Főoldal > DIÉTA > 6 édesség, ami a szívednek is jót tezs

6 édesség, ami a szívednek is jót tezs

0

Írta:

Nem egy kutatás során bebizonyosodott már, hogy az édességekben található rengeteg cukor, zsír és mesterséges adalékanyag hozzájárulhat az elhízáshoz, a koleszterinszint emelkedéséhez, hosszú távon pedig szívinfarktus, érelmeszesedés, agyvérzés kialakulásához vezethet. Hogy ne kelljen lemondanod az édes élvezetekről, és a szívbetegségek kockázatát is csökkentsd, íme néhány garantáltan finom és egészséges ötlet: 1. Egy darabka gyümölcs étcsokival […]

Nem egy kutatás során bebizonyosodott már, hogy az édességekben található rengeteg cukor, zsír és mesterséges adalékanyag hozzájárulhat az elhízáshoz, a koleszterinszint emelkedéséhez, hosszú távon pedig szívinfarktus, érelmeszesedés, agyvérzés kialakulásához vezethet.

Hogy ne kelljen lemondanod az édes élvezetekről, és a szívbetegségek kockázatát is csökkentsd, íme néhány garantáltan finom és egészséges ötlet:

1. Egy darabka gyümölcs étcsokival

0004553_1.jpg ()

Egy fogpiszkálóra szúrj fel valamilyen gyümölcsöt – egy darabka almát, körtét, fügét vagy egy szem szőlőt – majd tegyél rá egy kocka étcsokit. A csokoládé a gyümölcsökhöz és zöldségekhez hasonlóan nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat (úgynevezett flavonoidokat), melyek nagyon fontos szerepet játszanak a cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák és rákos megbetegedések megelőzésében. Figyelj oda, hogy lehetőleg mindig jó minőségű keserűcsokoládét válassz – ebben ugyanis a magasabb kakaótartalom miatt kétszer annyi antioxidáns van, mint a tejcsokiban!

2. Zsírszegény joghurt gyümölccsel és mogyoróval
A mesterséges adalékanyagokkal teli, ízesített bolti joghurtok helyett keverj inkább néhány szem friss gyümölcsöt a natúr joghurtodba, majd szórd meg egy kis mogyoróval! Nemcsak finomabb lesz a desszert, de a gyümölcsökben lévő antioxidánsok, valamint a mogyoróban található telítetlen zsírsavak is segíthetnek karcsúságod megőrzésében – így szíved egészségének védelmében is.

3. Friss zöldségek

0004553_2.jpg ()

Ha csak úgy rágcsálnál valamit, ne a chipses zacskó után nyúlj! Szeletelj fel inkább egy darab nyers répát vagy karalábét – a zöldségek ugyanis kalóriaszegények, nem tartalmaznak zsírt, ám elemi rostban gazdagok. A rostoktól hamar jóllakottnak érzed majd magad, ugyanakkor hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez is. Ha végképp nem szeretnél lemondani a sós ízekről, vásárolj előre csomagolt zöldségchipset!

4. Egy fél sárgadinnye, zsírszegény túróval, áfonyával és fahéjjal
Ezt a különleges desszertet nem érdemes kihagyni! A sárgadinnye, az áfonya és a fahéj igen sok antioxidást tartalmaz, a túró ugyanakkor fedezi a napi tejtermék-szükséglet egy részét – anélkül, hogy telített zsírsavakat tartalmazna.

5. Aszalt szilvás brownie
Ha kedveled ezt az amerikai típusú édességet, próbáld ki úgy, hogy pürésített aszalt szilvát is teszel bele! Sokkal teltebb, csokisabb ízt kapsz, ugyanakkor az aszalt szilva az egyik legtöbb antioxidánst tartalmazó étel!

0004553_3.jpg ()

+1 tipp: A reggeli kávéhoz, kakaóhoz, vagy a desszertekhez is próbáld ki a szójatejet
Fehérjetartalma meglehetősen magas, telített zsírsavakat viszont nem tartalmaz, így a magas vérnyomás kezelésében, a mellrák megelőzésében is hatásos. Nem csak vegetáriánusoknak!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X