Főoldal > DIÉTA > Mangalica – koleszterinmentes választás

Mangalica – koleszterinmentes választás

mangalica
0

Írta: and

A mangalicát évek óta úgy ajánlják a termelők az egészséges életmód iránt fogékony vásárlóknak, mint egy ősi magyar állatfajtát, melynek elfeledett értékei egészségünket is kedvezően befolyásolhatják. Jellemző állítása a tenyésztőknek-eladóknak, hogy a mangalica zsiradéka nem tartalmaz koleszterint, zsírsavösszetétele pedig különösen kedvező hatású, előnyösebb, mint más sertésfajtáké. Felmerülhet mindannyiunkban a kérdés: lehetséges ez? Lehetséges, hogy a […]

A mangalicát évek óta úgy ajánlják a termelők az egészséges életmód iránt fogékony vásárlóknak, mint egy ősi magyar állatfajtát, melynek elfeledett értékei egészségünket is kedvezően befolyásolhatják.

Jellemző állítása a tenyésztőknek-eladóknak, hogy a mangalica zsiradéka nem tartalmaz koleszterint, zsírsavösszetétele pedig különösen kedvező hatású, előnyösebb, mint más sertésfajtáké. Felmerülhet mindannyiunkban a kérdés: lehetséges ez? Lehetséges, hogy a mangalica a paraszti udvarokban évszázadokon át inkognitóban röfögött az egészséges életmód fel nem ismert követeként?

Mangalica: a koleszterinmentes választás?
A válaszhoz nem árt pár tényt tisztáznunk. Az állati sejtek jellemzően tartalmaznak koleszterint, hisz erre szükségük is van működésükhöz. Mivel csodálatos mangalicánk a többi disznóhoz hasonlóan egy állat, így muszáj, hogy szervezete koleszterint is tartalmazzon. Különböző mérések alapján pedig azt mondhatjuk, hogy kis eltérések mutathatóak ki a különböző sertések egyes részeinek koleszterintartalma között.

Jó, ha tudod, hogy maga az emberi test is minden nap többször annyi koleszterint termel, mint amennyit átlagos étrenddel be tudunk vinni szervezetünkbe. Ennek megfelelően, ha valamilyen probléma miatt magas a vér koleszterinszintje, akkor az étrendi megszorítás önmagában nem mindig segít. A koleszterin viszont nem egy egyértelműen ártalmas anyag – túlzott bevitele azonban természetesen nem ajánlott.

Mangalica: különösen kedvező zsírsavak?

0004832_1.jpg ()

A zsírsavösszetétel egy másik érdekes kérdés. A disznók (és sok más állat) zsiradékának összetétele táplálásukon keresztül befolyásolható, ami kisebb-nagyobb eltéréseket eredményez. Ez a hatás nem túl nagy, mégis kijelenthetjük, hogy egy egészséges étrenden tartott mangalica zsiradékának összetétele kedvezőbb lehet, mint más sertéseké. Ahogy egy egészségesen táplált „normál” sertés zsiradékának összetétele is lehet kedvezőbb, mint egy nem jól tartott, de csodásnak hitt mangalicáé.

A mangalica zsiradéka nem egyértelműen jótékony hatású! Több kliensem is beszámolt arról, hogy miután megtévesztve áttért nagyobb mennyiségű mangalicahús és -szalonna fogyasztására, koleszterinszintje pár héttel és laborvizsgálattal később az egekbe szökött! Szerencsére ezt a hibát közösen hamar felismertük és kijavítottuk, de a hazugság sajnos még sokak egészségének árthat.

Mangalica: az ősmagyar sertés
A mangalicát ősi magyar fajtaként reklámozzák, és ezt általában megkérdőjelezhetetlen igazságnak tartjuk. Ha azonban kicsit utána olvasunk, akkor félrevezető módon tálalva, de kiderül, hogy a mangalica egy pár száz éve elterjedt zsírsertés, ami soványabb és egészségesebb fajtákat szorított ki, és szintén nem túl hosszú ideje ment ki a divatból. Meg kell őrizni, ám nem nevezhetjük “ősi” magyar fajtának, nem jobban, mint az “ősi magyar” burgonyát.

A mangalica helye táplálkozásunkban
A fent leírtakból megtudhattuk, hogy a mangalicaüzlet hagyomány- és egészségmegőrző szándékainkat lovagolja meg – véleményem szerint rosszindulatú módon. Az egészségesen táplált és tartott “bio”mangalica részeinek kismennyiségű fogyasztása azonban nem rossz döntés, a mangalica fogyasztása sem tilos, de tudnunk kell, hogy nagyobb mennyiségben ebből sem ehetünk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X