Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért fontos a D-vitamin pótlás

Ezért fontos a D-vitamin pótlás

D-vitaminvitaminvitaminpótlás
0

Írta:

A szervezet D-vitamin szintje a napsütéses órák számával rohamosan csökken, hiánya pedig komoly károkat tud okozni a szervezetben. A téli időszakban különösen fontos a pótlása.

Erősebb csontok

A D-vitamin megléte a szervezetben a csontok, ízületek számára elengedhetetlen. Hiánya esetén a csontok törékenyebbek, gyengébbek lesznek, gyakrabban jelentkezik csont- és izomfájdalom, valamint az ízületek is merevebbekké válnak. Megfelelő D-vitamin pótlás esetén azonban a csontok erősek, egészségesek lesznek, megelőzhető a csontritkulás és a fizikai teljesítőképesség is nő.

Megelőzi az ínysorvadást

Nem csak a csontok, de fogak esetében is fontos a D-vitamin pótlás. Azoknál, akiknél hiányállapot lép fel, a fogínysorvadás sokkal gyakoribb. Ez pedig a fogak idő előtti elvesztését is eredményezheti. Sőt, nem csak megelőzhetjük vele az ínysorvadást, de akár a már elkezdődött folyamatot is megállíthatjuk, mérsékelhetjük.

Hatással van a kisbabák csontozatára is

Terhesség és szoptatás alatt is érdemes odafigyelni a D-vitamin meglétére a szervezetben. Ilyenkor ugyanis nem csak a saját, de kisbabánk csontozata is a tét, amely megfelelő pótlás esetén erős, egészséges lesz, ellenkező esetben pedig komolyabb betegségek (pl. angolkór) is kialakulhatnak.

Hiányában nő a rák kockázata

A rák kockázatát nem csak az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód okozhatja, hanem olyan vitaminok hiánya is, mint a D-vitamin. Sokkal nagyobb az esély a daganatos betegségek kialakulására azoknál, akik betegesen kerülik a napfényt, télen pedig nem pótolják a D-vitamint.

Jobb közérzet

A napfénynek sokkal több köze van a hangulaltunkhoz, mint hinnénk. Azonban a téli lehangoltság nem csak a napsütés, hanem a D-vitamin hiányának is betudható. Aki rendszeresen pótolja a D-vitamint, tapasztalhatja, hogy a hideg, sötét, borongós napok ellenére közérzete és kedve is sokkal jobb, mint akkor, amikor nem figyelt a vitaminpótlásra.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X