Főoldal > DIÉTA > Férfiak a kilók ellen

Férfiak a kilók ellen

0

Írta: and

A sokféle vélemény mellett egy biztos: a férfiak számára legalább annyira fontos az egészség és az elhízás elleni küzdelem, mint a nőknek. Egy egészségesen izmos férfitest látványa mindenképp esztétikus élményt nyújthat a női szemlélők számára. Mivel a nők többsége szerint azonban egy férfi vonzereje nem elsősorban fitt külsejében rejlik, mint inkább kisugárzásában, sármjában, gondoskodásra való […]

A sokféle vélemény mellett egy biztos: a férfiak számára legalább annyira fontos az egészség és az elhízás elleni küzdelem, mint a nőknek.

Egy egészségesen izmos férfitest látványa mindenképp esztétikus élményt nyújthat a női szemlélők számára. Mivel a nők többsége szerint azonban egy férfi vonzereje nem elsősorban fitt külsejében rejlik, mint inkább kisugárzásában, sármjában, gondoskodásra való hajlamában, és akár mackós, pocakos alkatában, ezért fordulhat elő az, hogy a férfiak számára még mindig nem központi kérdés a túlsúly. A két nem képviselői közül még mindig a nők azok, akik számára a súlyfelesleg megszüntetése vagy kialakulásának megakadályozása központi kérdés.
Azt azonban fontos tudni, hogy bár sok nő szerint a pocak és a nehézsúly elengedhetetlen kelléke a férfiúi nemnek, az erősebb nem számára legalább olyan fontos kezelni az elhízás tüneteit.

Hisz a súlyfeleslegnek nemcsak esztétikai vonzata van: idővel ugyanis sok betegség kialakulását okozhatják a nem kívánatos kilók.
A visszérbetegség férfiaknál ritkább, mint nőknél, ennek ellenére az elhízáshoz és inaktív életmódhoz és hajlamhoz kapcsolódóan nálunk is előfordul.

Ugyancsak elterjedt, a túlsúlyhoz kapcsolódó jelenség – az egyébként nem csak férfiakra jellemző-  férfias típusú, hasi vagy alma típusú elhízás. Ez az, ami az elhízásban talán a legveszélyesebb: az anyagcsere-betegségek fokozott kockázatával jár, így magasabb koleszterin- és trigliceridszinttel, valamint fokozott 2. típusú cukorbetegség kockázattal veszélyezteti a túlsúlyosokat. Utóbbiról jó tudni, hogy hosszú távon akár potenciazavarokat is okozhat! A magas vérnyomás kialakulásában is szerepet játszik a túlsúly, a kialakult betegségek együttesen sok-sok évvel megrövidítik életünket. A férfiaknak tehát érdemes jobb közérzetük, egészségük és életminőségük érdekében odafigyelni magukra. Tartsuk szem előtt azt is, hogy a sportszeretet nem feltétlenül egyenlő azzal, ha sör és sósmogyoró mellett egy fotelban heverészünk…

Amikor egy férfi derék: csípő hányadosa (a centiméterben mért derékméretet elosztjuk a centiméterben mért csípőmérettel) túllépi a 0,95-öt nőknél ez 0,8), akkor mindenféleképpen gondolnia érdemes arra, hogy leadjon egy pár kilót, mert már a fokozott egészségügyi kockázatnak kitett csoportba tartozik. Megnyugtatunk mindenkit: a testsúlynak csak 10 %-os csökkentése is igen kedvező hatású lehet, ezért nincs szükség drasztikus fogyókúrára. Uraim, itt az idő, futópadra és salátákra fel!

 

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X