Főoldal > AKTUÁLIS > Lady Gaga őszintén beszélt betegségeiről

Lady Gaga őszintén beszélt betegségeiről

betegségfibromyalgiaLady Gagamentális betegségposzttraumás stressz szindróma
0

Írta:

19 éves kora óta tart nála ez a rémálom.

A Vogue magazin októberi számának címlapjára Lady Gaga került, aki ezúttal nem annyira szakmai sikereiről, hanem egy igen személyes és elég kemény témáról beszélt elsősorban: a 32 éves énekesnő talán minden eddiginél mélyebben beavatta a világot annak a küzdelemnek a részleteibe, amit napról napra vív mentális betegségeivel.

A híres énekesnő mindössze 19 éves volt, amikor megerőszakolta őt egy producer. A dologról senki sem tudott, ő pedig próbálta kitörölni az agyából, de persze sehogy sem tudta. Aztán amikor szembenézett ezzel a dologgal, egy hatalmas, ronda szörnyeteget látott – ahogy ő fogalmaz.

A szembenézés a gyógyulás nélkülözhetetlen eleme, de Lady Gagának ez elég nehezen megy: poszttraumás stressz szindrómát (PTSD) állapítottak meg nála, ami azzal jár, hogy néha kábultnak érzi magát, máskor kifullad, megint máskor egyszerűen csak a semmibe bámul vagy elkezd sírni.

A világsztár abban is biztos, hogy a 19 évesen átélt trauma összefüggésben áll másik betegségével, az idegek fájdalmát okozó fibromyalgiával. Az orvosok pontosan nem tudják, mi okozza ezt a betegséget, de sokan egyetértenek abban, hogy a trauma gyakori kiváltóok lehet. Néhány további tényező súlyosbíthatja a betegség tüneteit, mint például a genetikai tényezők, illetve más betegségek. Lady Gaga esetében pedig a kemény fizikai igénybevételt jelentő turnézás is.

„Nagyon felzaklat, amikor az emberek azt hiszik, a fibromyalgia nem is valós dolog” – mondta az énekesnő. Majd hozzátette: szerinte a szorongás, a depresszió, a PTSD, a trauma és a pánikbetegség hozzájárul ahhoz, hogy az idegrendszer túlvezéreltté válik, és ez vezet az idegek tartós fájdalmához.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Have a beautiful happy day. I’ll be making music n’ stuff

Lady Gaga (@ladygaga) által megosztott bejegyzés, Ápr 26., 2018, időpont: 1:06 (PDT időzóna szerint)

A világsztár azt is szeretné elérni, hogy az emberek legyenek egy kicsit együttérzőbbek azokkal szemben, akik nap mint nap krónikus fájdalmakkal néznek szemben, mert – és itt ismét őt idézzük – így is elég kemény, hogy minden nap úgy kell felkelned, hogy nem tudod, aznap vajon hogyan fogod érezni magad.

Ami Lady Gagát illeti, azt mondja, minden nap egyre jobban van, és nagyon hálás az orvosainak azért, hogy óvják egészségét és segítenek neki, hogy mindig színpadkész lehessen, amikor szükséges.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X