Főoldal > DIÉTA > 3 napos joghurtkúra – a bélflóra egyensúlyáért

3 napos joghurtkúra – a bélflóra egyensúlyáért

joghurtprobiotikus
0

Írta: and

Jótékony baktériumokA joghurtot tejből állítják elő, különféle színtenyészet alkalmazásával. A tejsav termelő ún. Streptococcusokat , a Lactobacillus bulgaricust, és a Streptococcus thermophilust a kiváló minőségű joghurtok elkészítéséhez használják fel. Ha a joghurtot, hőkezelt (pasztörizált) tejből állítják elő, akkor a hozzáadott baktériumok – mivel már nincs hőkezelés – nem pusztulnak el. Ezeket nevezzük élőflórás termékeknek. A joghurtban […]

Jótékony baktériumok
A joghurtot tejből állítják elő, különféle színtenyészet alkalmazásával. A tejsav termelő ún. Streptococcusokat , a Lactobacillus bulgaricust, és a Streptococcus thermophilust a kiváló minőségű joghurtok elkészítéséhez használják fel. Ha a joghurtot, hőkezelt (pasztörizált) tejből állítják elő, akkor a hozzáadott baktériumok – mivel már nincs hőkezelés – nem pusztulnak el. Ezeket nevezzük élőflórás termékeknek. A joghurtban az előállítás alatt vitaminok képződnek, miközben a B12- és C-vitamin mennyisége csökken, ám ezeket újabb tenyészet hozzáadásával pótolni lehet.

Az élőflórás, probiotikumos joghurtok előnyei:
– pótolják  a bélrendszerben a  probiotikumokat,  azaz a jó baktériumokat
– részt vesznek az immunsejtek termelésében, és a vitaminok képzésben is (mint pl.: a K-vitamin)
– jelentős szerepet játszanak a  koleszterin anyagcserében
– a joghurtot könnyű megemészteni, mert a tejsav baktériumok által termelt tejsav elősegíti a tejfehérjék gyorsabb lebontását, a fehérjék előemésztését, és ezáltal a felszívódást is
– a joghurtban lévő és fogyasztásra alkalmas tejsav, D-vitamin, és kalcium kombinációja, elősegíti a  kalcium felszívódását

Kiknek javasolt?
– a kúra 18 éven felül, bárkinek ajánlható
– aktív sportolóknak a pihenés időszakában
– antibiotikum kúrák után
– puffadás, székrekedés esetén, de ilyenkor a kúra megkezdése előtt konzultálj orvosoddal
– egy kimerítő vizsgaidőszak után
– ha megterhelted a gyomrodat, például a karácsonyt és szilvesztert követő időszakban
– ha gyorsan szeretnél megszabadulni 2-3 kilótól

Kiknek nem javasolt?
– ha veszélyeztetett terhes vagy
– ha várandósság alatti cukorbetegséged van
– súlyos műtét után
– ha daganatos megbetegedésed van

Ha nincs tejfehérje allergiád vagy tejcukor (laktóz) érzékenységed, akkor próbáld ki alábbi három napos  programunkat, amellyel helyreállíthatod bélrendszered károsodott bélflórájának működését.

Első nap

Reggeli: Mazsolás kukorica pehely, joghurttal
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)

0006217_1.jpg ()

3 dkg mazsola
3 dkg kukorica pehely
1 dkg méz
2 dl probiotikumos joghurt

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, 5 percig állni hagyjuk és fogyasztjuk.

Tízórai: Mogyorós, joghurtos paradicsomlé
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)

1 dkg mogyoró
2 dl paradicsomlé
1 dl probiotikumos joghurt

Elkészítés:
A mogyorót megdaráljuk, a joghurttal együtt hozzáadjuk a paradicsomléhez és összeturmixoljuk.

Ebéd: Gyulai kolbászos székelykáposzta, vollkorn kenyér
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)

5 dkg vollkorn kenyér
5 dkg pulyka combhús
2 dkg gyulai kolbász
30 dkg savanyú káposzta
5 dkg vöröshagyma
1 teásk. olaj
0, 5 dl probiotikumos joghurt
1 dkg liszt
vöröshagyma, só, őrölt bors, pirospaprika – ízlés szerint

Elkészítés:
A szeletelt vöröshagymát, és a kockázott pulykahúst forró olajra tesszük és 2 – 3 percig átkeverve pároljuk. Utána hozzáadjuk a fűszereket és a savanyú káposztát. Lefedjük és 20 perc múlva hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt. 5 perc múlva a lisztből és joghurtból habarást készítünk, amellyel behabarjuk a székelykáposztát. Kiforraljuk és vollkorn kenyérrel fogyasztjuk.

Uzsonna: Ribizlis amaránt turmix
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)

10 dkg ribizli
2 dkg méz
1 dkg puffasztott amaránt mag
1,5 dl probiotikumos joghurt

Elkészítés:
A hozzávalókat habosra turmixoljuk és fogyasztjuk.

