Főoldal > DIÉTA > Zsírégetők a tányérodon

Zsírégetők a tányérodon

0

Írta: and

A közhiedelem régóta úgy tartja, hogy bizonyos ételek és italok olyan hasznos anyagokat tartalmaznak, amelyek elősegíthetik fogyásunkat. A csodában bizakodó emberek ananászt és ananászkapszulákat, káposztalevest és káposztaleves-kapszulákat esznek vagy szednek be, majd almaecetet vagy citromlevet isznak. Ettől remélik testtömegük csökkentését, illetve megőrzését. AnanászA tudományos kutatások adatai sok szempontból bíztatóak, ugyanakkor más szempontból meglehetősen kiábrándítóak: az […]

A közhiedelem régóta úgy tartja, hogy bizonyos ételek és italok olyan hasznos anyagokat tartalmaznak, amelyek elősegíthetik fogyásunkat.
A csodában bizakodó emberek ananászt és ananászkapszulákat, káposztalevest és káposztaleves-kapszulákat esznek vagy szednek be, majd almaecetet vagy citromlevet isznak. Ettől remélik testtömegük csökkentését, illetve megőrzését.

0001135_1.jpg ()

Ananász
A tudományos kutatások adatai sok szempontból bíztatóak, ugyanakkor más szempontból meglehetősen kiábrándítóak: az ananász hatóanyaga a bromelain az emésztést segítheti, és más egészségügyi haszna is lehet, ám ennek nincs közismert összefüggése a fogyással. Az emberek a szervezet anyagcseréjét – mint fogalmat – összekeverve az elfogyasztott ételek emésztésével és kiürítésével, illetve ennek zavaraival (székrekedés) jutnak arra a számukra logikus következtetésre, hogyha valami segíti az emésztést vagy gyorsítja a bélműködést, akkor az automatikusan segíti a fogyást.
Valójában a jobb emésztés és jobb tápanyag felszívódás a fogyást leginkább gátolhatná, elméleti szinten, a hashajtás pedig nem fogyasztó módszer.

Citrom és citromlé

0001135_2.jpg ()

A citromlé sem tartalmaz mai tudásunk szerint kifejezetten zsírégető anyagokat, azonban hasznos lehet vitaminbevitelünk javításában. A rossz C-vitamin ellátottság viszont valóban ronthatja a testmozgás során bekövetkező zsírbontást, ez azonban csöppet sem indokolja a napi 1000 mg-os C-vitamin adagok beszedését, vagy napi több dl citromlé leerőltetését, sokkal inkább az egészséges, friss zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend követését.

0001135_3.jpg ()

Káposzta
A káposztaleves haszna az unalmasság (ha valaki csak ezt eszi, egy idő után nem fog tudni sokat enni belőle, majd megundorodik az ízétől) és a magasabb rosttartalom. Mai tudásunk szerint semmire sem jó, viszont népbutításnak kitűnő, nem mellékesen pénztárcánkat is laposabbá lehet vele tenni, nem csak a hasukat.

Zöld tea
A zöld tea katechin vegyületeinek pozitív hatása lehet a fogyásra, ám erről korábban, a teákról  szóló cikkben már esett szó, így nem térek ki rá részletesebben.

Fűszerezz!

0001135_4.jpg ()

Ami a rendszeresen főző-sütő fogyni kívánók számára igazán izgalmas téma, az a fűszerek hatása az anyagcserére. A fűszerek energiatartalma jelentéktelen, ellenben (ha bírja a gyomrunk fogyasztásukat) segíthetnek minket céljaink elérésében, hiszen fokozhatják a hőtermelést és csökkenthetik az elfogyasztott étel mennyiségét.

A csípős paprika kapszaicinje befolyásolhatja a zsírraktározást és az elfogyasztott étel mennyiségét is, ezért a magyar virtuson túl a tudósok szerint is lehet értelme rendszeres fogyasztásának. A bors piperinje hasonló módon hat, mint a paprika hatóanyaga, ezért ezt is rendszeresen használhatjuk, ha bírjuk. A gyömbér a zsírfelszívódásra hathat, de erről még keveset tudunk, ebben az esetben azonban étvágyfokozó hatásról is beszélhetünk, ami már nem feltétlenül előnyös.

A paprika, bors és talán a gyömbér a termogenezist, tehát testünk hőtermelését erőteljesen növelni képes, ami kutatások szerint is szerepet játszhat a túlzott energiabevitel ellensúlyozásában – de a siker érdekében a fűszereket ne a nehezebb étkek ellensúlyozására, hanem egészséges ételeink változatosabbá, ízletesebbé tételére használjuk!

Láthatjuk, csodák és csodaszerek nincsenek, de megnyugtató, hogy konyhánk polcain már ott lapulnak azok a növények, amelyek elősegíthetik fogyásunkat, és ehhez még hangzatos nevű készítményeket sem kell vennünk, egyszerűen csak egészséges finomságokat kell készítenünk!

A zsírégetésről, táplálkozásról kérdezz bátran szakértőnktől! – Kérdezek


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X