországról

A séf csak három napot tudott itt tölteni, de amikor a Gourmet Fesztiválnak vége lett, igyekezett minél többet felfedezni hazánkból férjével, a színész Jamie Choval együtt. Persze elsősorban az ételek érdekelték. Kipróbálta néhány utcai árus portékáját, többek közt kürtöskalácsot a Várban és sült kolbászt a körúton, majd az Aszú étteremben bátaszéki csirkepaprikást evett nokedlivel és uborkasalátával, majd hortobágyi palacsintát, amit muskotállyal öblített le. Vacsorázni a Costes Downtownba mentek, ahol inkább a nemzetközi fogásokat kóstolták meg. Ching szerint a kínai és a magyar konyha sok tekintetben hasonló, mindkettőre jellemző például az erős fűszerezés, a sertéshús szeretete és a csirkeláb a levesben. A magyar termékekből Londonba is vitt haza: libamáj-pástétomot, őrölt pirospaprikát, sárgabaracklekvárt és pálinkát.

Forrás: Food Network


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X