Főoldal > DIÉTA > Formálódj fehérjével!

Formálódj fehérjével!

0

Írta: and

Az egészséges életmódhoz nélkülözhetetlen rendszeres testmozgás a tápanyagigényt is megváltoztatja. Ha gyakran edzel, valamivel több szénhidrátra és fehérjére lesz szükséged. A sportolás energiát igényel, a terheléshez való alkalmazkodás pedig az izmok növekedésével, átépülésével jár. A fő építőanyag, amit az izmok felépítésére-regenerálására felhasznál a szervezet, a fehérje, más néven a protein. A proteineket aminosavak alkotják, ezekre […]

Az egészséges életmódhoz nélkülözhetetlen rendszeres testmozgás a tápanyagigényt is megváltoztatja. Ha gyakran edzel, valamivel több szénhidrátra és fehérjére lesz szükséged. A sportolás energiát igényel, a terheléshez való alkalmazkodás pedig az izmok növekedésével, átépülésével jár. A fő építőanyag, amit az izmok felépítésére-regenerálására felhasznál a szervezet, a fehérje, más néven a protein. A proteineket aminosavak alkotják, ezekre a szervek működéséhez és a sejtek megújulásához is szükség van, esetenként pedig energiát is szolgáltatnak. Az edzés utáni szénhidrátfogyasztás az izmok és a máj glikogén formában tárolt szénhidrátraktárait tölti fel, melyek az intenzív mozgás közben kiürülnek.

Ha nem pótolod a szénhidrátot és a fehérjét, az izomlebontó folyamatok kerülnek előtérbe, és az izmaid nem tudnak regenerálódni a következő edzésig. Ráadásul energiaraktáraidat sem töltöd fel rendesen, így teljesítményed romlani vagy stagnálni fog, és fáradékonyabbá is válsz.

Feszesítő turmix
Ha nem mozogsz rendszeresen, alapjáraton 0,75-0,99 g/testsúlykilogramm között mozog a napi fehérjeszükségleted. Gyakori tréning mellett ez az igény az állóképességi sportágakban – például futás, aerobik, kerékpározás – 1,2 g/ testsúlykilogrammra nőhet, míg az erő- és gyorserő sportágakban – például testépítés, labdahajítás – 1,8 g/ testsúlykilogramm is lehet. Ekkor viszont sokszor a testtömeg is nagyobb. A sportoló „normális” testsúlya ugyanis általában jóval meghaladja az átlagemberét, gondolj csak a súlyemelőkre vagy a testépítőkre! A nagyobb tápanyagigény kielégíthető élelmiszerekkel is, ezek azonban általában lassabban szívódnak fel, így edzés utáni közvetlen fogyasztásuk nem ajánlott. Ezeket hivatottak helyettesíteni az étrend-kiegészítők.

Arról, hogy milyen csodákat tud művelni a fehérje, és hogyan tudsz te magad is finom turmixokat készíteni, a Wellness magazin júliusi számában olvashatsz.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X