Itt ez a fura gyümölcs, ami inkább olyan, mintha zöldség lenne. Sokáig idegenkedtem tőle, nem tudva azt, hogy mihez kezdjek vele. Aztán egy szép napon kedves barátnőm megkínált vele. Akkor még nem tudtam, hogy ami lágyan olvad szét a számban, az nem csak finom, de roppant egészséges is. Arról nem beszélve, hogy őshazájában, Mexikóban régóta […]
Itt ez a fura gyümölcs, ami inkább olyan, mintha zöldség lenne. Sokáig idegenkedtem tőle, nem tudva azt, hogy mihez kezdjek vele. Aztán egy szép napon kedves barátnőm megkínált vele. Akkor még nem tudtam, hogy ami lágyan olvad szét a számban, az nem csak finom, de roppant egészséges is. Arról nem beszélve, hogy őshazájában, Mexikóban régóta afrodiziákumként ismert. Azték neve „ahuacacuahat”, “herefát” jelent.
Lássuk, mi mindent tud még ez az izgalmas gyümölcs:
– gazdag telítetlen zsírsavakban, így jótékonyan hat a szív- és érrendszerre
– kiváló A-, C-, E-vitamin és fehérje forrás, ezért vegetáriánusok hús helyett is fogyaszthatják
– magas rosttartalma segíti az emésztést
Tuti tippek a fogyasztására:
Az érett gyümölcs kicsit puha, két végét megnyomva rugalmas érzést kelt. Ha a még kemény gyümölcsöt tudod csak megvásárolni, az pár nap alatt szobahőmérsékleten megérik.
– Legjobb nyersen fogyasztani, hogy megőrizze minden értékes tápanyagát
– Szeleteld vajas pirítósra és bolondítsd meg némi fokhagymával
– Készíts belőle finom krémet: nyomkodd össze a meghámozott avokádót, és ízesítsd citromlével, fokhagymával, hagymával, kicsi sóval-borssal, olívaolajjal.
Tudtad-e?
– hogy az avokádó terhességkor és szoptatáskor való fogyasztása csak kezelőorvos felügyelete mellett javasolt
– az avokádó olaj gyorsan megavasodik
– allergiás tünetek esetén (például kiütés) nem javasolt a gyümölcs fogyasztása