Vacsora: Parajos tojásos szendvics
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
10 dkg friss paraj levél
10 dkg olívás kenyér
1 db főtt tojás
2 dkg light margarin

Elkészítés:
A tojást felkarikázzuk, a kenyeret megkenjük, megrakjuk a  lecsepegtetett parajlevelekkel  és rátesszük a tojáskarikákat. Ízlés szerint megsózzuk. Frissen fogyasztjuk.

Második nap

Reggeli: Sárgarépás joghurt, 2 dkg puffasztott kölessel

0006217_2.jpg ()

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
1 dl sárgarépa lé
1,5 dl probiotikumos joghurt
2 dkg puffasztott köles

Elkészítés:
A hozzávalókat (a köles kivételével!) habosra turmixoljuk, hozzáadjuk a kölest és fogyasztjuk.

Tízórai: Almás joghurt, 2 dkg puffasztott kölessel
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
1 dl almalé
1,5 dl probiotikumos joghurt
2 dkg puffasztott köles

Elkészítés:
A hozzávalókat (köles kivételével!) habosra turmixoljuk, hozzáadjuk a kölest  és  fogyasztjuk.

Ebéd: Céklás joghurt, 2 dkg puffasztott kölessel
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
1 dl cékla lé
1,5 dl probiotikumos joghurt
2 dkg puffasztott köles

Elkészítés:
A hozzávalókat (köles kivételével!) habosra turmixoljuk, hozzáadjuk a kölest és  fogyasztjuk.

Uzsonna: Ananászos joghurt, 2 dkg puffasztott kölessel
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
1 dl ananász lé
1,5 dl probiotikumos joghurt
2 dkg puffasztott köles

Elkészítés:
A hozzávalókat (köles kivételével!) habosra turmixoljuk, hozzáadjuk a kölest és  fogyasztjuk.

Vacsora: Zelleres joghurt, 2 dkg puffasztott kölessel
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
10 dkg friss zeller szár
1,5 dl probiotikumos joghurt +0,5 dl víz
2 dkg puffasztott köles

Elkészítés:
A hozzávalókat (köles kivételével!) habosra turmixoljuk, hozzáadjuk a kölest és fogyasztjuk.

Harmadik nap

Reggeli: Szalámis rozsos zsemle, sárgarépával, 3 dl víz

0006217_3.jpg ()

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
2 dkg csemege szalámi
1 db rozsos zsemle
2 dkg light margarin
15 dkg sárgarépa

Elkészítés:
A rozsos zsemlét félbe vágjuk, megkenjük margarinnal, rátesszük a szalámit,  és a sárgarépával együtt  frissen fogyasztjuk.

Tízórai: Citromos, joghurtos málnaital
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)

20 dkg málna
0,5 dl citromlé
2 dkg méz
1 dl probiotikumos joghurt
5 dkg korpás keksz

Elkészítés:
A málnát összeturmixoljuk a citromlével, mézzel és a joghurttal. Frissen fogyasztjuk!

Ebéd: Köményes párolt lazacfilé, burgonyasalátával
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)

20 dkg héjában főtt burgonya szeletelve
15 dkg lazacfilé
10 dkg friss uborka szeletelve
5 dkg saláta hagyma szeletelve
1 teásk. olaj
almaecet, só, bors, kapor, hal fűszerkeverék, őrölt kömény – ízlés szerint

Elkészítés:
A szeletelt zöldségeket enyhén megsózva 10 percig állni hagyjuk. A lazacfilét megszórjuk a hal fűszerkeverékkel, őrölt köménnyel. Forró olajon mindkét oldalát 6-6 percig pirosra sütjük. Közben egy tálban ízlés szerint elkeverünk almaecetet sóval, borssal és kb. 0, 5 dl vízzel. Hozzáadjuk a zöldségeket és összekeverjük. A hal mellé tálalva frissen fogyasztjuk.

Uzsonna: Kivis-mandulás túrókrém
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
15 dkg kivi
2 dkg darált mandula
5 dkg túró
1 dl probiotikumos joghurt

Elkészítés:
A kivit összetörjük a villával, kikeverjük a túróval, joghurttal, a darált mandulával és fogyasztjuk.

Vacsora: Zelleres tojás mártogatós, uborkás joghurt, 4 db abonett
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
15 dkg friss zeller
1 db lágy tojás,
4 db abonett
1, 5 dl probiotikumos joghurt
10 dkg friss uborka
só, őrölt fehér bors, kapor – ízlés szerint

Elkészítés:
Az uborkát lereszeljük és  joghurttal, sóval, kaporral kikeverjük. A lágytojást pohárba tesszük és ízlés szerint fűszerezzük. A friss zellert hasábokra vágjuk és a tojásba mártogatva, abonettel fogyasztjuk.

Ne feledd: a kúra csak akkor lesz hatásos, ha az ételek mellé minden nap két liter vizet is elfogyasztasz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X