A-vitamin Zsírban oldódó vitamin. A szervezet elegendő mennyiséget raktároz belőle, ezért napi pótlásáról nem kell gondoskodni, de vigyázni kell a túladagolással. A túl sok A-vitamin ártalmas lehet a magzatra, de hiánya is okozhat problémákat. Figyelj arra, hogy a napi ajánlott mennyiséget, amely 800-1000 mg, ne lépd túl. Akkor sem, ha táplálékkiegészítőt szedsz. A-vitamin tartalmú élelmiszerek:Máj, […]
A-vitamin
Zsírban oldódó vitamin. A szervezet elegendő mennyiséget raktároz belőle, ezért napi pótlásáról nem kell gondoskodni, de vigyázni kell a túladagolással. A túl sok A-vitamin ártalmas lehet a magzatra, de hiánya is okozhat problémákat. Figyelj arra, hogy a napi ajánlott mennyiséget, amely 800-1000 mg, ne lépd túl. Akkor sem, ha táplálékkiegészítőt szedsz.
A-vitamin tartalmú élelmiszerek:
Máj, sárgarépa, zöld,- és sárga főzelékfélék, tojás, tej,- és tejtermékek, margarin és sárga gyümölcsök.
B- vitamin komplex
A B-vitamin komplex, a B-vitaminok fajtáiból áll. A várandósság alatt fontos, hogy megfelelő mennyiséget juttass a szervezetbe, mert ez a vitamin egészségesen tartja az idegrendszert, segít megelőzni a vérszegénységet, növeli az energiát, fokozza a koncentrációt és javítja az emlékezőképességet. A B-6 vitamin hatásos hányinger ellen, ezért az első három hónapban jó szolgálatot tehet. A napi ajánlott B-vitamin komplex mennyiséget konzultáld meg az orvosoddal.
B- vitamin tartalmú élelmiszerek:
Tojás, tej, sajt, máj, marha,- és sertéshús, vese, sörélesztő.
C-vitamin
A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását a szervezetben. Antioxidáns hatású, ezért gátolja a szabadgyökök képződését. Erősíti az immunrendszert, így segíthet a vírus-és baktériumfertőzések megelőzésében is. A napi ajánlott mennyiség: 300-500 mg.
C-vitamin tartalmú élelmiszerek:
Citrusfélék gyümölcsei, a leveles és zöld főzelékfélék, paradicsom, paprika, burgonya.
D-vitamin
A D-vitamin segíti a csontok és a fogak fejlődését. Ha együtt szeded az A,- és C-vitaminnal, akkor megakadályozhatod a különféle légúti betegségek kialakulását. A bőrben napfény hatására képződik, ezért legyél sokat a szabadban, de csak délután három óra után, amikor nem olyan erős az UV-sugárzás. Napi ajánlott mennyiség: 10-15 mcg.
D-vitamin tartalmú élelmiszerek:
Halmájolaj, tonhal, lazac, tej és tejtermékek.
E-vitamin
Az E-vitamin csökkenti a fáradtságot és a vetélés kockázatát. Segít a kellemetlen lábikragörcs megelőzésében is. A napi ajánlott mennyiség több mint 3 mg naponta.
E-vitamin tartalmú élelmiszerek:
Búzacsíra, szójabab, növényi olajok, margarin, magvak, spenót, brokkoli.
Folsav
Ezt a vitamint még a fogantatás előtt tanácsos elkezdened szedni, mert fontos szerepet játszik az ún. idegcsőzáródási rendellenesség elkerülésében. Az idegcső a magzati fejlődés korai szakaszában megjelenő képződmény, amelyből kifejlődik az agy és a gerincvelő. Megfelelő mennyiségű folsav hiányában gyakoribbak a születési rendellenességek, beágyazódási zavarok, a spontán vetélések, és a koraszülés is. A napi folsav szükséglet kb. 400 mg.
Folsav tartalmú élelmiszerek:
Sötétzöld levelű főzelékfélék, tojássárgája, máj, sárgabarack, tök, avokádó, bab, élesztő.
Cikkünk következő fejezetében arról olvashatsz, hogy milyen ásványi anyagokra és nyomelemekre van szüksége a szervezetednek a várandósság alatt.