Főoldal > DIÉTA > aszalt gyümölcsök

aszalt gyümölcsök

0

Írta:

 Vigyázat: extra magas cukortartalom!    Datolya Aszalva nagyon értékes káliumforrás és C-vitamin „lelőhely” ez a szinte ősidők óta termesztett tápláló gyümölcs. Egyik aszalt gyümölcsből sem ajánlatos nagy mennyiség egyidejű fogyasztása, mert igen magas a cukortartalommal rendelkeznek. 10 dkg-nyi aszalt datolya például 227 kalóriát tartalmaz! Nagy mennyiségben megterheli a gyomrot, viszont rendszeresen, kis adagokban fogyasztva enyhe hashajtó, […]

 Vigyázat: extra magas cukortartalom!   

Datolya

Aszalva nagyon értékes káliumforrás és C-vitamin „lelőhely” ez a szinte ősidők óta termesztett tápláló gyümölcs. Egyik aszalt gyümölcsből sem ajánlatos nagy mennyiség egyidejű fogyasztása, mert igen magas a cukortartalommal rendelkeznek. 10 dkg-nyi aszalt datolya például 227 kalóriát tartalmaz! Nagy mennyiségben megterheli a gyomrot, viszont rendszeresen, kis adagokban fogyasztva enyhe hashajtó, emésztésjavító-hatással bír magas rosttartalmának köszönhetően. Bár a friss datolya több C-vitamint tartalmaz, mint aszalt változata, szárítva viszont több niacint, rezet, vasat és magnéziumot rejt magában. Azt is jó tudni, hogy a datolya egy tiramin nevű szerves vegyületet is őriz, ami az arra érzékenyeknél migrénes fejfájást okozhat.

Aszalt szilva

Értékes káliumforrás, jó rost- és vasforrás, és kisebb mennyiségben B6-vitamint is tartalmaz. Nagy energiatartalma – cukortartalma – miatt azonban sose együnk belőle túl sokat, mert kellemetlen gyomorfájdalom áldozataivá válhatunk. Nagy élelmi rost tartalma miatt tisztítja a beleket, hatékonyabbá teszi az emésztést. Egyszerre csak kis mennyiségben fogyasszuk, jó ötlet egy maréknyit este vízbe áztatni, a felét reggel, a másik felét pedig este elfogyasztani, így lédúsabbá válik, és könnyebb lesz megrágni.

Aszalt sárgabarack

A sárgabarack tartalmaz béta-karotint, vasat, rengeteg rostot, mindemellett igen értékes káliumforrás is. Külön pozitívumként említendő meg, hogy ezeket az értékeit szárítva sem veszíti el. Ezért is sorolják a legértékesebb táplálékaink közé, még az űrhajósoknak is csomagolnak belőle nagy tápértéke miatt. A benne található béta-karotin antioxidáns hatású, mely nagy szerepet játszik az öregedési folyamatok lassításában, a szívbetegségek és a rák megelőzésében is. Hatalmas káliumtartalmának köszönhetően a magas vérnyomást mérsékli – ha az só-érzékenység miatt áll fenn -, mivel a kálium ellensúlyozza a nátrium vérnyomás- emelő hatását. Egyre viszont érdemes odafigyelni a csomagoláson: ha hajlamosan vagyunk asztmára, kerüljük az E220 elnevezésű (kén-dioxid) adalékanyagot, mellyel a gyártók azért kezelhetik a gyümölcsöt, hogy az csodás, élénksárga színű maradjon.

Füge 

Ez a mediterrán országokban termesztett egzotikus gyümölcs csak elvétve terem meg hazánkban. Frissen lágy és törékeny, ezért 90 százalékban szárított formában exportálják. Energiatartalma szárítva meghatszorozódik, ezért igen magas a cukortartalma, viszont értékes tápanyagai is koncentrálódnak benne, így válik jó kálium-, vas-, kálcium- és magnéziumforrássá. Gazdag oldható élelmi rostokban – pektin -, amik csökkentik a vér káros koleszterinszintjét, oldhatatlan rostjai pedig tisztítják a beleket, élénkítik a bélműködést, megelőzik a különböző bélbántalmak kialakulását. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen penészgombával “fertőzött”, mert az mérgező hatásúvá teheti.

Mazsola

Az aszalt szőlőszemeket illetjük eme kedves elnevezéssel. A többi szárított gyümölcshöz hasonlóan a mazsolában koncentrálódott magas cukortartalomnak köszönhetően nagy energiatartalommal bír, ezért csak kis mennyiségű fogyasztása javasolt. Nagyon jó káliumforrásnak számít, és vasat is tartalmaz. Mivel nagyon kicsi zsírt rejt magában, a testsúlycsökkenésre vágyók is fogyaszthatják apró adagokban: 2,5 gramm mintegy 70 kalóriát tartalmaz. Tápértékei előre gyártott termékekhez – joghurtokhoz, csokoládéhoz – hozzáadva a negatív irányba változnak!

Meggy

Kevés nagypapa kertjéből hiányzik a fényes törzsű, savanykás, piros gyümölcsöket hozó meggyfa. A  meggy a Balkántól egészen Észak-Indiáig őshonos, és mindenhol tisztelet övezi különleges tisztító tulajdonsága miatt: méregtelenítő, vér- és vesetisztító hatásáért fontos szerepet kap a természetgyógyászatban is. Káliumtartalma segít a szívritmus stabilizálásában, és egészségesen tartja a bőrt. Enyhíti a szorulást, kis mértékben pedig hashajtó-hatású. Kis mennyiségben, napi rendszerességgel fogyasztva csökkenti a vér húgysavszintjét, ezzel pedig segít a köszvény megelőzésében. C-vitamin tartalmának köszönhetően antioxidáns hatással is bír. Ízletes, savanyú-édes csemegének számít az apróra aszalt meggy fogyasztása. A reggeli cereáliákat különösen finommá, energiadússá varázsolja.

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X