Főoldal > DIÉTA > Ünnepi lakoma lelkifurdalás nélkül

Ünnepi lakoma lelkifurdalás nélkül

0

Írta: and

A WellnessCafe összegyűjtötte a tipikus karácsonyi ételeket. Eláruljuk, melyik étel miért lehet hasznos eleme a diétának, és azt is megtudhatod, miért nem érdemes teljesen lemondanod ezekről a csemegékről akkor sem, ha épp a fogyókúrád kellős közepén tartasz! Mákos bejgli A fogyózó szemével„Holnap vendégségbe megyünk a nagybátyámékhoz, ahol mindig isteni a mákos bejgli. Meg sem próbálom […]

0001585_1.jpg ()

A WellnessCafe összegyűjtötte a tipikus karácsonyi ételeket. Eláruljuk, melyik étel miért lehet hasznos eleme a diétának, és azt is megtudhatod, miért nem érdemes teljesen lemondanod ezekről a csemegékről akkor sem, ha épp a fogyókúrád kellős közepén tartasz!

Mákos bejgli

A fogyózó szemével
„Holnap vendégségbe megyünk a nagybátyámékhoz, ahol mindig isteni a mákos bejgli. Meg sem próbálom megállni, hogy ne egyek belőle minimum 3 szeletet, hiszen istenien készítik. Tudom, hogy szénhidrát bomba, de hát ha egyszer nem tudok róla lemondani!!! Segítség!!!”

A dietetikus véleménye
Ha ilyen isteni a mákos süti, akkor bizony kötelező megkóstolni. A mák magas kálium-, kalcium-, és vastartalma egyébként is különösen jót tesz a téli időszakban. Ráadásul, ha kísérletképpen a liszt felét teljes kiőrlésű liszttel cserélték ki, akkor még jobb. Persze, ha a három szelet helyett megelégszik a fogyózó két vékony szelettel, és egy almával pótolja a harmadik szeletet, akkor elégedett lehet magával. Így bármelyik diétás étrendbe beilleszthető.

Diós bejgli

0001585_4.jpg ()

A fogyózó szemével
„Alig várom a karácsonyt a családomnál. Igaz, hogy csak Szenteste későn érek haza, de szüleim hagyományos karácsonyi reggelije megéri a hosszú utat. Ilyenkor mindig diós bejglit eszünk, tejeskávéval, és ugyan elég kalóriadús, de anyukámat csak nem sérthetem meg, azzal, hogy a fogyókúrámra hivatkozva nem eszem!”

A dietetikus véleménye
A reggeli mindig nagyon fontos, de a legjobb, hogy nemcsak ízletes, hanem ápolja is a családi hagyományokat. A tej fontos a kalcium és a teljes értékű fehérje bevitelhez, ha pedig csak tejeskávé, és mesterséges édesítővel ízesítjük, akkor bőven belefér. A dió nagyon egészséges, hiszen szívvédő növényi olajban gazdag. Egy pohár tejeskávéhoz bőven elég egy szép szelet diós bejgli – karácsonyi reggelire. Így akár a WellnessCafe wellness-étrendjébe is beilleszthető.
Még többet a Wellness-étrendről

Halászlé

A fogyózó szemével
„A halat imádom, és a karácsonyi halászlé számomra szent és sérthetetlen! Igaz, csak kevés kenyérrel, de jó csípősen szeretem. Sok halat, és ha van, akkor ikrát és belsőséget is szedek a tányéromba.”

A dietetikus véleménye
Bizony, a halászlé elengedhetetlen magyar karácsonyi étel. A hal és a halbelsőség omega 3 zsírsavakban gazdag, mely a szív-, érrendszeri betegségek megelőzésében nagyon fontos. Ha csípősen fogyasztjuk (aki bírja), akkor alaposan beindíthatja az emésztést, ami legtöbb esetben jótékony hatású. Ha viszont zsírszegényen, nem csípősen készítjük, akkor a kényesebb gyomrúak is nyugodtan ehetnek belőle, hiszen a halhús fehérjéje nagyon könnyen emészthető. Remélhetőleg teljes kiőrlésű kenyeret kínálnak mellé. Így bármelyik étrendbe beilleszthető.

A WellnessCafe riportja a karácsony lakomákról! Tudd meg, mások hogyan készülnek az ünnepi esze-iszomra! Nézd meg a Vörösmarty téren készített filmünket!

