Jótékony baktériumokA joghurtot tejből állítják elő, különféle színtenyészet alkalmazásával. A tejsav termelő ún. Streptococcusokat , a Lactobacillus bulgaricust, és a Streptococcus thermophilust a kiváló minőségű joghurtok elkészítéséhez használják fel. Ha a joghurtot, hőkezelt (pasztörizált) tejből állítják elő, akkor a hozzáadott baktériumok – mivel már nincs hőkezelés – nem pusztulnak el. Ezeket nevezzük élőflórás termékeknek. A joghurtban […]
Jótékony baktériumok
A joghurtot tejből állítják elő, különféle színtenyészet alkalmazásával. A tejsav termelő ún. Streptococcusokat , a Lactobacillus bulgaricust, és a Streptococcus thermophilust a kiváló minőségű joghurtok elkészítéséhez használják fel. Ha a joghurtot, hőkezelt (pasztörizált) tejből állítják elő, akkor a hozzáadott baktériumok – mivel már nincs hőkezelés – nem pusztulnak el. Ezeket nevezzük élőflórás termékeknek. A joghurtban az előállítás alatt vitaminok képződnek, miközben a B12- és C-vitamin mennyisége csökken, ám ezeket újabb tenyészet hozzáadásával pótolni lehet.
Az élőflórás, probiotikumos joghurtok előnyei:
– pótolják a bélrendszerben a probiotikumokat, azaz a jó baktériumokat
– részt vesznek az immunsejtek termelésében, és a vitaminok képzésben is (mint pl.: a K-vitamin)
– jelentős szerepet játszanak a koleszterin anyagcserében
– a joghurtot könnyű megemészteni, mert a tejsav baktériumok által termelt tejsav elősegíti a tejfehérjék gyorsabb lebontását, a fehérjék előemésztését, és ezáltal a felszívódást is
– a joghurtban lévő és fogyasztásra alkalmas tejsav, D-vitamin, és kalcium kombinációja, elősegíti a kalcium felszívódását
Kiknek javasolt?
– a kúra 18 éven felül, bárkinek ajánlható
– aktív sportolóknak a pihenés időszakában
– antibiotikum kúrák után
– puffadás, székrekedés esetén, de ilyenkor a kúra megkezdése előtt konzultálj orvosoddal
– egy kimerítő vizsgaidőszak után
– ha megterhelted a gyomrodat, például a karácsonyt és szilvesztert követő időszakban
– ha gyorsan szeretnél megszabadulni 2-3 kilótól
Kiknek nem javasolt?
– ha veszélyeztetett terhes vagy
– ha várandósság alatti cukorbetegséged van
– súlyos műtét után
– ha daganatos megbetegedésed van
Ha nincs tejfehérje allergiád vagy tejcukor (laktóz) érzékenységed, akkor próbáld ki alábbi három napos programunkat, amellyel helyreállíthatod bélrendszered károsodott bélflórájának működését.
Első nap
Reggeli: Mazsolás kukorica pehely, joghurttal
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
3 dkg mazsola
3 dkg kukorica pehely
1 dkg méz
2 dl probiotikumos joghurt
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, 5 percig állni hagyjuk és fogyasztjuk.
Tízórai: Mogyorós, joghurtos paradicsomlé
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
1 dkg mogyoró
2 dl paradicsomlé
1 dl probiotikumos joghurt
Elkészítés:
A mogyorót megdaráljuk, a joghurttal együtt hozzáadjuk a paradicsomléhez és összeturmixoljuk.
Ebéd: Gyulai kolbászos székelykáposzta, vollkorn kenyér
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
5 dkg vollkorn kenyér
5 dkg pulyka combhús
2 dkg gyulai kolbász
30 dkg savanyú káposzta
5 dkg vöröshagyma
1 teásk. olaj
0, 5 dl probiotikumos joghurt
1 dkg liszt
vöröshagyma, só, őrölt bors, pirospaprika – ízlés szerint
Elkészítés:
A szeletelt vöröshagymát, és a kockázott pulykahúst forró olajra tesszük és 2 – 3 percig átkeverve pároljuk. Utána hozzáadjuk a fűszereket és a savanyú káposztát. Lefedjük és 20 perc múlva hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt. 5 perc múlva a lisztből és joghurtból habarást készítünk, amellyel behabarjuk a székelykáposztát. Kiforraljuk és vollkorn kenyérrel fogyasztjuk.
Uzsonna: Ribizlis amaránt turmix
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
10 dkg ribizli
2 dkg méz
1 dkg puffasztott amaránt mag
1,5 dl probiotikumos joghurt
Elkészítés:
A hozzávalókat habosra turmixoljuk és fogyasztjuk.
