Minden része kincset ér Az alma gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban: kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot nyomelemeket, béta-karotint, B komplex vitaminokat, C-vitamint tartalmaz. Igaz, ez utóbbi vitaminból kevesebb található benne, mint a citromban vagy a narancsban. A gyümölcs sejtfalában lévő pektin, vízben oldódva kocsonyás zselét alkot és elősegíti a jó emésztést. Fontos része a gyümölcsnek […]
Minden része kincset ér
Az alma gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban: kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot nyomelemeket, béta-karotint, B komplex vitaminokat, C-vitamint tartalmaz. Igaz, ez utóbbi vitaminból kevesebb található benne, mint a citromban vagy a narancsban. A gyümölcs sejtfalában lévő pektin, vízben oldódva kocsonyás zselét alkot és elősegíti a jó emésztést. Fontos része a gyümölcsnek a héja és a cellulóz is, amelyek megtisztítják a beleket a lerakódott salakanyagoktól. A gyümölcs magas savtartalma pedig felgyorsítja a gyomor és a belek mozgását.
Amiért még érdemes fogyasztanod
- Az alma leve nagyon kellemes ízű, ha zöldségléhez kevered, finom és vitamindús italt fogyaszthatsz (például almalevet keverve zellerlével).
- A gyümölcs fogyasztása elősegíti a más táplálékkal elfogyasztott ásványok, vitaminok és enzimek felszívódását a szervezetben.
- Ha beteg és legyengült vagy, az egészséges, friss alma remek táplálék, mert könnyen emészthető.
- Kísérletek bizonyították, hogy az alma pektinje képes feloldani azokat a zsírokat –koleszterint, triglicerideket, amelyek az erek falán lerakódást okoznak.
Az alábbi 3 napos programmal fontos lépést tehetsz emésztésed javításáért!
Első nap
Reggeli: 1 db alma, 2 db medve joghurtos sajt, 4 db korpás keksz
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
1 db (15 dkg) alma
2 db medve joghurtos sajt
4 db korpás keksz
Elkészítés:
Az almákat megmossuk és a sajttal megkent korpás keksszel fogyasztjuk.
Tízórai: Almás tofu
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
5 dkg villával szétnyomott szója túró
10 dkg reszelt alma
1 teáskanál méz
őrölt fahéj
Elkészítés:
A reszelt almát a villával összetört tofuval átkeverjük, fahéjjal – mézzel ízesítjük.
Ebéd: Tonhalas, besameles zöldségtál
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
10 dkg tonhal
1 kávéskanál olaj
5 – 5 dkg vékonyra szeletelt paprika, kelkáposzta, póréhagyma, cukkini és paradicsom
1 dl tej
2 dkg margarin
2 dkg liszt
2 dkg reszelt sovány sajt
só, őrölt bors, kakukkfű, petrezselyem zöldje – ízlés szerint
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt. A margarinon megfutatjuk a lisztet, és a tejjel felengedve tejmártást készítünk. Amíg hűl, kiolajozunk hőálló edényt, beletesszük a szeletelt paprikát, kelkáposztát, póréhagymát, cukkinit, paradicsom. Ízlés szerint fűszerezzük a zöldségeket. Közben a halat is csíkozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, majd forró olajon 1 perc alatt éppen csak átpirítjuk. Ezt is a szeletelt zöldségekre halmozzuk. A hűlt tejmártásba keverjük a reszelt sajtot, fűszerezzük ízlés szerint sóval, petrezselyem zölddel, borssal, és leöntjük vele a halas zöldségeket. Az előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Melegen vagy hidegen fogyasztjuk. Jó étvágyat!
Uzsonna: Natúr joghurt, őrölt mákkal, búzakorpával
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
1, 5 dl natúr joghurt
1 teáskanál darált mák
1 teáskanál búzakorpa
1 evőkanál méz
Elkészítés:
1, 5 dl natúr joghurtba elkeverjük a darált mákot, búzakorpát és a mézet. Csészéből kanalazzuk.
Vacsora: Parajfőzelék, fokhagymás borjúmáj
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
200 gr mirelit paraj
1 + 1 gerezd fokhagyma
1 + 1 dl sovány tej
1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
10 dkg borjúmáj
1 mokkáskanál olaj
ízlés szerint só, őrölt bors
Elkészítés:
A mirelit parajt – saját kiengedett levében – ízlés szerint sóval, őrölt borssal, 1 gerezd összenyomott fokhagymával készre főzzük kb. 20 perc alatt. Utána behabarjuk 1 dl sovány tejben elkevert teljes kiőrlésű liszttel. A borjúmájat szeletkékre vágjuk, és fokhagymás tejbe áztatjuk 1 órára. Lecsepegtetés után 1 mokkáskanál forró olajon serpenyőben kb. 5 – 6 perc alatt készre pirítjuk. Csak tálaláskor sózzuk meg. A főzeléket a májjal forrón fogyasztjuk.
