Főoldal > DIÉTA > Túlzásba vitt egészség

Túlzásba vitt egészség

diétaortorexia
0

Írta:

Az evészavarok gyakoriságuknál fogva napjainkban a pszichiátriai érdeklődés előterébe kerültek. Az utóbbi évtizedben több új forma is megjelent, amelyben az evés és a testkép megváltozása központi tünetnek mondható.   Ezek egyike az orthorexia nervosa, amelyet Bratman írt le 1997-ben. Ez a zavar a legújabb obszesszió az étkezéssel kapcsolatban, mely egészséges (nek tartott) táplálékok kényszeres felhasználását […]

Az evészavarok gyakoriságuknál fogva napjainkban a pszichiátriai érdeklődés előterébe kerültek. Az utóbbi évtizedben több új forma is megjelent, amelyben az evés és a testkép megváltozása központi tünetnek mondható.  

Ezek egyike az orthorexia nervosa, amelyet Bratman írt le 1997-ben. Ez a zavar a legújabb obszesszió az étkezéssel kapcsolatban, mely egészséges (nek tartott) táplálékok kényszeres felhasználását jelenti, azaz egészségesétel-függőségről van szó.

Tünetek
Ebben az esetben az étel minősége a függőséget okozó jelenségek tárgya. A betegek speciális érzelmeket társítanak az ételekhez. Hevesebb érzelmek esetén – legyenek azok pozitívak vagy negatívak – leküzdhetetlen vágyat éreznek az evésre, de a táplálkozásuk során csakis olyan élelmiszereket választanak, melyeket egészségesnek tartanak.

Mi okozza?

0002016_1.jpg ()

Az egészséges, illetve annak beállított táplálkozási irányzatok kontroll nélküli divattá fajuló hitrendszerei teremtették meg a táptalajt az orthorexia nervosa mint patológiás tüneteggyüttes megjelenésének. Szemben a már ismert evészavarokkal (anorexia, bulémia, obesitas) egy sokkal alattomosabb és elgondolkodtatóbb jelenséggel állunk szemben, hiszen egy alapvetően az emberi érték elkorcsosult változatával van dolgunk. 

Megelőzés – gyógyítás
Egészségünk a legfontosabb kincs az életünkben. A szenvedélybetegségek, mint a nikotinfüggőség, az alkoholizmus, a drogfüggőség, mind nyílt és a beteg számára is nyilvánvaló egészség károsító tényezőként szerepel a köztudatban.
Az egészséges táplálkozás és az erre való törekvés azonban a társadalom által egyre inkább támogatott, erkölcsileg, mentálisan és fizikailag is kívánatos követendő életforma. Azon patológiás tünetek, melyek révén az alapvető emberi értékek divattá alacsonyodnak, magukkal vonzzák az „éhes lelkek” kompenzálásra való hajlamának kibontakozását, deformálódását. Az orthorexiánál (akárcsak az anorexiánál) azzal kell szembesülnie a szakembernek, hogy a kényszerbetegség és a pánik rejtve marad, így a betegségtudat nem is tud megjelenni szinte a legvégső stádiumig, mely ennél a kórtünetnél súlyos szociális elszigetelődés és komoly hiánybetegségek formájában jelentkezik.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X