Főoldal > DIÉTA > Nagy Fogyókúra Teszt – 2. hét

Nagy Fogyókúra Teszt – 2. hét

0

Írta:

Nagy Fogyókúra Teszt 2. heti kvízMEGOLDÁSOK 1. A diabetikus ételek mindig kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a „normál” ételek. HamisA diabetikus termékek répacukor helyett gyümölcscukorral vagy energiát adó édesítőszerrel készülnek, illetve előállításuk során esetenként kissé több növényi zsiradékot is használnak, a megfelelő állag (élvezhetőség miatt) eléréséhez. Így előfordulhat, hogy a diabetikus termék magasabb kalóriájúak (5-10%-kal), mint […]

Nagy Fogyókúra Teszt 2. heti kvíz
MEGOLDÁSOK

1. A diabetikus ételek mindig kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a „normál” ételek. Hamis
A diabetikus termékek répacukor helyett gyümölcscukorral vagy energiát adó édesítőszerrel készülnek, illetve előállításuk során esetenként kissé több növényi zsiradékot is használnak, a megfelelő állag (élvezhetőség miatt) eléréséhez. Így előfordulhat, hogy a diabetikus termék magasabb kalóriájúak (5-10%-kal), mint az ahhoz hasonló nem diabetikus termék.

2. Ha a kenyér barna színű, biztos, hogy teljes kiőrlésű – Hamis
A barna színt a kenyér esetében nem feltétlenül az okozza, hogy a sütésekor teljes kiőrlésű lisztet használtak. A barna szín származhat ugyanis az előállításnál használt karamell, melasz és egyéb színezőanyagból is.

3. A szénhidrát hizlal – Hamis
Az, hogy a tészta, a kenyér és más, szénhidrát alapú táplálékunk egyértelműen a hizlaló kategóriába esik, nem állítható. A szénhidrát önmagában ugyanis nem felelős az elhízásért. Nem kell tehát szénhidrát-mentes vagy szénhidrátban szegény diétát követnünk, ha biztos sikerre vágyunk.

4. A biztos fogyókúrához elég a táplálkozási szokások megváltoztatása – Hamis
A fogyókúra nemcsak a táplálkozásról szól. Teljes életmódváltást igényel. Változtass a mozgási szokásaidon, figyelj oda a lelkiállapotodra is, amellett, hogy az ételeidre is odafigyelsz.

5. A fűszereknek nincs energiatartalmuk – Igaz
Kevés olyan táplálék létezik, melynek kalóriatartalma nulla. Ezek közé tartoznak a fűszerek, melyek – a tiszta vízhez hasonlóan – energiamentesek, és csak igen extrém, szinte teljesíthetetlen nagy mennyiségben járhatnának energia-bevitellel, ekkor azonban némelyik már mérgező is lehetne, pl. szerecsendió).

6. Az alacsony zsírtartalmú ételek kalóriamentesek – Hamis
Az, hogy valami alacsony zsírtartalmú, nem jelenti azt is, hogy kalóriamentes is. Gyakran tartalmaznak azonban ezek az ételek hozzáadott cukrot, édesítőszert, amik miatt energiaszintjük esetenként a nem zsírszegény változatokéhoz közelít, de semmiképp sem mondhatók kalóriamenteseknek. Érdemes tehát ellenőrizni a címkét, mielőtt becsapjuk magunkat!

7. A jó fogyókúrához csak az kell, hogy mindig kiszámoljam az elfogyasztott kalóriák mennyiségét – Hamis
A fogyókúra sikere nemcsak a táplálkozáson és főleg nem csak a kalóriák számolásán múlik.  Fontos, hogy a számunkra előírt napi energiaszükségletnek eleget tegyünk (egészséges nők esetében: 1200 kcal, férfiaknál 1500 kcal, de az is fontos, hogy a bevitt kalória megfelelő minőségű és megfelelően elosztott táplálékokból álljon. Ahogy az is elengedhetetlen, hogy megfelelő módon – aktív és rendszeres mozgással – adjuk le a feles energiamennyiséget.

8. Testalkatom öröklött jellemzőm, amin alapjaiban nem tudok változtatni – Igaz
Sokszor nem könnyű elismerni a tényt: ha kicsit szélesebb csípővel áldott meg minket az ég, és mondjuk Édesanyánk is hasonló alkat, akkor valószínűleg soha nem fogunk megszabadulni ettől a sajátosságtól. Ha tehát valaki húsosabb combot örökölt a felmenőitől, igenis barátkozzon meg a tudattal: mert öröklött jellemzőinken, így testalkatunkon sem tudunk alapjaiban változtatni. Azért azonban mindent megtehetünk, hogy alkatunknak megfelelően formába tartsuk magunkat rendszeres sportolással és megfelelő táplálkozással.

9. A tartós fogyás érdekében minden nap kell edzenem – Hamis
Az izmaidnak is szüksége van a regenerálódásra. Ahhoz, hogy lefogyj, és egészséges maradj,  heti három,- vagy öt alkalommal,  minimum 20-30 percnyi, közepesen intenzív mozgásra van szüksége a szervezetednek.

10. A biztos fogyáshoz elég, ha naponta kétszer eszem – Hamis
A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja a napi többszöri és kisebb adagokban történő evés. Ha csak kétszer eszel egy nap, nagy eséllyel folyamatosan éhes vagy, és az evésekből inkább nagy lakomázások kerekednek, amik csak ahhoz járulnak hozzá, hogy súlyod gyarapodjon és emésztésed se legyen rendben.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X