Második nap
Reggeli: 1, 5 dl natúr joghurt + 1 evőkanál lenmag + 1 evőkanál zabkorpa + 1 teáskanál aszalt almakocka
Elkészítés: a hozzávalókat összekeverjük és 5 perc után fogyasztjuk.
Tízórai: 15 dkg alma, 2 dkg dió
Ebéd: 1, 5 dl natúr joghurt + 1 evőkanál lenmag, + 1 evőkanál zabkorpa + 1 teáskanál aszalt almakocka
Elkészítés: a hozzávalókat összekeverjük és 5 perc után fogyasztjuk.
Uzsonna: 15 dkg alma, 2 dkg dió
Vacsora: 1, 5 dl natúr joghurt + 1 evőkanál lenmag, + 1 evőkanál zabkorpa + 1 teáskanál aszalt almakocka
Elkészítés: a hozzávalókat összekeverjük és 5 perc után fogyasztjuk.
Harmadik nap
Reggeli: Kefires reteksaláta, hagymás kenyér
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
0, 5 dl kefir
2 db durvára reszelt hónapos retek
1 evőkanál sovány sajtkrém
2 szelet hagymás kenyér
Elkészítés:
0, 5 dl kefirbe keverünk 2 db durvára reszelt hónapos retket és 1 evőkanál sovány sajt krémet, majd a hagymás kenyérre kenve fogyasztjuk. Jó étvágyat!
Tízórai: 1 db gránátalma magja
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
1 db gránát alma
Elkészítés:
A gránát alma magokat úgy lehet kicsalogatni belőlük, hogy a gyümölcsöt egészben egy kicsit megnyomkodjuk, kettévágjuk, majd fakanállal a gránátalma bőrös héját ütögetve a magok kiugrálnak. Tálkában kínáljuk. Jó étvágyat!
Ebéd: Gombás-diós tészta két sajttal
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
8 dkg durum fodros nagykocka tészta
20 dkg nyers sampion gomba
majoranna, őrölt fehér bors, só
1 mokkáskanál olaj
1 teáskanál darált dió
2 dkg reszelt ementáli jellegű sajt
2 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés:
Kifőzzük a durum tésztát sós – forró vízben és leszűrjük. Apróra kockázunk 20 dkg nyers sampion gombát, megpirítjuk csöppnyi forró olajon, ízesítjük őrölt fehér borssal, csipetnyi sóval, majorannával, 1 teáskanál darált dióval. Utána fedő alatt 10 percig saját levében pároljuk. Végül a tésztát alaposan átkeverjük a gombamártással, és reszelt sajttal megszórva fogyasztjuk.
Uzsonna: Csőben sült alma
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
1 db alma
0, 5 dl natúr joghurt
0, 5 db tojás
1 evőkanál pirított búzacsíra
őrölt fahéj
margarin
1 teáskanál méz
Elkészítés:
Az almát mosás után felszeleteljük, és kimargarinozott tűzálló tálba rakjuk. Utána a natúr joghurthoz adjuk a habosra kevert tojást és a pirított búzacsírát. Amikor kész, megszórjuk őrölt fahéjjal, és a mézzel édesítjük. Végül előmelegített sütőbe tesszük, és 20 perc alatt megsütjük. Melegen az igazi.
Vacsora: Grill csirkemell, almás káposztasaláta
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
10 dkg készen kapható grill csirkemell vagy 15 dkg filézett nyers csirke
só, őrölt bors, fűszerpaprika
1 mokkáskanál olaj
15 dkg reszelt alma
15 dkg fejes káposzta
2 evőkanál almaecet
őrölt kömény
1 mokkáskanál barna cukor
1 dl víz
Elkészítés:
A készen kapható grill csirkemellet kevés víz hozzáadásával, egy serpenyőben lefedve átmelegítjük. Ha a filézett, nyers csirke mellett döntünk, akkor azt húskopfolóval kiverjük. Utána a csirkeszeleteket pici sóval, őrölt borssal, fűszerpaprikával meghintjük, majd teflon edényben csöppnyi olajon mindkét oldalát 5 percig sütjük.
Besózunk 15 dkg reszelt káposztát. 1 óra állás után a levét kicsavarjuk, egy tálban az almával összekeverjük és félretesszük. Elkeverünk 2 evőkanál alma ecetet 1 dl vízben, megszórjuk őrölt köménnyel és 1 mokkáskanál barna cukorral. Az öntetet a salátára locsoljuk, jól átkeverjük és tálaljuk.
Ne feledd! A diéta akkor hatásos igazán, ha a három nap alatt az előírt étrend mellé 2 liter vizet is elfogyasztasz!
Még több étrend a WellnessCafén:
Álomhozó étrend – Kattints ide!
Kéthetes lúgosító étrend – Kattints ide!