No de kezdjük az alapoknál! Mit is nevezünk csokoládénak? A csokoládé az a termék, amely legalább 50% kakaótartalmú, és a benne található zsiradék kizárólag a kakaóvaj. Az összes többi „csoki imitáció” problémája, hogy nagyon alacsony a kakaótartalmuk, és a drága, jó minőségű kakaóvajat valamilyen ipari – (jobb esetben növényi) zsiradékkal helyettesítik. Aki valóban csokoládé ínyenc, […]
No de kezdjük az alapoknál! Mit is nevezünk csokoládénak?
A csokoládé az a termék, amely legalább 50% kakaótartalmú, és a benne található zsiradék kizárólag a kakaóvaj. Az összes többi „csoki imitáció” problémája, hogy nagyon alacsony a kakaótartalmuk, és a drága, jó minőségű kakaóvajat valamilyen ipari – (jobb esetben növényi) zsiradékkal helyettesítik. Aki valóban csokoládé ínyenc, az bizony már állagra, színre, illatra meg tudja különböztetni a valódi csokoládét az utánzattól.
Nézzük a valódi csokoládé pozitív tulajdonságait:
- Azon túl, hogy nagyon finom, magas a másodlagos növényi védőanyagok (polifenolok, antioxidánsok) tartalma.
- Aránylag jelentős a kálium, magnézium, vas, réz, cink jelenléte.
- Különböző dúsítással (mandula, mogyorós, gyümölcsös készítmények) emelhető a tápanyag tartalom, ami hízókúránál, vészhelyzetekben kiemelten ajánlható!
Érdemes jól informált hölgyként, azt is tudni, hogy manapság már nem csak sajtot, hanem kiváló minőségű csokoládét is kóstolnak, vizsgálnak, elemeznek a hozzáértő szakavatottak!
Mit szóltok egy csokis hétvégéhez?
PÉNTEK
1, 5 liter víz fogyasztása ajánlott!
Reggeli: csokis – fűszeres joghurt, korpás keksz
Hozzávalók:
2 dl natúr joghurt
1 teásk. jó minőségű kakaópor
4 db korpás keksz
ízlés szerint: méz, puncs fűszerkeverék
Elkészítés:
Tetszőleges mézet (kb. 1 evők.) kikeverünk a kakaóporral, és óvatosan hozzákeverjük a joghurtot.
Tízórai: 15 dkg szeder
Ebéd:
Minestrone leves gazdagon és 1 szelet graham kenyér
A receptről bővebben – kattints ide!
Uzsonna:
Bocis csoki jégkrém zabkorpával
Hozzávalók:
5 dkg Boci csokis jégkrém
1 teásk. zabkorpa
ízlés szerint: őrölt fahéj
Elkészítés:
A jégkrémet tálba tesszük, és kissé átkevergetve megpuhítjuk. Hozzákeverjük a zabkorpát, fahéjjal megszórjuk.
Vacsora: 1 db lágy tojás, 1 db tökmagos zsemle, 15 dkg paprika
SZOMBAT
Legalább 1, 5 liter víz ajánlott!!!
Reggeli: 5 dkg selyemsonka, 5 dkg félbarna kenyér, 10 dkg paradicsom
Tízórai:
Csokis szilva
Hozzávalók:
10 dkg magozott, felezett szilva
2 dkg 70%-s étcsoki
1 evők. 10%-s kávétejszín
Elkészítés:
A csokit összetörjük, 1 percre a mikróba tesszük, majd összekeverjük a tejszínnel és újból 1 percig mikrózzuk, ha szükséges a teljes olvadáshoz, akkor megismételjük az 1 perces mikrózást! A szilvát tányérra rendezzük, és a csokival megcsorgatjuk.
Ebéd:
Natúrszelet tökfőzelékkel
A receptről bővebben – kattints ide!
Uzsonna:
Csokis tejes kávé
Hozzávalók:
2 dl tej,
0, 5 dl főzött kávé
2 dkg nádcukor
1 dkg reszelt 80%-s csoki
Elkészítés:
Ízlés szerint forró tejeskávét készítünk, amit nádcukorral édesítünk, majd pohárba töltés után tetejére szórjuk a reszelt csokit. 1 percig mikrózva megolvasztjuk a tetejére szórt csoki reszeléket.
Vacsora:
Főtt krinolin, 2 db panini, 10 dkg paradicsom, mustár vagy torma
VASÁRNAP
Legalább 1, 5 liter víz ajánlott!!!
Reggeli:
Csokis kalács, narancsos tejsavóval
Hozzávalók:
2 dl narancsos tejsavó
1 dl tej
2 vékony szelet kalács
2 dkg rezselt 80%-s étcsoki
Elkészítés:
A kalács szeleteket tányérra tesszük, a csoki reszelékkel megszórjuk, majd mikróban 1 perc alatt ráolvasztjuk. A tejet és a tejsavót habosra turmixolva a csokis kaláccsal fogyasztjuk.
Tízórai:
15 dkg őszibarack (lehet konzerv is)
Ebéd:
Brokkolis palacsinta
A receptről bővebben – kattints ide!
Uzsonna:
Zöldséges csoki fondü
Hozzávalók:
3 dkg 70%-s étcsoki
10 dkg friss sárgarépa tisztítva, kockára vágva
5 dkg friss karalábé tisztítva, kockára vágva
Ízlés szerint: őrölt fahéj, csípős piros paprika
Elkészítés:
Az összetördelt csokit tálkába tesszük, 1-2 evőkanál vízzel, mikrohullámú sütőben felolvasztjuk. Amikor teljesen felolvadt, ízlés szerint fűszerezzük. Ebbe mártogatva a friss zöldség kockákat, kellemesen csalódva, isteni ízeket érezhetünk!
Vacsora:
Tonhal saláta, lenmagos pirítóssal
A receptről bővebben – kattints ide!
Még több csoki:
http://csokolade.lap.hu/
http://kakao.lap.hu/