Főoldal > DIÉTA > 7 érdekes tény a joghurtról

7 érdekes tény a joghurtról

diétagörög joghurtjoghurt
0

Írta:

A joghurt egy krémes, finom és jótékony baktériumokban gazdag étel. De tudtad, hogy sokkal többet tud a fentieknél ez a krémes finomság? Olvass tovább és megtudod, milyen érdekességeket rejt egy-egy pohár joghurt.

1. A joghurt nem görög eredetű

A görög joghurt minden más típust lepipál manapság a boltokban. A nevével ellentétben a savanykás, zsíros joghurt nem Görögországból származik. A joghurt szó a török nyelvben élő „yog” szóból ered, ami kicsapódást jelent.

2. A görög joghurt más, mint a több

Biztosan észrevetted már, hogy a görög joghurt krémesebb és sűrűbb a többi fajtánál. Ennek elérése hihetetlenül egyszerű, csupán a zsíros réteget leválasztják a folyékony tejsavótól, így a tiszta görög joghurt marad. Az így kapott joghurt fehérjetartalma magasabb lesz, de kevesebb kalóriát, szénhidrátot és nátriumot tartalmaz.

3. Görög joghurttal helyettesítheted az egészségtelen hozzávalókat

Szereted a krémes, ízletes szószokat, de a benne lévő túl sok kalória és zsír elriaszt? Amikor legközelebb megkívánod ezeket a finomságokat, használj nyugodtan görög joghurtot tejszín, tejföl vagy majonéz helyett.

4. Több nő szereti a joghurtot, mint férfi

A piackutatási eredmények szerint a nők 68%-a fogyaszt rendszeresen joghurtot, míg a férfiaknál ez az arány csupán 43%. Annak érdekében, hogy megnöveljék a férfiak érdeklődését, a gyártók magas fehérjetartalmú nyalánkságokat készítettek joghurtból, melynek csomagolása fekete és vörös színekben pompázik.

41571287 - domestic cherry yogurt with wonder chia seeds and granula

5. Segít a hasmenésen

A banán köztudottan jó hasmenés ellen, de tudtad, hogy a joghurt sokkal gyorsabb és hatékonyabb megoldást kínál? A jó baktériumoknak köszönhetően kiválóan kezeli a hasmenést és az azzal járó kellemetlen tüneteket. I. Ferenc francia király komoly emésztési problémákkal küzdött, majd a török szultán ajánlására kipróbálta a joghurtot, a panaszai pedig megszűntek.

6. Élesztőfertőzés esetén is hatásos

Az élesztőfertőzés egy gomba okozta probléma, ami sajnos újra és újra kiújulhat. Hatékony leküzdési módja, ha minden alkalommal fogyasztasz joghurtot, ahogy a fertőzés megjelenik. A hatást fokozhatod, ha a fertőzött területet is bekened joghurttal. Amennyiben először van élesztő fertőzésed, keresd fel az orvosod.

7. Csomagolt izomépítő fehérje

Amikor jó minőségű fehérjében gondolkodsz, bizonyára a húsok jutnak először eszedbe. Pedig egy nagy pohár joghurtban 10 gramm fehérje van. Egy másik érv a joghurt mellett, hogy töredékét tartalmazza a telített zsíroknak a hússal szemben.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X