Ananászos pulyka

A fogyózó szemével
„Fiatal feleségként most először készítek ananászos pulykát. Mivel imádjuk a gyümölcsöket a húsok mellé, remélem, hogy sikert aratok vele. A recept burgonyapürét ajánl hozzá.”

A dietetikus véleménye
Ez igen! Nagyon fontos, hogy az önálló családteremtés alapjait az ünnepekhez kössük. Nagyon jó a választás, hiszen egy bepácolt natúr pulykamell szelet mellé kiválóan illik az édeskés rostdús ananász szelet, főleg, ha csak kevés olajban vagy vajban készül. A burgonyapüré helyett (ami igazán megdobná a kalóriabevitelt!), szintén új megoldást jelenthetne a héjában főtt burgonya felkarikázva, tepsiben megpirítva.

Szaloncukor étcsokis, joghurtos

0001585_3.jpg ()

A fogyózó szemével
„Szerintem a szaloncukor – évszázados ünnepi édességként – elhagyhatatlan ilyenkor. A kedvencem az étcsokoládés és a joghurtos. Igaz, nem veszek belőle sokat, de biztosan el fog fogyni!”

A dietetikus véleménye
Valóban, már száz évvel ezelőtt is készítettek szaloncukrot, mely a feldíszített fenyő dísze mind a mai napig. Az étcsokis szaloncukor magas flavonoid tartalma megóv bennünket a káros szabadgyököktől, a joghurtos pedig frissítő édességként egészséges – kalciumdús változat. Naponta 1–1 darab bevállalható!

Sült ponty

A fogyózó szemével
„A párom édesanyja fantasztikus sült pontyot készít Karácsony másnapján, amit ráadásul az apukája fogott. Azt hiszem, alaposan megsérteném őket, ha holmi alakmegőrzésre hivatkozva nem ennék belőle. Persze, az sem elhanyagolható tényező, hogy (még ha szálkás is) odavagyok a sült halért.”

A dietetikus véleménye
Semmi kifogásolható nincs a sült pontyban, hiszen alapjában véve nagyon egészséges fogás. Kérdés, hogy mit eszünk mellé. Ha csak egyszerű zöld salátát választunk köret helyett, akkor a zöldségek rostjai megakadályozhatják a felesleges zsiradék felszívódását.

Mézeskalács

0001585_2.jpg ()

A fogyózó szemével
„A karácsonyi vásárban nemcsak dísznek, ajándéknak való mézeskalácsot lehet ám vásárolni! Jómagam a bio-mézzel, teljes kiőrlésű liszttel készült, magokkal díszített finomságnak nem tudok ellenállni.”

A dietetikus véleménye
A vásárfia válogatásban elfáradhat az ember, és bizony, megkívánhat egy kis nyalánkságot. Egész jó választásnak tűnik uzsonnára egy kisebb, bio mézeskalács, melyre vidám hangulatot árasztó tökmagot is biggyesztenek. A valódi mézzel készült sütemény egészséges édesség, az olajos magok pedig bőrszépítő olajokat is tartalmaznak. Egy üres, illatos forró teával igazi téli uzsonnává lép elő.

Gesztenyés-aszalt szilvás pulyka

A fogyózó szemével
„Hihetetlen, de az utolsó pillanatban mégiscsak kaptunk tölteni való bébipulykát. Persze, nagy volt a drukk, mert a régi gesztenyével töltött pulykát az idén szerettük volna egy kis aszalt szilvával is feldobni. Ha tökéletesre sikerül, finomat falatozhatunk belőle! Persze megkóstoltatom az állandóan fogyózó tesómmal is, remélem, nem okozok gondot neki!” 

A dietetikus véleménye
A pulykahús senkinek nem jelent megterhelést, mindenkinek javasolt, jól beépülő teljes értékű fehérjéi miatt. Mivel semleges ízű, így tökéletes kiegészítője lehet egy natúr gesztenyével és aromás aszalt szilvával készült töltelék. Fontos szerepet játszhat a magas rosttartalmú gesztenye és szilva a napi rostbevitel biztosításában is. Lehetőleg már csak friss salátát csipegessük mellé, így nem kell félnünk, hogy pont ettől a fogástól kell kinyitni egy gombot a ruhánkon!

Egészséges és finom ünnepi fogásokat kíván a WellnessCafe!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X