Főoldal > DIÉTA > Zóna-diéta – az igazi?

Zóna-diéta – az igazi?

diétaelhízásfogyókúrazóna-diéta
0

Írta:

Dr. Barry Sears biokémikus, az étrend kitalálója mostanáig 10 könyvet is publikált a népszerű diétáról – a sorozat pedig mintegy 3 millió példányban jelent meg. A diéta alapjaiA titok nyitja és a siker a tápanyagok megfelelő arányában rejlik. A szénhidrátot 40%-ban, fehérjét és zsírt 30-30%-ban tartalmazó étrend a szervezet hormonháztartását hivatott a megfelelő “zónában” tartani, […]

Dr. Barry Sears biokémikus, az étrend kitalálója mostanáig 10 könyvet is publikált a népszerű diétáról – a sorozat pedig mintegy 3 millió példányban jelent meg.

A diéta alapjai
A titok nyitja és a siker a tápanyagok megfelelő arányában rejlik. A szénhidrátot 40%-ban, fehérjét és zsírt 30-30%-ban tartalmazó étrend a szervezet hormonháztartását hivatott a megfelelő “zónában” tartani, és segíteni egy látványos, de egészségesen lassú ütemű fogyókúra elérésében.

Az említett 40-30-30 arány az összes táplálékra vonatkozik: főétkezésekre és az azok között elfogyasztott kisebb falatokra egyaránt. Az arányok betartása a kiötlő szerint igen látványos és folyamatos súlycsökkenést eredményez, optimalizálja a fizikai és lelki állapotot, őrködik a krónikus betegségek felett, és az okinawai japánokéhoz hasonlóan hosszú és egészséges élettel kecsegtet.

Az amerikaiak – a diéta kidolgozója szerint – annak ellenére váltak a világ leginkább elhízott népévé, hogy jóval kisebb mennyiségben fogyasztanak zsíros ételeket, mint mondjuk 15 évvel ezelőtt. Ennek okát Dr Sears abban látja, hogy azok az alacsony zsírtartalmú szénhidrátok, amiket előnyben részesítünk, az inzulintermelésünkre hatnak. Nem is akárhogy: az egekbe növelik azt. A magas inzulinszint pedig éhséghez, alacsony vércukorszinthez vezet, ezáltal pedig természetes következmény, hogy az evésbe menekülünk.

0003531_1.jpg ()

Ebben a diétában azonban azzal a módszerrel kontrollálhatjuk a vércukorszintet, hogy a nap folyamán többször és kis mennyiségű táplálékot fogyasztunk. Mégpedig az említett arányban. Vagyis minden ételt – gyümölcsöket, zöldségeket és fehérjét – a 40-30-30 szénhidrát-fehérje-zsír leosztás szerint összeállítva.
Ezzel a módszerrel pedig a legkisebb hatást gyakorolhatjuk inzulinszintünkre, az elfogyasztott kis mennyiségű zsírral pedig egyáltalán nem befolyásoljuk azt. A Zóna-diétát gyakran a viszonylag magas fehérje-fogyasztásra sarkalló utasításai miatt bírálják, habár a diéta a felnőttek számára előírt ajánlott mennyiséget tartalmazza és javasolja. A magasabb fehárjefogyasztás nem elég erős támadási pont: hiszen azt érdemes szem előtt tartani, hogy a javasolt fehérje jó minőségű kell, legyen.
A Zóna-diéta által előírt szénhidrát fogyasztás az, ahol a Zóna-diéta az egészséges embereknek ajánlott tápanyag-piramissal találkozik. A 6 és 11 adagnyi naponta javasolt tészta- és kenyérmennyiséget az étrend kettőre vagy kevesebbre csökkenti. A szükséges szénhidrátot pedig a napi 10-15 adagnyi gyümölcs és zöldségmennyiség biztosítja.

A diéta követése

Alapételek:
– csirkehús bőre nélkül
– pulyka
– halak
– alacsony zsírtartalmú tejtermékek
– tojásfehérje
– szója (különösen minden olyan étel, aminek az alapanyaga a tofu)

A megfelelő mennyiségű szénhidrátbevitelt bármilyen zöldséggel és gyümölccsel megoldhatjuk – kivéve a kukoricát, sárgarépát, a gyümölcsök közül pedig a banánt és a szőlőt. Természetesen kis mennyiségben a kenyér és a tésztafélék is megengedettek az étrendben.

Sears doktor által leginkább kedvelt zsírok csapatát az olívaolaj, az avokádóolaj és a halolajak alkotják – a Zóna-diétában is ezeket javasolja fogyasztani. A diéta megalkotója különösen az omega-3 zsírsavakra hívja fel figyelmünket, és azt tanácsolja, hogy fogyasszunk minél nagyobb mennyiséget a tőkehalmáj olajából, lazacból is – ezzel ugyanis óriási löketet adhatunk agyműködésünknek, inzulinszintünknek, valamint ér- és immunrendszerünknek.

Zóna-diéta a gyakorlatban

Naponta 5 alkalommal étkezz: ezekből három a főétkezés, kettő pedig a főétkezések közti rágcsálnivalók (snack) ideje legyen. Az étkezések gyakorisága mellett az is fontos, hogy megfelelően időzíts. Az ütemezés a következőképp javasolt:

  • reggeli – ébredés után 1 órán belül
  • ebéd – ébredés után 5 órán belül
  • első rágcsálnivaló ideje – ebéd után pár órával
  • vacsora 2-3 órával az uzsonna után
  • esti snack ideje: lefekvés előtt

Zóna-diéta Tihanyi András dietetikus szakmai véleménye alapján

A szinte folyamatosan magas inzulinszint károsítja egészségünket, ám ezt csak komoly erőfeszítések, kifejezetten egészségtelen étrend és életmód „árán” érhetjük el. A Zóna-diéta a szénhidrátbevitelen, ezáltal a vércukorszinten keresztül próbálja meggátolni a magas inzulinszint létrejöttét. A kitűzött célt egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással is elérhetjük, így a képzeletbeli „Zóna” eléréséhez nem kell speciális étrendet követnünk.

A szénhidrát és ezen belül a cukor önmagában – az energiafelvételtől, más tápanyagok mennyiségétől és a fizikai aktivitástól függetlenítve – nem nevezhető a hízás okának, a testsúlycsökkentő étrendbe kis mennyiségben beiktatott cukor pedig nem nehezíti meg a fogyást, inkább elviselhetővé teszi a csökkentett energiatartalmú étrend követését.
Az étrend megfelelő gondossággal – lehetőleg dietetikus segítségét igénybevéve – összeállítva nem ártalmas, egészséges ember számára nem okoz semmilyen problémát. Kipróbálhatjuk, de nincs szó egyedül üdvözítő módszerről vagy hatalmas áttörésről a fogyókúra/egészséges életmód terén, követése pedig megnehezíti életünket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X