Főoldal > AKTUÁLIS > 20 ÉVE DÍJAZZÁK A  KUTATÓNŐKET  PÁRIZSBAN

20 ÉVE DÍJAZZÁK A  KUTATÓNŐKET  PÁRIZSBAN

díjkutatásL'Orealnőktudomány
0

Írta:

A világnak szüksége van a tudományra, a tudománynak pedig szüksége van a nőkre. Március 22-én, csütörtökön 20. alkalommal adták át a L’ORÉAL –UNESCO A Nőkért és a tudományért díjat Párizsban.

Habár a tudományos pályát választó nők száma növekedett az elmúlt 20 évben, sokan még mindig akadályokba ütköznek a virágzó tudományos karrier építését, felelősségteljes pozíció betöltését, vagy pénzügyi támogatás elnyerését illetően. Ennek eredményeképpen az Európai Unióban például az akadémiai intézmények magasabb pozícióit betöltőknek jelenleg csupán 11%-a nő.  A kutatók kevesebb, mint 30%-a nő, a tudományos Nobel-díjaknak pedig mindössze 3%-át kapta női tudós.

 „Elképzelésünk természetesen nem az, hogy a nők jobb tudósok, mint a férfiak, hanem hogy ráébredjünk, hogy a világnak a nemek képviseletének terén sokkal kiegyensúlyozottabb tudományos közösségre van szüksége, hogy ne fosszuk meg magunkat mindenki kreativitásától és tehetségétől, és tudományos előrehaladás útján egy befogadóbb társadalmat hozzunk létre”- Alexandra Palt, a L’Oréal Alapítvány alelnöke.

A 2018-as díjazottak: élvonalbeli tudósnők

Idén is öt kivételes kutatót díjaztak orvostudomány, paleontológia, molekuláris biológia, ökológia, valamint fejlődési biológia területeken tett jelentős tudományos hozzájárulásukért.

1998 óta a program során 102 vezető kutatónőnek ítélték oda a díjat tudományos kiválóságáért, akik közül 3-an a L’Oréal-UNESCO díj átvétele után a Nobel-díjat is elnyerték.

A 2018-as International Rising Talents díjazottak (Nemzetközi feltörekvő tehetségek)

Az elmúlt 20 év során több mint 3000 tehetséges fiatal tudósnőt támogattak kutatási közösségen keresztül, 117 országban. Ezeket az országos ösztöndíjakat évente 275 ígéretes kutatónőnek ítélik oda, országos illetve regionális ceremóniákon.

A 275 fiatal tudósnő közül 15-öt választanak a nemzetközi díjazottak közé.

„Férfiak a nőkért és a tudományért”

Az idei jubileumi díjátadón A L’Oréal Alapítvány és az UNESCO bejelentette új kezdeményezését, amelynek célja, hogy hozzájáruljon a nemek közti egyenlőséghez a tudomány terén. 25 kiemelkedő férfitudós aláírásával már támogatta a Kötelezettségvállalási Egyezményt, amely a következő célokat tűzte ki maga elé:

  • a nők kutatási támogatáshoz való hozzájutásának elősegítése
  • egyenlő alkalmazási és előléptetési feltételek nyújtása
  • jobb nemek közti egyenlőség a publikációk és szerzői jogok terén

Magyarországon a program 2003 óta kerül megrendezésre, azóta összesen több mint 40 millió forinttal támogattuk a tudósnőket. Kutatási munkájukkal nevezhetnek a kutatónők – akik egyetemen tanítanak vagy a Magyar Tudományos Akadémia intézeteiben végeznek kutatómunkát – életkoruk szerin két kategóriában; 35 év alatt, illetve 45 év alatt.

Ismerje meg a díjazottakat:

https://www.fondationloreal.com/categories/for-women-in-science/lang/en

Ismerje meg a 15 International Rising Talents díjazottat:

https://www.fondationloreal.com/categories/for-women-in-science/lang/en


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X