Vacsora: Parajos tojásos szendvics
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
10 dkg friss paraj levél
10 dkg olívás kenyér
1 db főtt tojás
2 dkg light margarin
Elkészítés:
A tojást felkarikázzuk, a kenyeret megkenjük, megrakjuk a lecsepegtetett parajlevelekkel és rátesszük a tojáskarikákat. Ízlés szerint megsózzuk. Frissen fogyasztjuk.
Második nap
Reggeli: Sárgarépás joghurt, 2 dkg puffasztott kölessel
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
1 dl sárgarépa lé
1,5 dl probiotikumos joghurt
2 dkg puffasztott köles
Elkészítés:
A hozzávalókat (a köles kivételével!) habosra turmixoljuk, hozzáadjuk a kölest és fogyasztjuk.
Tízórai: Almás joghurt, 2 dkg puffasztott kölessel
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
1 dl almalé
1,5 dl probiotikumos joghurt
2 dkg puffasztott köles
Elkészítés:
A hozzávalókat (köles kivételével!) habosra turmixoljuk, hozzáadjuk a kölest és fogyasztjuk.
Ebéd: Céklás joghurt, 2 dkg puffasztott kölessel
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
1 dl cékla lé
1,5 dl probiotikumos joghurt
2 dkg puffasztott köles
Elkészítés:
A hozzávalókat (köles kivételével!) habosra turmixoljuk, hozzáadjuk a kölest és fogyasztjuk.
Uzsonna: Ananászos joghurt, 2 dkg puffasztott kölessel
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
1 dl ananász lé
1,5 dl probiotikumos joghurt
2 dkg puffasztott köles
Elkészítés:
A hozzávalókat (köles kivételével!) habosra turmixoljuk, hozzáadjuk a kölest és fogyasztjuk.
Vacsora: Zelleres joghurt, 2 dkg puffasztott kölessel
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
10 dkg friss zeller szár
1,5 dl probiotikumos joghurt +0,5 dl víz
2 dkg puffasztott köles
Elkészítés:
A hozzávalókat (köles kivételével!) habosra turmixoljuk, hozzáadjuk a kölest és fogyasztjuk.
Harmadik nap
Reggeli: Szalámis rozsos zsemle, sárgarépával, 3 dl víz
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
2 dkg csemege szalámi
1 db rozsos zsemle
2 dkg light margarin
15 dkg sárgarépa
Elkészítés:
A rozsos zsemlét félbe vágjuk, megkenjük margarinnal, rátesszük a szalámit, és a sárgarépával együtt frissen fogyasztjuk.
Tízórai: Citromos, joghurtos málnaital
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
20 dkg málna
0,5 dl citromlé
2 dkg méz
1 dl probiotikumos joghurt
5 dkg korpás keksz
Elkészítés:
A málnát összeturmixoljuk a citromlével, mézzel és a joghurttal. Frissen fogyasztjuk!
Ebéd: Köményes párolt lazacfilé, burgonyasalátával
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
20 dkg héjában főtt burgonya szeletelve
15 dkg lazacfilé
10 dkg friss uborka szeletelve
5 dkg saláta hagyma szeletelve
1 teásk. olaj
almaecet, só, bors, kapor, hal fűszerkeverék, őrölt kömény – ízlés szerint
Elkészítés:
A szeletelt zöldségeket enyhén megsózva 10 percig állni hagyjuk. A lazacfilét megszórjuk a hal fűszerkeverékkel, őrölt köménnyel. Forró olajon mindkét oldalát 6-6 percig pirosra sütjük. Közben egy tálban ízlés szerint elkeverünk almaecetet sóval, borssal és kb. 0, 5 dl vízzel. Hozzáadjuk a zöldségeket és összekeverjük. A hal mellé tálalva frissen fogyasztjuk.
Uzsonna: Kivis-mandulás túrókrém
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
15 dkg kivi
2 dkg darált mandula
5 dkg túró
1 dl probiotikumos joghurt
Elkészítés:
A kivit összetörjük a villával, kikeverjük a túróval, joghurttal, a darált mandulával és fogyasztjuk.
Vacsora: Zelleres tojás mártogatós, uborkás joghurt, 4 db abonett
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
15 dkg friss zeller
1 db lágy tojás,
4 db abonett
1, 5 dl probiotikumos joghurt
10 dkg friss uborka
só, őrölt fehér bors, kapor – ízlés szerint
Elkészítés:
Az uborkát lereszeljük és joghurttal, sóval, kaporral kikeverjük. A lágytojást pohárba tesszük és ízlés szerint fűszerezzük. A friss zellert hasábokra vágjuk és a tojásba mártogatva, abonettel fogyasztjuk.
Ne feledd: a kúra csak akkor lesz hatásos, ha az ételek mellé minden nap két liter vizet is elfogyasztasz!