Főoldal > DIÉTA > Miről árulkodik a termékcímke?

Miről árulkodik a termékcímke?

0

Írta:

Energiacsökkentett, light, könnyű Mit jelent?A kevesebb zsír vagy cukor miatt a kalóriaérték a hasonló élelmiszerekhez képest legalább 30 százalékkal kevesebb. A csomagoláson mindenképpen szerepelnie kell, hogy mit csökkentettek a termékben. Mire számíthatsz?Kalóriát takaríthatsz meg. Ám légy óvatos, mert a light chips és a light csokoládé még így is energiabomba. EnergiaszegényMit jelent?Az ilyen termékek 100 grammonként […]

Energiacsökkentett, light, könnyű
Mit jelent?
A kevesebb zsír vagy cukor miatt a kalóriaérték a hasonló élelmiszerekhez képest legalább 30 százalékkal kevesebb. A csomagoláson mindenképpen szerepelnie kell, hogy mit csökkentettek a termékben.

Mire számíthatsz?
Kalóriát takaríthatsz meg. Ám légy óvatos, mert a light chips és a light csokoládé még így is energiabomba.

0004462_1.jpg ()

Energiaszegény
Mit jelent?
Az ilyen termékek 100 grammonként legfeljebb 40 kalóriát tartalmaznak. A folyadékoknál 100 milliliterenként 20 kalória a maximum.

Mire számíthatsz?
Jót tesz az alakodnak, ha spórolsz a kalóriával. De ügyelj arra, hogy a kiválasztott élelmiszer ne legyen tele mesterséges állományjavítókkal.

Energiamentes
Mit jelent?
Az előírás szerint az energiamentesnek kikiáltott késztermékek 100 grammjában vagy 100 milliliterjében maximum 4 kilókalória van.

Mire számíthatsz?
Segít a karcsúság megőrzésében, de például az energiamentes üdítőkben túl sok az édesítőszer. Jobb választás az ásványvíz vagy a gyógytea.

Zsírszegény
Mit jelent?
100 gramm termékben legfeljebb 3 gramm zsír lehet. Italok esetében 100 milliliter legfeljebb 1,5 gramm zsírt tartalmazhat.

Mire számíthatsz?
Egy felnőttnek naponta maximum 90 gramm zsír a megengedett. Itt sem árt az óvatosság, a zsírszegény változatokból ugyanis hajlamosak vagyunk többet fogyasztani.

Zsírmentes/zsír nélküli
Mit jelent?
100 gramm vagy 100 milliliter zsírmentesnek mondott termékben nem lehet több 0,5 gramm zsírnál.

Mire számíthatsz?
Jót tesz az egészségednek, ha csínján bánsz a zsiradékokkal. De ne felejtsd el, a szervezetednek valamennyi zsírra szüksége van!

Telített zsírsavaktól mentes

0004462_2.jpg ()

Mit jelent?
A termék 100 grammja legfeljebb 0,1 gramm telített zsírsavat és transzzsírsavat (SZÓTÁR) tartalmazhat.

Mire számíthatsz?
Aki kevés telített zsírsavat fogyaszt, az csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, és pozitívan befolyásolhatja a koleszterinszintjét is.

Csökkentett szénhidráttartalmú
Mit jelent?
100 gramm termékben maximum 5 gramm cukor lehet, folyékony termékeknél 100 milliliter 2,5 gramm cukrot tartalmaz.

Mire számíthatsz?
Légy résen, hiszen olyan élelmiszeripari termékek is tartalmazhatnak cukrot, amelyekről nem is gondolnád, így például a ketchup vagy az előrecsomagolt felvágottak.

Cukormentes
Mit jelent?
A cukormentes késztermékekben (100 grammban vagy 100 milliliterben) maximum 0,5 gramm cukor lehet.

Mire számíthatsz?
Bár ez jót tesz a vonalainknak, nem szabad figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy mesterséges cukorhelyettesítők vagy édesítőszerek vannak a termékekben.

Nátriumszegény (konyhasószegény)
Mit jelent?
A legfelső határérték 100 gramm, illetve 100 milliliter termékben 0,12 gramm nátrium.

Mire számíthatsz?
A túl sok sófogyasztás nem tesz jót a szervezetünknek, többek között magas vérnyomást okoz, ezért érdemes spórolni vele.

A Wellness magazin szeptemberi számában még több infót tudhatsz meg a termékcímkékről!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X