Főoldal > DIÉTA > Olívaolaj érdekességek

Olívaolaj érdekességek

0

Írta:

Már az ókori Kínában lefektették a ma tökéletesnek tartott táplálkozás alapköveit, a modern embernek azonban mégis több ezer évébe került, hogy ismét rácsodálkozzon a természet nyújtotta egyszerű, kézenfekvő, egészségmegőrző táplálkozásra. Örökké felemlegetett téma a zsiradékok használata a táplálkozásban. Ahogy a disznózsírt lassan kiűztük a konyhánkból – vagy talán soha nem is engedtük be -, úgy […]

Már az ókori Kínában lefektették a ma tökéletesnek tartott táplálkozás alapköveit, a modern embernek azonban mégis több ezer évébe került, hogy ismét rácsodálkozzon a természet nyújtotta egyszerű, kézenfekvő, egészségmegőrző táplálkozásra.
Örökké felemlegetett téma a zsiradékok használata a táplálkozásban. Ahogy a disznózsírt lassan kiűztük a konyhánkból – vagy talán soha nem is engedtük be -, úgy terjedtek el a hidegen sajtolt étolajak a kamrák polcain. Már Hippokratész is frissen préselt olívalevet ajánlgatott pácienseinek számtalan betegségre, ma pedig orvosok állítják, hogy fele annyi nő betegedne meg emlőrákban, ha rendszeresen fogyasztanának hidegen préselt olívaolajat.

Ha közelebbről szemügyre vesszük az üzletek polcán az olívaolajas üvegeket, észrevehetjük, hogy többfajta olívaolaj kapható.

Az extra szűz olívaolajat (a címkén angolul: extra virgin) rendkívül alacsony savasság jellemzi. Tartalmazza a természetes olíva minden antioxidánsát – az öregedési folyamatokat lelassító vitaminokat és ásványi anyagokat – és értékes zsírsavait is. Ezt az olajat sütés céljából hevíteni tilos – a tűz fölött elveszítené értékeit, többszörösen telítetlen zsírláncait -, ezért csak nyersen fogyasszuk, vagy főzés közben, túlhevítés nélkül használjuk!

A finomított olívaolaj (a címkén angolul: refined) a bonyolult gyártási folyamatoknak köszönhetően már nem tartalmazza a szűz olaj antioxidánsait, csupán többszörösen telítetlen zsírsavait. Extrém hevítés hatására azonban – mint minden más növényi olajban – ebben is megsemmisülhetnek az értékes kötések, elveszíti értékeit.

Egy, az olívaolajjal kapcsolatban végzett kutatás során egy csoport – érrendszeri megbetegedésben szenvedő – embernek 3 hónapon át szűz olívaolajjal kellett főznie, majd egy három hónapos olajelvonó diéta után újabb 3 hónapig a finomított olajat kellett használniuk. Egy másik csoport a kétfajta olajat épp az ellentétes sorrendben fogyasztotta. Az eredmények azt mutatták, hogy a szűz olaj fogyasztásának hatására az alfa-tokoferol nevű antioxidánsból jóval több jutott a szervezetükbe. Az alfa-tokoferol első számú védőanyagként funkcionál a magas koleszterinszint megakadályozásában, az egészséges szint helyreállításában. A finomított olaj – a hiányzó antioxidánsok híján – nem tudott olyan mértékű hatást gyakorolni a kóros LDL-koleszterin szintre, amely – ha tartósan magas – súlyos szív- és keringési megbetegedéseket idézhet elő.

A mediterrán térségben, ahol az olívaolaj fogyasztása mindennapos, jóval alacsonyabb az érrendszeri megbetegedések száma. Fogyasszunk extra szűz olívaolajat heti gyakorisággal: rendszeresen locsoljuk meg kedvenc zöldsalátánkat egy evőkanálnyi olajjal. A benne rejlő értékes zsírsavak jelentős szerepet töltenek be a rákos megbetegedések megelőzésében ugyanúgy, mint a szép bőr, fényes haj megőrzésében és a megfelelő vérzsír-szint megtartásában.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X