Ha eddig nem kaptak szerepet az étrendedben az alábbi élelmiszerek, itt az ideje, hogy változtass! Az eredmény nem marad el, meglátod! TökMi van benne? A tökben található nagy mennyiségű béta-karotin főként a bőrnek kedvez, de elengedhetetlen a sejtek újjáépítéséhez is, a benne lévő antioxidánsok pedig gátolják az öregedést. Tippünk: A sült tök rostjai tisztítják a […]
Ha eddig nem kaptak szerepet az étrendedben az alábbi élelmiszerek, itt az ideje, hogy változtass! Az eredmény nem marad el, meglátod!
Tök
Mi van benne? A tökben található nagy mennyiségű béta-karotin főként a bőrnek kedvez, de elengedhetetlen a sejtek újjáépítéséhez is, a benne lévő antioxidánsok pedig gátolják az öregedést.
Tippünk:
A sült tök rostjai tisztítják a gyomorfalat, és serkentik a jó emésztéshez szükséges gyomorsav termelődését.
Joghurt
Mi van benne? A natúr élőflórás joghurt a bélflóra regenerálódását segíti, magas kalciumtartalma pedig hozzájárul az egészséges csontozat fenntartásához.
Tippünk:
Kerüld a cukros verziókat, maradj az élőflórás, natúr változatnál!
Pulykahús
Mi van benne? Fehérjében, az energiaháztartásunk egyensúlyáért felelős niacinban, artériavédő B6- és B12-vitaminban, vérképző vasban és immunrendszer-óvó cinkben gazdag.
Tippünk:
Fontos, hogy fogyasztás előtt a pulykahúsról mindig távolítsd el a zsíros bőrét!
Szója
Mi van benne? Kiváló húspótló, rengeteg tápláló fehérje, vas és kalcium van benne. Magas lecitintartalma jóvoltából a koleszterinszintre is jótékonyan hat. A szójatejben lévő izoflavon a daganatok elleni védekezésben játszik szerepet.
Tippünk:
Változatai közül a tofut részesítsd előnyben, amely amellett, hogy nagyon ízletes, megőrzi a szójabab magas fehérjetartalmát is.
Brokkoli
Mi van benne? Kutatások bizonyítják, hogy antioxidáns tartalmának köszönhetően gátolja a rákos sejtek burjánzását, emellett kitűnő vírusölő és serkenti a májműködést is.
Tippünk:
Helyettesítsd vele a burgonya- vagy a rizsköretet, így nem csak egészségesebb, de karcsúbb is leszel!
Fekete áfonya
Mi van benne? C-vitamint és polifenolt tartalmaz. Utóbbi segíti a vitaminok hasznosulását a szervezetben, és a szabad gyökök megkötésével képes semlegesíteni a rákkeltő anyagok hatását.
Tippünk:
Mivel enenk a gyümölcsnek nincs éppen idénye, válasszad bátran a mirelit változatot, amelynek csak kicsivel kevesebb a vitamintartalma, mint a friss gyümölcsnek!
Dió
Mi van benne? Omega-3-zsírsavat, C- és E-vitamint tartalmaz, a benne lévő ásványi anyagok pedig a szív- és az agyműködésnek kedveznek.
Tippünk:
Fogyassz minden nap egy maréknyit belőle, mert anyagcsere-fokozó tulajdonságának köszönhetően jót tesz az alakodnak!
Narancs
Mi van benne? A C-vitamin, a pektin és a kálium védi sejtjeinket, a folsav pedig csökkenti a szívre ártalmas homocisztein (SZÓTÁR) mennyiségét.
Tippünk:
Minden napra egy narancs! A benne lévő rostoknak köszönhetően ugyanis jótékonyan hat az anyagcserére.
Zab
Mi van benne? Ballasztanyagai jótékonyan hatnak az emésztésre, magas enzimtartalma segít a koleszterinszint csökkentésében.
Tippünk:
Fogyaszd müzli vagy korpa formájában! Magas rosttartalma a székrekedéssel küzdőknek kedvez. Fontos, hogy sok folyadékot igyál hozzá.
Lazac
Mi van benne? Az omega-3-zsírsavak csökkentik a szívinfarktus és az érrendszeri megbetegedések kockázatát. Magas szeléntartalma az ízületekre hat jótékonyan.
Tippünk:
Fehérjetartalma miatt betegségből való lábadozás esetén különösen ajánlott.
Csicseriborsó
Mi van benne? Sok létfontosságú aminosavat juttat az agyba, káliumtartalma miatt enyhe vízhajtó hatású, a benne rejlő magnézium pedig fontos szerepet játszik az izmok és az idegek működésében.
Tippünk:
Elkészítése előtt néhány órára, vagy akár egész éjszakára áztasd vízbe, és csak ezután kezdd el főzni!
Cékla
Mi van benne? Nagyon gazdag a szénhidrát- és a fehérje-anyagcseréhez szükséges mangánban. Kiváló béltisztító, gátolja a vesekőképződést, méregteleníti a májat és az epehólyagot.
Tippünk:
Háromhavonta iktass be céklalé-napot, ezzel nemcsak tisztítod a szervezeted, de a vérképzést is serkentheted.
Cikkünk a Wellness magazin egy korábbi írása nyomán készült.