Főoldal > DIÉTA > rizses finomságok

rizses finomságok

0

Írta:

    Többek közt az, hogy nagyon egészséges és élvezetes, zöldségekkel színezett és gazdagított köretek, valamint tápláló desszertek is készíthetők belőle. Jelenleg a rizs a világon élő emberek 50%-ának elsődleges tápláléka. Egyes ázsiai országokban a napi átlagos kalória-bevitel 70-80%-át a rizs energiatartalma fedezi. Úgy tartják, a rizs otthona Dél-Ázsia, ahol már több mint 6500 éve […]

 

 

Többek közt az, hogy nagyon egészséges és élvezetes, zöldségekkel színezett és gazdagított köretek, valamint tápláló desszertek is készíthetők belőle.

Jelenleg a rizs a világon élő emberek 50%-ának elsődleges tápláléka. Egyes ázsiai országokban a napi átlagos kalória-bevitel 70-80%-át a rizs energiatartalma fedezi. Úgy tartják, a rizs otthona Dél-Ázsia, ahol már több mint 6500 éve termesztik. Európába csak István király koronázásának idején jutott el, hazánkba pedig jóval később, a 150 évig tartó török időkben.

Fajtái

Ha Ázsiába utazol, a rizsfajták széles palettájával találkozhatsz. Ezek közül a legérdekesebb a tapadós rizs, amelyet, mint egy gombócot, harapni lehet. Nálunk a fehér, barna és fekete színű fajták is elterjedtek, ezeket más-más ételek elkészítéséhez használjuk.

Rostok és ásványi anyagok

A fehér rizst megfosztották a külső héjburkolatától, ezért rostban szegényebb. Héj nélkül azonban gyorsabban megfő, kellemes ízérzetet ad. Rosttartalma azonban alacsony, a benne található keményítő egy részét pedig az emberi szervezet nem tudja feldolgozni.

A barna rizs tartalmaz kálciumot, ként és vasat is, de a héjában található növényi sav gátolja ezek felszívódását, ezért ne kizárólag erre a fajtára koncentrálj! Túlzott fogyasztása még vas- és kálciumhiányt is előidézhet! Ezzel szemben B-vitamin forrásnak megfelelő, héjában pedig értékes béltisztító rostok találhatók.

A harmadik, hazánkban is kapható rizsfajta a vadrizs, más nevén tuscarora-rizs. Jellegzetesen hosszúkás szeme szinte koromfekete, íze a dióéra emlékeztet. A vadrizs valójában nem rizs, hanem egy Észak-Amerikában honos vízinövény magja, ezért nem hasonlít az íze a rizséhez. A vadrizs igen gazdag B-vitaminokban, bár B12-t nem tartalmaz. Kiváló salátákhoz, és a rizstál rostban gazdagabb és esztétikusabbá válik majd, ha belekeversz egy kis tuscarora-rizst!

Vércukorszint

A rostokban gazdag rizsfajtákról elmondható, hogy bennük lassú felszívódású keményítő található, ezért a vércukorszintet egyensúlyban tartják. Ezért lehet a rizs kiváló szénhidrát-forrás nagyobb fizikai erőtételek, edzések előtt. Ez a fehér rizsre is igaz, csak kisebb mértékben.

Fehérjetartalom

A rizs nem teljes értékű fehérjeforrás, ami azt jelenti, hogy növényként nem tartalmazza az összes létező aminosavat, csupán néhányat közülük. A fehérjék egyfajta osztályozására kitalált biológia mércén azonban a 70-es értéket kapta. Ez az érték azt fejezi ki, hogy az emberi test mekkora százalékban képes a táplálékban található aminosav-koncentrátumot hasznosítani. Sokáig az ember számára leginkább hasznosítható fehérjeforrás a tojásfehérje volt, ezért annak értékét 100-nak vették. Ma már azonban létezik egy 120-as rátájú fehérjeforrás is, a savófehérje, amely a testépítők számára biztosíthat kellő mennyiségű és minőségű fehérjebevitelt.

Rizskedvencek

Napi edzéseinkhez minden formában találunk rizsforrást! A reggeli pelyhek és tápláló puffasztott termékek jól indítják a napot. Napközben a főétkezést vagy salátánkat kiegészítheti a rizi-bizi, a színes indiánrizs. A rizses desszertek száma pedig végtelen!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X