Főoldal > DIÉTA > Tavaszi formabontás

Tavaszi formabontás

diétafogyókúra. étrendtavasz
0

Írta: and

A tavasz tökéletes az életmódváltásra: már elmúltak a fagyok, amelyek kifogásként szolgálhattak a rendszeres kocogás, futás és kirándulások ellen, és a láblógatásra, szaloncukor szopogatásra ösztönöztek minket. Lassan megjelennek a piacokon a friss zöldségek, így igazán erőt adó, vitaminokban gazdag saláták, zöldségek és gyümölcsök kerülhetnek asztalunkra. A megújulásra szükségünk is van: bár télen is egyre inkább […]

A tavasz tökéletes az életmódváltásra: már elmúltak a fagyok, amelyek kifogásként szolgálhattak a rendszeres kocogás, futás és kirándulások ellen, és a láblógatásra, szaloncukor szopogatásra ösztönöztek minket. Lassan megjelennek a piacokon a friss zöldségek, így igazán erőt adó, vitaminokban gazdag saláták, zöldségek és gyümölcsök kerülhetnek asztalunkra. A megújulásra szükségünk is van: bár télen is egyre inkább elérhetőek a boltokban a zöldségek és gyümölcsök, fogyasztásuk ilyenkor ritkább, a tartós tárolás következtében vitaminokban is szegényebbek. Bőrünkön, hajunkon is meglátszódhat ez, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás következtében szervezetünk legyengülhet, fogékonyabbak leszünk a betegségekre, fertőzésekre is. Ebben az időszakban gyakran energiátlannak érezzük magunkat, és bizony, ha a mérlegre állunk, akkor sem mindig lehetünk elégedettek az eredménnyel. Most, hogy már nincs annyira hideg, a nehezebb ételeket is kevésbé kívánjuk, ami – ha nem ragaszkodunk megrögzött szokásainkhoz – könnyen lefaraghat rólunk pár kilót.

Mit kell tennünk?

Zöldségek, amikor csak lehet

A legegyszerűbb, ha élünk a lehetőségeinkkel, és minden étkezéshez fogyasztunk friss zöldséget, gyümölcsöt, vagy ezekből készült könnyű salátákat. A saláták kevés (1 mokkás kanál/adag) tökmag- vagy lenolajjal elkészítve kiváló E-vitamin és esszenciális zsírsavforrást jelentenek, mely anyagok hozzájárulnak bőrünk egészségéhez, szépségéhez.

Ha kenyér, akkor barna

Ha idáig nem korpás vagy teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztottunk, akkor kiváló alkalmunk adódik arra, hogy időnként, majd megszokva, mind gyakrabban kenjük meg ezt light margarinnal, vagy együk akár margarin nélkül, sovány sonkával és sok zöldséggel megpakolva, így B-vitaminokkal is bőségesen ellátjuk szervezetünket.

A technika ördöge

Ha konyhai eszköz beszerzéseinket is tavaszra időzítjük, egy gyümölcs-zöldség centrifuga nagy hasznunkra lehet a természetes ízek élvezetében. Ennek a kiváló találmánynak a segítségével ugyanis egyszerűen – és a gyümölcsök-zöldségek tápanyagtartalmát megőrizve – készíthetjük el ezentúl kedvenc rostos leveinket akár minden reggel!

És ami nem maradhat el

Sétáljunk minél többet a friss levegőn, parkokban, természetben! Érdemes ezentúl rendszeresen időt szakítanunk önmagunkra, problémáink-motivációink átgondolására és a regenerációra, relaxációra is, mivel a változásnak nemcsak testünkre, de lelkünkre is ki kell terjednie, hogy valóban tartóssá válhasson. Lassan, fokozatosan növeljük a mozgásra fordított időt, ahogyan étrendünk változtatását is érdemes fokozatosan, hetente-néhány naponta új dolgokat kipróbálva végrehajtani.

Ha drasztikus váltásra törekszünk, akkor nagyobb az esély, hogy nem tudunk megfelelni saját elvárásainknak, nem adunk időt testünknek és lelkünknek az alkalmazkodásra. A régi ízek hiánya, a túlzásba vitt edzés következtében létrejött sérülések és komoly izomfájdalmak, vagy az erőszakos önfogyasztások – néhány hét alatt 5-10 kg leadásával, majd dupla annyi felszedésével – jelentik a buktatókat. Fogjuk fel az életmódváltást úgy, mint egy akadálypályát: jó ütemben futva át tudjuk az akadályokat ugrani, ám ha kapkodunk, túl gyorsan vagy lassan haladunk, akkor feldöntjük azokat, vagy nem lesz lendületünk az ugráshoz. Lebegjen a szemünk előtt, hogy lassú átállással, sokkal egészségesebbekké válunk. Ne késlekedjünk tovább, kezdjük a mai nappal a formabontást!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X